joola 17.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Rany Soniczko ale Ty szalejesz w ogrodzie Cudnie! Zazdroszczę oczka, też bym kciała ale nie mam miejsca Chociaż Zapisuję się do klubu storczykowego Mam co prawda tylko trzy storczyki ale zawsze ps. Nie wybierasz się do Gdańska przez przypadek? Jak to nie masz miejsca Joluś ? Przecież Twój ogród jest dużo większy od mojego. Długo już masz swoje storczyki? Jednemu z moich odpadł kwiatek, czy to źle wróży? Do Gdańska póki co się nie wybieram, ale kto wie ? Jakby co dam znać. No właśnie. Chyba zacznę pozbywać się systematycznie trawnika, zlikwiduję jedną "odnogę" nawodnienia i tam zrobię oczko Jeśli chodzi o storczyki, to jednego mam od zeszłego roku od czerwca i choć w zimie tracił co jakiś czas kwiatki, to i tak odrastały nowe. W jednej "odnodze" odrosły wszystkie a druga myślałam, że umarła ale właśnie kilka dni temu zauważyłam, że wypuszcza nowe pędy Ja moje storczyki podlewam raz w tygodniu ( średnio pół szklanki wody) , co drugi tydzień daję ociupinkę nawozu do storczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Słoneczko, a na szerokość dużą powierzchnię zajmują, bardzo się rozrastają? Mam do posadzenia dziesięć i nie wiem co ile je wsadzać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 No właśnie. Chyba zacznę pozbywać się systematycznie trawnika, zlikwiduję jedną "odnogę" nawodnienia i tam zrobię oczko Zrób sobie, przecież nie musi być jakieś ogromne, a ile radości . W moim co prawda jeszcze nic nie rośnie, ale ma.... . Storczyki żyją (jeszcze ) , tylko ten jeden kwiatek odpadł, więc może jakoś będą trzymać się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Przegrałam z niecierpkami , tak to podlewanie po pięć razy na dzień dało mi w kość, że nastąpiło przearanżowanie frontu i pojawiły się nowe kwiatki , a całość została wysypana korą. http://images28.fotosik.pl/250/4c8395189603f4e7med.jpg http://images30.fotosik.pl/250/7ec7988ed3696f9emed.jpg http://images33.fotosik.pl/323/e4f4b31eac0572a9med.jpg http://images34.fotosik.pl/315/4c3676dc34304103med.jpg A tak przy okazji jak się nazywa ten kwiatek? http://images31.fotosik.pl/322/9ffe842a1237f59dmed.jpg http://images24.fotosik.pl/250/de7208464cff1925med.jpg Czy to jest jednoroczna roślinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.07.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Słoneczko, a na szerokość dużą powierzchnię zajmują, bardzo się rozrastają? Mam do posadzenia dziesięć i nie wiem co ile je wsadzać . Rozrastają się w małe krzaczki. Możesz sadzić je w szpaler, albo zupełnie osobno, ale zawsze białe jako tło, bo będą najwyższe. Poza tym można je ciąć do flakona przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Dzięki Słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 17.07.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Moje przed rozsadzeniem mialy prawie 1m srednicy. Teraz rosna w rzadku rozgraniczajac rabate i cos co ma byc trawnikiem. Licze, ze szybko sie zageszcza. PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Metr , no to mam problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 17.07.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Absolutnie nie ma problemu. Jak Ci sie rozrosna za bardzo bierzesz noz, wbijasz w kepe i odcinasz. I masz nowa roslinka do posadzenia. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Całe szczęście, bo już się przeraziłam . A one długo kwitną? W sumie nie wiem po co kupiłam aż tyle , ale miałam doła i to były jedyne roślinki na targu to wzięłam hurtem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 17.07.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Z tego co pamietam to kwitnie dosc dlugo. Ja dopiero zakladam swoj ogrod (male 1700m do obsadzenia) a juz sie ze mnie smieja, ze wyslac mnie do miasta to wroce z zielskiem. Mam juz rabat we wszystkich punktach w okolicy. No ale ja to szalenstwo mam w genach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.07.2008 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 1700 m to niezłe wyzwanie, ale nic się nie martw, jakby co to podzielę się tawułkami . 