am00 15.01.2005 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Mam problem. Do zlewozmywaka w kuchni musiałbym przedłużyć instalację o dodatkowe 5mb, co dałoby sumaryczną odległość 8.5mb rurki miedzianej Fi=15mm. Taka długość rurki mieści 1.5l wody. Dużo to czy mało? - brak mi autopsji w tym względzie. A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 am00oba rozwiązania nie sa optymalne czas w jakim woda ciepła pocieknie po odkreceniu kranu mozesz doswiadczalnie zmierzyc u siebie nalewając np. do"peta" 1.5 l wodę i dodajac czas na narzewanie sie 8.5 m rurki ...przy wyższym cisnieniu w instalacji uzyskasz to szybciej ...sporadyczne odkrecanie kranu i czekanie na ciepła woda moze byc lekko irytujace ciagłe, systematyczne czerpanie - zmniejsza ten dyskomfort wode mozesz jednak dogrzewać równiez piecykiem gazowym, przepływowym na propan - butan np. ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 15.01.2005 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Gazowe odpada, zrobię chyba jednak te dodatkowe rurki na ciepłą wodę (muszę przejść 2m w posadzce), a jak się nie sprawdzi to zainstaluję pod zlewozmywakiem mały bojler lub przepływowy. Gdybym wiedział od razu, że się nie sprawdzi to miałbym mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 ... A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW). am00 przydział mocy ... to szczegół - mało istotny - mysle wazne jakie masz zabezpieczenia - "przed" i "po" licznikowe w przypadku za małych - myślałem o podgrzewaniu wody gazowym z butli 11 kilogramowej (plus drugiej jako zapas) (propan - butan jest bogatszy kalorycznie od propanu a przepływowy podgrzewacz - nie potrzebuje "wiecznej swieczki" - wiec w domku, w którym masz zamiar przebywac sezonowo - wystarczy w zupełności) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 23.01.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2005 ... A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW). am00 przydział mocy ... to szczegół - mało istotny - mysle wazne jakie masz zabezpieczenia - "przed" i "po" licznikowe w przypadku za małych - myślałem o podgrzewaniu wody gazowym z butli 11 kilogramowej (plus drugiej jako zapas) (propan - butan jest bogatszy kalorycznie od propanu a przepływowy podgrzewacz - nie potrzebuje "wiecznej swieczki" - wiec w domku, w którym masz zamiar przebywac sezonowo - wystarczy w zupełności) pzdr Przydział mocy jest ściśle związany z bespiecznikami.Może warto w obwód wstawić pompkę cyrkulacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.01.2005 01:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Dzięki za rady.Mam docelowo 13kW, co daje zabezpieczenie 20A na fazę, a obecnie połowę z tego czyli 10A. Przy przepływowym potrzebuję conajmniej 16A, czyli mogę jedną fazę spisać na straty. Cyrkulacja przy bojlerze elektrycznym chyba za bardzo sensu nie ma. Przeprojektowałem instalację wodną i podepnę zlewozmywak bezposrednio do bojlera rurką pex-al-pex pod podłogą. Rurka ma o 10% mniejszy przekrój i o 2.5m będzie bliżej, tak, że jej objętość wyniesie 0.8l, tj. jakieś 3 szklanki. Tyle, to chyba nie będzie już uciążliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.02.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Dzięki za rady. Mam docelowo 13kW, co daje zabezpieczenie 20A na fazę, a obecnie połowę z tego czyli 10A. Przy przepływowym potrzebuję conajmniej 16A, czyli mogę jedną fazę spisać na straty. Cyrkulacja przy bojlerze elektrycznym chyba za bardzo sensu nie ma. Przeprojektowałem instalację wodną i podepnę zlewozmywak bezposrednio do bojlera rurką pex-al-pex pod podłogą. Rurka ma o 10% mniejszy przekrój i o 2.5m będzie bliżej, tak, że jej objętość wyniesie 0.8l, tj. jakieś 3 szklanki. Tyle, to chyba nie będzie już uciążliwość. Witam Czemu cyrkulacja przy bojlerze elektr. nie ma sensu? Wlasnie chce cosik takiego wykombinowac teraz bo sam bojler jest super tylko czesem trzeba odpuscic wody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 04.02.2005 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Wydaje mi się, że cyrkulację stosuje się przy wymiennikach ciepła, a tanie bojlery elektryczne podgrzewają wodę bezpośrednio? Ale tematu nie zgłębiałem , więc może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 05.02.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 aaaOKMoja idea jest taka, ze i tak musze odpuscic ostygla wode (ktora wczesniej byla podgrzana w bojlerze) wiec raczej wole stracic na cyrkulacji i miec znacznie wiekszy komfort. Poza tym bede mial szambo - a kazdy dodatkowy litr kosztuje...Teraz kombinuje jak tym sterowac- szkoda aby chodzilo cala noc gdy spie. Zegar albo zwykly wlacznik???pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 16.02.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Zadnych sugesti??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 05.03.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Bojler grzeje wode pojemnościowo, a podgrzewacz przepływowy - w chwili przepływu strumienia wody. Zatem cyrkulacja przy bojlerze ma sens, jak najbardziej. Bez sensu bylby podgrzewacz przepływowy z cyrkulacja.Kolejna sprawa to moce tych podgrzewaczy - bojler, nawet duzy ma moc 1,5 -2kW, natomiast rozsadne podgrzewacze przeplywowe to moce ok 5 (1 punkt) nawet do 21kW (kilka punktów poboru wody) w zaleznosci od ilosci punktów ktore podgrzewacz "obsluguje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 08.03.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW). Ja mam w kuchni mały boiler, bodajże 5 litrów. Owszem na dużo go nie starcza ale generalnie raczej się sprawdza (tyle że i tak większe mycie robi zmywarka). Minusy: zajmuje miejsce - połowę szafki pod zlewem. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts