Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Muszę wymienić pakiet szybowy w oknie. Okno ma co najmniej 10 lat (bliżej 20 lat). Chcę wymienić z zimnej ramki na ciepłą ramkę. Dzwoniłem do 1 firmy i twierdzi, że jak jest 2 szybowa to nie da się w tak starych oknach zmienić na 3 szyby. Zaproponował pakiet 2 szybowy o przenikalności ciepła 1 W/(m2∙K). Czy ta wartość to właśnie ciepła ramka?

Dzień dobry.

Muszę wymienić pakiet szybowy w oknie. Okno ma co najmniej 10 lat (bliżej 20 lat). Chcę wymienić z zimnej ramki na ciepłą ramkę. Dzwoniłem do 1 firmy i twierdzi, że jak jest 2 szybowa to nie da się w tak starych oknach zmienić na 3 szyby. Zaproponował pakiet 2 szybowy o przenikalności ciepła 1 W/(m2∙K). Czy ta wartość to właśnie ciepła ramka?

Pakiet 3 szyb to 0,6 i mniej w zaleznosci czym jest wypelniony.

Standard to chyba teraz 0,5.

Pakiet 3 szybowy jest grubszy od 2 szybkowego, dlatego pewnie twierdza, ze nie da sie tego wymienic.

Janprosciej gdybys wiedzial, jaka grubosc masz obecnie

Dzień dobry.

Dlaczego musisz? Rozszczelnił się?

Ciepła ramka to element między szybami. Może być w zarówno w 2 jak i 3 szybach.

Realnie nie ma znaczenia czy kupisz pakiet U 1,1 czy 1,0.

Pakiet trzyszybowy to inna bajka i wymaga wymiany także listew, o ile takie da się dorobić :)

Przypuszczam, że jest mostek termczny. Pozostałe okna (rok później montowane) mają ciepłą ramkę i nie mam problemu ze skraplaniem się wody (i szyba nie jest zimna).

Chciałbym 3 szybową, ale nie wiem co to za okno (producent). Nie ma żadnej tabliczki, naklejki. Są tylko numery na okuciach firmy GU.

Mostek jest zawsze. Mniejszy lub większy.

Nie potrafię nic powiedzieć na Twoje przypuszczenia. Za to handlarze to chętnie wykorzystają i wcisną nowy pakiet, który może się okazać nie lepszy niż obecny. TO jest kluczowe. Jakieś zdjęcia mogą pomóc. Czasem na szybie jest napis.

GU to nazwa producenta okuć. I to już jest jakaś wskazówka. Np.: możesz mieć extra okno z Urzędowskiego lub tani produkt z Sonarolu...

Wiele nie da się powiedzieć. Może tam i prześwituje zwykła ramka.

Jedyne co można stwierdzić: okno jednoskrzydłowe, na oko wielkość 85x140,

Czyli szyba ze 300, drugie tyle wymiana. Jakbyś chciał trzyszybowe to x 2 jeśli nie więcej. Chyba że znajdziesz kogoś kto to zrobi po koleżeńsku.

I żadnej gwarancji, że uzyskasz efekt, bo nadal nie wiadomo czy chcesz usunąć przyczynę czy tylko sobie wymienić szybę.

Na pewno jest to zimna ramka (aluminium). Szyba jest zimna (nie to, co w innych pomieszczeniach z ciepłą ramką). Grzejnik musi być mocniej odkręcony, mimo mniejszej powierzchni). Po kąpieli zbiera się woda na oknie, mimo że jest to najdalszy pokój od łazienki. Wietrzenie mało co daje (robię przeciągi w całym mieszkaniu na kilka minut) i tylko w tym pokoju jest problem (mimo, że w pomieszczeniu wilgotność wynosi 50-60%).

Zamiana pakietu na taki z ciepłą ramką poprawi Uw całego okna o max kilka %.

Jeśli wyrasza się głównie wokół ramki to jest szansa na znaczną niwelację tego zjawiska.

Ale nadal mam wątpliwości, czy to jest główna przyczyny. Czy wszystko ok jest z oknem i montażem (jeśli tam jest listwa plastikowa to możesz spróbować ją odkręcić i sprawdzić czy jest piana).

Także - ja bym rozważył wymianę całego okna na nowe, dobre trzyszybowe (aha, dopiero widzę że to okno dwuskrzydłowe, czyli podane wcześniej ceny x 2).

Skąd mój sceptycyzm? Znam mieszkanie, w którym handlarz wcisnął starszej kobiecie Sonrol w miejsce okien sprzed 20lat. Po dwóch latach kobieta skarży się na to samo co wcześniej (czyli zimno przy oknie i zaparowane).

Na pewno jest to zimna ramka (aluminium). Szyba jest zimna (nie to, co w innych pomieszczeniach z ciepłą ramką). Grzejnik musi być mocniej odkręcony, mimo mniejszej powierzchni). Po kąpieli zbiera się woda na oknie, mimo że jest to najdalszy pokój od łazienki. Wietrzenie mało co daje (robię przeciągi w całym mieszkaniu na kilka minut) i tylko w tym pokoju jest problem (mimo, że w pomieszczeniu wilgotność wynosi 50-60%).

Wietrzenie czy rozszczelnianie okien (tzw. mikrowentylacja) nie zastępuje prawidłowej wentylacji. Jeśli to najodleglejszy od łazienki pokój to też pewnie ma najdalej do kratek wentylacyjnych i najsłabsza cyrkulacja powietrza dokłada swoje.

Miałem podobny problem w mieszkaniu, montaż nawiewników w oknach zlikwidował powstawanie skroplin. Od tego czasu problem pojawia się u mnie wyłącznie w bardzo mroźne dni, wtedy pozostaje już tylko podniesienie temperatury grzejników (więcej ciepłego powietrza konwekcyjnie owiewa okno) - fizyka.

Możesz zweryfikować monitorując regularnie temp. powierzchni okna w miejscu, gdzie powstają skropliny i porównywać z analogicznym miejscem w nowszych oknach. Mając również wilgotność w danym pomieszczeniu możesz obliczyć temp. punktu rosy.

Edytowane przez maaszak

• 1 month później...

Witam

Zapal zapałkę i zobacz kolor odbicia od jednej i drugiej szyby: kolor odbicia od szyby niskoemisyjnej jest inny.

Jeśli wewnętrzna szyba jest zimna, to, prawdopodobnie, w pakiecie może nie być szyby niskoemisyjnej. Odbicia będą jednakowe. W takim razie minimum, co można zrobić, to zmierzyć rozmiar i grubość pakietu. Zamówić taki sam z szybą niskoemisyjną (wewnątrz) i ciepłą ramką. "Ciepła" ramka nie sprawi, że będzie cieplej (+około 1,5 - 2%), ale zmniejszy rosę na obwodzie pakietu.

Zakładamy, że montaż okna był wysokiej jakości i wokół okna nie wieje, a ościeża nie są mokre.

Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana całego okna. Można wtedy wybrać grubszy profil PVC i pakiet dwukomorowy z dwiema szybami niskoemisyjnymi. Jeśli strona słoneczna, na zewnątrz można zamontować szybę niskoemisyjną ze zwiększoną ochroną przeciwsłoneczną.

Najlepszy wynik z ramką 14 -16 mm. Szkło z powłoką niskoemisyjną 5 razy cieplejsze niż zwykłe.