1700 - nie wyobrażam sobie , a dużo w tym trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 18.07.2008 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Hejka. Przyszłam pooglądać niecierpki a tu takie zmiany . Te kwiatki niebieskie to rozwar na moje oko, kwitnie od czerwca do sierpnia. Wysiewa się łatwo, po wysianiu kwitnie w drugim roku. Zachowuje się podobnie jak orliki przynajmniej u mnie. Ogród się zmienia w oczach, pomidory super takie zdrowiutkie. Mam teraz chorobę różaną i robię rewolucję w ogrodzie, ale takiej symetrii to ja nigdy nie osiągnę z moją naturą bałaganiarza i choleryka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.07.2008 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witaj mokka, trochę mnie zmartwiłaś, bo miałam nadzieję, że te kwiatki będą raz i na zawsze.Pomidorki wciąż zielone, potrzebuję słońca, a tu leje i leje.A co się dzieje Twoim różom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 18.07.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 A co się dzieje Twoim różom? Różom tym które rosną nic się nie dzieje, chorobę różaną mam ja . Pragnę bardzo dosadzić sobie nowe róże jakieś historyczne albo angielki i już mi się w głowie miesza od kolorów , ilości płatków i wysokości. Moim doświadczeniem z rozwarem się nie sugeruj, ludzie mają w ogrodach piękne karpy. U mnie na wschodzie jest bardzo ostry klimat i pewnie dlatego tak mam, a może i nie dbam odpowiednio. U nas też leje i to przez całą noc, ,czyli brzydką pogodę mamy jak to się mówi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 18.07.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Droga Soniko, znowu Cię pomęczę pytaniami, sorry Właśnie w innym wątku powiedziano mi, że wymieniałaś podejścia do gniazd odkurzacza z niebieskich (borysowski) na białe. Mam ten sam kłopot. Czy możesz napisać coś więcej o tej wymianie? Czy były jakieś kombinacje, czy przeciętny człowiek sobie poradzi czy potyrzebny fachowiec? A może niechcący masz jakąś fotkę z tego zamieszania? Będę niezmiernie wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 18.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Soniko - coraz piękniej u Ciebie. Pozazdrościć Co z oczkiem wodnym? Jakieś zmiany dokonały się w ostatnim czasie? Moje "oczko" wciąż czeka na zrobienie. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę chętnego do pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.07.2008 03:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A co się dzieje Twoim różom? Różom tym które rosną nic się nie dzieje, chorobę różaną mam ja . Pragnę bardzo dosadzić sobie nowe róże jakieś historyczne albo angielki i już mi się w głowie miesza od kolorów , ilości płatków i wysokości. Moim doświadczeniem z rozwarem się nie sugeruj, ludzie mają w ogrodach piękne karpy. U mnie na wschodzie jest bardzo ostry klimat i pewnie dlatego tak mam, a może i nie dbam odpowiednio. U nas też leje i to przez całą noc, ,czyli brzydką pogodę mamy jak to się mówi . Rzeczywiście z moim myśleniem jest coś nie tak ostatnio . Całe szczęście, że to taka choroba różana, a nie inna , bo szkoda by było. A będziesz kupować przez internet? Sąsiadka mi powiedziała, że te moje kwiatki zgubią liście na zimę, a na wiosnę odrosną - zobaczymy, ale bardzo bym chciała, żeby to była prawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.07.2008 03:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Soniko - coraz piękniej u Ciebie. Pozazdrościć Co z oczkiem wodnym? Jakieś zmiany dokonały się w ostatnim czasie? Moje "oczko" wciąż czeka na zrobienie. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę chętnego do pomocy Alunko, żadnych zmian nie ma oprócz tego, że chwasty rosną na potęgę wkoło oczka i wszędzie . Jak te moje roślinki nie będą szybko rosnąć, to niedługo stracę zapał do wyrywania tych chwaściorów . Aaaa, znowu nawieźliśmy trawnik i mu pomogło, zaczyna się wyrównywać i mniej widać kropek . W dzisiejszych czasach znalezienie kogokolwiek do czegokolwiek nie jest takie proste, ale się nie poddawaj, będę trzymać kciuki . A jakie ogródkowe nowości u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.07.2008 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witaj Edybre, wymiana była niestety skomplikowana, coś do czegoś nie pasowało i firma, która to robiła musiała się nieźle namęczyć. Nie pamiętam już dokładnie o co chodziło, ale łatwo nie było. Sami nie bylibyśmy w stanie tego zrobić, ale my mało techniczni jesteśmy . Zdjęcia mam, ale tylko po skończeniu, a nie w trakcie. Chyba chodziło o średnicę i trzeba było robić jakieś przejścia, ale głowy nie dam. Pewnie gdzieś na poprzednich stronach pisałam w czym był problem, więc jak masz dużo czasu..... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts