Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max. odległość ujęcia wody od bojlera?

am00

Recommended Posts

Mam problem.

Do zlewozmywaka w kuchni musiałbym przedłużyć instalację o dodatkowe 5mb, co dałoby sumaryczną odległość 8.5mb rurki miedzianej Fi=15mm. Taka długość rurki mieści 1.5l wody.

Dużo to czy mało? - brak mi autopsji w tym względzie.

A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW).

am00

oba rozwiązania nie sa optymalne

czas w jakim woda ciepła pocieknie po odkreceniu kranu mozesz doswiadczalnie zmierzyc u siebie nalewając np. do"peta" 1.5 l wodę i dodajac czas na narzewanie sie 8.5 m rurki ...

przy wyższym cisnieniu w instalacji uzyskasz to szybciej ...

sporadyczne odkrecanie kranu i czekanie na ciepła woda moze byc lekko irytujace

ciagłe, systematyczne czerpanie - zmniejsza ten dyskomfort

wode mozesz jednak dogrzewać równiez piecykiem gazowym, przepływowym na propan - butan np. ...

pzdr

...

A może dać w kuchni mały bojler lub ogrzewacz przepływowy (z tym może być problem ze względu na mały przydział mocy 13kW).

am00

przydział mocy ... to szczegół - mało istotny - mysle

wazne jakie masz zabezpieczenia - "przed" i "po" licznikowe

w przypadku za małych - myślałem o podgrzewaniu wody gazowym z butli 11 kilogramowej (plus drugiej jako zapas)

(propan - butan jest bogatszy kalorycznie od propanu a przepływowy podgrzewacz - nie potrzebuje "wiecznej swieczki" - wiec w domku, w którym masz zamiar przebywac sezonowo - wystarczy w zupełności)

pzdr

...

am00

przydział mocy ... to szczegół - mało istotny - mysle

wazne jakie masz zabezpieczenia - "przed" i "po" licznikowe

w przypadku za małych - myślałem o podgrzewaniu wody gazowym z butli 11 kilogramowej (plus drugiej jako zapas)

(propan - butan jest bogatszy kalorycznie od propanu a przepływowy podgrzewacz - nie potrzebuje "wiecznej swieczki" - wiec w domku, w którym masz zamiar przebywac sezonowo - wystarczy w zupełności)

pzdr

Przydział mocy jest ściśle związany z bespiecznikami.Może warto w obwód

wstawić pompkę cyrkulacyjną?

Dzięki za rady.

Mam docelowo 13kW, co daje zabezpieczenie 20A na fazę, a obecnie połowę z tego czyli 10A. Przy przepływowym potrzebuję conajmniej 16A, czyli mogę jedną fazę spisać na straty. Cyrkulacja przy bojlerze elektrycznym chyba za bardzo sensu nie ma.

Przeprojektowałem instalację wodną i podepnę zlewozmywak bezposrednio do bojlera rurką pex-al-pex pod podłogą. Rurka ma o 10% mniejszy przekrój i o 2.5m będzie bliżej, tak, że jej objętość wyniesie 0.8l, tj. jakieś 3 szklanki. Tyle, to chyba nie będzie już uciążliwość.

• 2 weeks później...
Dzięki za rady.

Mam docelowo 13kW, co daje zabezpieczenie 20A na fazę, a obecnie połowę z tego czyli 10A. Przy przepływowym potrzebuję conajmniej 16A, czyli mogę jedną fazę spisać na straty. Cyrkulacja przy bojlerze elektrycznym chyba za bardzo sensu nie ma.

Przeprojektowałem instalację wodną i podepnę zlewozmywak bezposrednio do bojlera rurką pex-al-pex pod podłogą. Rurka ma o 10% mniejszy przekrój i o 2.5m będzie bliżej, tak, że jej objętość wyniesie 0.8l, tj. jakieś 3 szklanki. Tyle, to chyba nie będzie już uciążliwość.

Witam

Czemu cyrkulacja przy bojlerze elektr. nie ma sensu?

Wlasnie chce cosik takiego wykombinowac teraz bo sam bojler jest super tylko czesem trzeba odpuscic wody..

aaa

OK

Moja idea jest taka, ze i tak musze odpuscic ostygla wode (ktora wczesniej byla podgrzana w bojlerze) wiec raczej wole stracic na cyrkulacji i miec znacznie wiekszy komfort. Poza tym bede mial szambo - a kazdy dodatkowy litr kosztuje...

Teraz kombinuje jak tym sterowac- szkoda aby chodzilo cala noc gdy spie. Zegar albo zwykly wlacznik???

pzdr

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Bojler grzeje wode pojemnościowo, a podgrzewacz przepływowy - w chwili przepływu strumienia wody. Zatem cyrkulacja przy bojlerze ma sens, jak najbardziej. Bez sensu bylby podgrzewacz przepływowy z cyrkulacja.

Kolejna sprawa to moce tych podgrzewaczy - bojler, nawet duzy ma moc 1,5 -2kW, natomiast rozsadne podgrzewacze przeplywowe to moce ok 5 (1 punkt) nawet do 21kW (kilka punktów poboru wody) w zaleznosci od ilosci punktów ktore podgrzewacz "obsluguje"

Ja mam w kuchni mały boiler, bodajże 5 litrów.

Owszem na dużo go nie starcza ale generalnie raczej się sprawdza (tyle że i tak większe mycie robi zmywarka).

Minusy: zajmuje miejsce - połowę szafki pod zlewem.

Grzegorz