Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było o domu, teraz o ogrodzie Soniki...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do inoxu.....

Preparat chromol. ( do kupienia albo w internecie albo w serwisach )

Bajka.....

dwie trzy krople i okap jak nowy.

Sorry za wtrącenie, ale to tylko tak mimochodem.

Kuchnia po prostu ładna... choć nie lubię granitowych nagrobków... upsss znaczy się blatów :-)

E? Kuchnia rewelka, tylko ten czajnik :o :o :o :o jakby z innej bajki, Sonika plz wytlumacz mi dlaczego??

Witaj Soniko :D

Fajne masz te kwiatki u górnych okien ! :D

A najlepiej mi się podoba roleta w kuchni !! Skąd masz takie cudeńko? To jest właśnie to co chciałam u siebie, ale juz kupiliśmy karnisze, więc będa zwykłe "firanki" tylko w nieco innej wersji :wink:

Pozdrawiam !

hej!

Soniko co to za cokolik masz? czy to jest cos co ma imitowac inox? masz moze jakies zdjecie, zblizenie cokolika ? to ja chetnie popatrze :)

a propo okapu, mnie sie ubzdurało ze na szybce widac po kazdym gotowaniu slady po tlustych oparach a na metalowych nie tak od razu :roll:

to jak to jest?

ubzdurałam sobie dobrze czy źle ? :wink:

eee tam - ja mam okazp z szybą i wcale po każdym gotowaniu nie widac :wink: Wydaje mi się też , ze zależy czy kuchnia jest gazowa czy leketryczna - przy elektrycznej naprawdę jest minimum tłystych śladów. A okap bardziej czyszczę ze zwykłego kurzu niż z osadów po gotowaniu.

eee tam - ja mam okazp z szybą i wcale po każdym gotowaniu nie widac :wink: Wydaje mi się też , ze zależy czy kuchnia jest gazowa czy leketryczna - przy elektrycznej naprawdę jest minimum tłystych śladów. A okap bardziej czyszczę ze zwykłego kurzu niż z osadów po gotowaniu.

Potwierdzam, przy kuchni elektrycznej faktycznie cale czyszczenie szyby polega na wycieraniu kurzu. Troszkę tłustawe są tylko te metalowe filtry, ale można je myć w zmywarce.

Potwierdzam, przy kuchni elektrycznej faktycznie cale czyszczenie szyby polega na wycieraniu kurzu. Troszkę tłustawe są tylko te metalowe filtry, ale można je myć w zmywarce.

zgadzam się. Przy elektrycznej jest w zasadzie czysto.

Natomiast do okapów nad kuchniami elektrycznymi i gazowymi, polecam ściereczki raypath. Są rewelacyjne, czyści się je tylko szarym mydłem, zbierają kurz, tłuszcz i rewelacyjnie czyszczą baterie niklowane.

Cześć Soniczko :lol: :lol: :lol: , daaaaaaaawno mnie tu nie było :wink: . U Ciebie jak zwykle pięęęknie. Plecki jeszcze bolą od kopania ogródka ?(ja ciągle chodzę przygarbiona :wink: )

pozdrawiam ogródkowo 8)

Oki, a więc po kolei...

Tesia - jak wyglądają koronkowe hortensje, chyba takich jeszcze nie widziałam.

Masz może jakieś zdjęcia?

Mohag - to aż tak źle z moim okapem :( ? On jest szeroki i wystaje poza kuchenkę.

Może może zostać, co :wink: :( ?

Durnostojek już nie ma - słowo harcerza :wink: .

Edytko, napiszę jak tylko zacznę normalnie gotować, co może i nastąpi całkiem niebawem. Poza tym wszystko trzeba czyścić. Najlepszy byłby okap wbudowany w szafkę.

Piskoor - chromol znam i rzeczywiście polecam.

A z blatu jestem bardzo zadowolona. Przez to, że nie jest ciemny wygląda lekko, nie rysuje się i w ogóle same zalety.

Mufka - normalnie mnie załamujecie :wink: .

Najpierw Mohag kazała mi wynieść na strych wszystkie moje mosiężne naczyńka - wyniosłam :wink: , potem durnostojki z okapu - zdjęłam :wink: , a teraz Ty o czajniku :wink: .

Czajnik też "weg"? :roll: , a on taki ładny.

Mogę się dać ostatecznie namówić, ale okapu na pewno nie zabiorę.

Arcobaleno - roletkę dałam uszyć tam gdzie i firanki i sprawdza się na 100%, bo tak to musiałabym odsuwać firankę do zlewu i wciąż byłaby brudna, a tak to tylko myk :wink: i cały blat wolny.

Malmuc - cokoliki są z granitu tak jak i blat.

Mój okap się nie brudzi, bo od nowego malowania kuchni nie gotuję :wink: , a to z powodu braku szyby na ścianie.

Lucia - nie wiem jak to będzie z moim okapem, bo mam gaz.

Ale co ja tam będę się przejmować takimi drobiazgami, co będzie, to będzie.

A teraz wiadomość z ostatniej chwili - był szklarz, wymierzył ściany i podobno pod koniec przyszłego tygodnia ma być szyba :D.

Ciekawe ile to będzie kosztować :roll: , ale i tak muszę zamówić, bo chcę to wreszcie mieć z głowy.

Heloł Gohna - jak miło Cię widzieć :D , gdzieś Ty się podziewała jak Cię nie było?

Ale domyślam się, że pracowałaś w pocie czoła w ogródku i że mam nadzieję, że pochwalisz się nowościami :) .

I zapytam jeszcze po cichutku - masz już ogrodzenie?

wszystko opowiedziałam już u siebie we wątku, ale rozumiem, że jeszcze (!) tam nie byłaś ( na razie w sumie nie ma po co - zdjęcie będą wieczorem).

Głośno odpowiem na Twoje pytanie: TAK, MAM OGRODZENIE :wink: , jeszcze bez sztachet i bramy, ale stoi ( i to nic, że zapłaciłam dwa razy więcej niż ustalona cena w zeszłym roku :wink: )

Oki, a więc po kolei...

Mufka - normalnie mnie załamujecie :wink: .

Najpierw Mohag kazała mi wynieść na strych wszystkie moje mosiężne naczyńka - wyniosłam :wink: , potem durnostojki z okapu - zdjęłam :wink: , a teraz Ty o czajniku :wink: .

Czajnik też "weg"? :roll: , a on taki ładny.

Mogę się dać ostatecznie namówić, ale okapu na pewno nie zabiorę.

[

Uf uf, juz myslalam, ze jakis prezent od tesciowej czy cos :wink: , moze jakis "prostszy" " inoxowy" lub bialawo-kremowy - emaliowany? Bo kuchnia jest idealna :lol: (wylaczajac czajnik :wink: ) 8)

nie jest ladny, nie jest ladny jest ladny inaczej

Soniko ja mam na myśłi te cokoliki przy podłodze :D , pzrepraszam ze nie wyraziłam sie jasno :oops:

Malmuc - cokoliki przy podłodze są w kolorze popielatym, a nie aluminiowe. Po prostu zwykłe.

http://images30.fotosik.pl/15/a9a2bc573e8a48ffmed.jpg

Mufka - jak wiem czy taka idealna :roll: , bo teraz wygląda tak :wink:

:lol: :lol: :

http://images28.fotosik.pl/15/0ab3169fdb5766b2med.jpg

a tak bez czajnika - lepiej? Dobrze, że mam jeszcze piwnicę, bo strych zaczyna pękać w szwach :wink: :

http://images23.fotosik.pl/15/6c69981718ee6cecmed.jpg

Soniczka teraz musisz sobie sparwić srebrny czajnik :wink: :) Myslę że dziewczyna się spodoba :)

Trzymam kciuki za szybę i czekam z niecierpliwością na efekt końcowy :)

Co do okapu szyba nie brudzi się tak bardzo, raczej jak dla mnie normalnie, filtr rzeczywiście brudzi się bardziej ale można go kąpać w zmywarce więc nie ma problemu mój nawet sam się tego domaga :wink: :)

a co do Twoich dodatkow :lol: to przy takiej ladnej kuchni czlek chcialby zeby bylo wszystko perfekcyjne..

To znaczy mam rozumieć, że nie jest :roll: :wink: :( ?

Sonika ty sie nie gniewasz za czajnik nie? Bo jak Ci sie podoba to ja juz zadnych uwag nie mam, ale Mohag dobrze napisala, chcialoby sie, zeby bylo idealnie jak w pudeleczku, najlepiej to nie wchodz do kuchni, nie uzywaj, nie brudz jej :lol: 8) , zeby byla taka ladna zawsze :wink: :wink: :wink: