mayland 15.06.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Dzięki Słoneczko Fajny ten blog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 15.06.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Ze mnie początkujący ogrodnik i jeszcze nie wiem za wiele. Witam Cię bardzo serdecznie.No coś Ty masz wspaniały ogród!!!!!!A to że wszystkiego się nie wie od razu to co!!!??Wiesz ile ja popełniłam błędów?Pierwsze co kupiłam do ogrodu to niecierpki,które niestety nienawidzą słońca-i oczywiście wiecznie omdlałe były.Teraz pięknie kwitną- ale w cieniu A wiesz co ja robie z moimi clematisami?Nic zupełnie i nie wiem ale chyba lubią swoje miejsce bo kwitną mi bardzo ładnie. Clematisy to są cwane bestie bo są bardzo kapryśne.Uwielbiają słońce ale nienawidzą wiatru,który uszkadza im kwiatki. U mnie rośnie na południu i rzeczywiście korzenie mają w cieniu.Możesz wiosna podsilic go kompostem -trochę na wierzch i lekko wymieszaj. Budowe zaczynamy w tym roku-przynajmniej tak mój mąż mówi I już wiem (mąż jeszcze nie)że może na przyszły rok wygospodaruje sobie kawałek ziemi-maciupki kącik aby coś już mogło tam rosnąc. W tej chwili jesteśmy na wynajmie i troszkę ogródka mam więc grzebac jest gdzie -ale co swoje to swoje. Z przyjemnością będę do ciebie zaglądac.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 15.06.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Myśle też o róży pnacej ale nie wiem jaka odmiana byłaby najlepsza. Wiem, ze białe mają najwięcej kwiatów. Witaj mayland.Ja mam róże żółtą a kwitnie jak oszalała-3 razy w sezonie.Chętnie podałabym Tobie nazwę odmiany ale dostałam ją od mamy parę lat temu i nie pamiętam.Ja zawsze kupuję róże w doniczkach,które już kwitną,wtedy wiadomo jak bedzie wyglądac a wkopac można w każdej chwili. Może wkleje zdjęcie to Ci pokaże tylko niech ten komp lepiej działa.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 15.06.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Dzięki Słoneczko za linki , poczytam z przyjemnością. Maylandziu, róze różami, ale dzisiaj spotkałam takie cudo: http://images29.fotosik.pl/230/e7063ea53d61a2c0med.jpg http://images27.fotosik.pl/229/096aa26e8fdc5660med.jpg normalnie nie mogłam oderwać oczu. Nie wiem co to za krzak, może to kamelia ? Ktokolwiek wie, proszony o wiadomość. Pierwsze co kupiłam do ogrodu to niecierpki,które niestety nienawidzą słońca-i oczywiście wiecznie omdlałe były. Dankaf, zupełnie jakbym o swoich czytała , dokładnie to - wiecznie omdlałe . Z tym, że ja wciąż swoje cucę , bo nie chce mi się ich przesadzić i tak się męczymy - ja i one . http://images24.fotosik.pl/231/3ee8fb3a6e9f766cmed.jpg http://images34.fotosik.pl/287/f2d110f8935609e2med.jpg Widzę, że też lubisz grzebać w ziemi . To jak to jest z różami, zawsze je można sadzić? Myślałam, że tylko na wiosnę lub w jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 15.06.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Jak to to biale sie nazywa to "ucieklo mi z mozgownicy" ale sobie przypomne, bo u mnie rosnie taki spory kolo wejscia do bramy... i slicznie to to pachnie nazwe ma wlasnie podobna do tego zapachu hihi ps. jasminowiec ? albo cus takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 15.06.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Sonika przeważnie róże sadziłam na wiosne.Ale jak któraś mi się spodobała to nie trzymałam się terminu-z doniczki łącznie z ziemią przekładałam na miejsce stałe.Mam parę róż które późno kupowałam i świetnie się przyjeły (najpierw do dołu wlewam dużo wody żeby ziemia się "opiła" a póżniej róże).Rosnące w doniczce mogą byc wkopywane później.Tak było z moją krzaczastą różą-niedługo zacznie kwitnąc .Wkleję zdjęcia tylko coś mi ten komp ostatnio wolno chodzi i mam problem z wklejaniem zdjęc. A na rabaty (w te upały)-jeśli chodzi o kwiatki dobrze sprawdzają się szałwie. Zeby jeszcze te cholerne mszyce nie właziły na nasze róże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.06.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Mi to też na jaśmin wygląda tylko jakiś taki podwójny Może to tak jak z lilakami? Są odmiany pełne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.06.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 A co do rózy to znalazłam juz szkółkę niedaleko mnie i pewnie sie tam wybiorę zakupić jakąś. I koniecznie tamaryszek bo bardzo lubię ten krzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 15.06.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Jasminu jest chyba z 200-scie odmian. Ta jest pelna, u mnie jest mniej pelna z zoltymi precikami w srodku i nazywa sie to to jasmin wonny... juz sobie przypomnialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.06.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 sliczny ten powojnik ale cierpliwości sie przy nim musiałaś uczyć u nas miało padać od wczoraj - wczoraj pokropiło a dziś od rana słońce Witaj Ivo, wziął mnie na przetrzymanie . A kiedy będą nowości w Twoim dzienniku? Pozdrawiam serdecznie i czekam miała pisać na weekend i znów mi nie wyszło ten biały to też mi sie wydaje że jaśminowiec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 16.06.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Też mi się tak wydaje - to jaśminowiec wielokwiatowy ( nie mylić z jaśminem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 16.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Sonika, odwołuję co napisałam o czosnku:) mszyc zostały tylko jakieś niedobitki:) wiem, że niedługo znów będzie to samo, ale czasowo pomaga:) Jaśmin jest piękny:) i ten zapach:) Ale tylko na drzewie kiedyś przyniosłam do domu i w nocy wyrzucałam, bo się spać nie dało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 16.06.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 http://img66.imageshack.us/img66/7374/img2269az4.th.jpg To ta róża wysokopienna o której pisałam.Wspaniale kwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Mohag, z Ciebie podobno nieogródkowa dziewczyna, a tu proszę, wiedziałaś odrazu - niby nie lubi, a wie. Chyba coś mnie z tym nielubieniem bujasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Maylandziu, gdzieś wyczytałam, że tamaryszki są różne - jedne przycina się na wiosnę, a inne jesienią. Tylko zapomniałam czy różnie wyglądają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 sliczny ten powojnik ale cierpliwości sie przy nim musiałaś uczyć u nas miało padać od wczoraj - wczoraj pokropiło a dziś od rana słońce Witaj Ivo, wziął mnie na przetrzymanie . A kiedy będą nowości w Twoim dzienniku? Pozdrawiam serdecznie i czekam miała pisać na weekend i znów mi nie wyszło Następny za pasem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Mikito ja nadal pryskam Słoneczkową miksturą i pomogło. Jak mi się skończy zrobię z czosnku, coby mi się mszyce za bardzo nie przyzwyczaiły do jednego smaku . Tylko te mrówki nadal są WSZĘDZIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Też mi się tak wydaje - to jaśminowiec wielokwiatowy ( nie mylić z jaśminem ). Nie miałam pojęcia, dla mnie jak do tej pory istniał tylko jaśmin .' Będę musiała gdzieć poszukać tego jaśminowca, bo strasznie mi się podoba . Tylko czy można go silnie ciąć, bo ja mam mało miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.06.2008 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Piękna ta róża dankaf , a ile ona ma lat? Róże pnące się przycina czy puszcza na żywioł ? Nie wiem jak ja to zrobiłam, ale żadna z róż jakie kupiłam nie ma nazwy i bardzo żałuję. Mają tylko napisane - parkowa, pienna....itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 17.06.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Też mi się tak wydaje - to jaśminowiec wielokwiatowy ( nie mylić z jaśminem ). Nie miałam pojęcia, dla mnie jak do tej pory istniał tylko jaśmin .' Będę musiała gdzieć poszukać tego jaśminowca, bo strasznie mi się podoba . Tylko czy można go silnie ciąć, bo ja mam mało miejsca? tak naprawdę mówimy jaśmin, ale ten zwykły (nie o pełnych kwiatach) to też jaśminowiec wonny ja mam 3 "zwykłe" - rosną jak głupie i musze je mocno ciąć - ale ten z pełnymi kwiatami podobno rośnie mniej do 1,5m - tak powiedział mi gość w szkółce - kupiłam małego dopiero w tym roku więc nie wiem jeszcze jak to jest w praktyce co do róż pnących - ciachnęlam je na jesień, ale tak na pałę (ale zakwitły ładnie)... z chęcią dowiem sie jak powinno być prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts