Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Było o domu, teraz o ogrodzie Soniki...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniu, kupiłam w LM, ale nie mam wyrzutów sumienia, bo właściwie dostałam je w prezencie od małżowskiego :wink: .

A co to jest Amanogawa? Brzmi bardzo egzotycznie.

Wiśnia piłkowana :D Drzewo o pokroju kolumnowym. Dorasta do 4-7 m. wysokości i ok 1 m. szerokości . Kwiaty jasnoróżowe, pełne, delikatnie pachnące,zakwita na przełomie kwietnia i maja - kwiaty wielkosci 5cm. Kwiaty są w pąku różowe, a później po rozwinięciu bladorózowe i białe.

http://www.tracz.pl/pl/wi_nia_kolumnowa___amanogawa.php

William Morris

http://www3.picturepush.com/photo/a/1630536/480/Roze/william-morris.jpg

Soniś, ta róża to moje marzenie. Niestety nie udało mi się jej zdobyć.

Cieszę się, że u Ciebie zakwitnie. Wkleisz zdjęcia, prawda?

U mojej sąsiadki w pierwszym sezonie po posadzeniu kwitła przepięknie.

Niestety tej zimy wymarzła.

Niedługo zakwitnie, bo pąki są już duże, ale ona jest jeszcze młodziutka, więc pewnie za rok dopiero obsypie się mocniej kwiatami, kiedy się mocniej ukorzeni.

Będę czekać na zdjęcia, bo ja Cię podglądam :wink: , tylko nie mam czasu by cos napisać, ale sie poprawię.

Widac że okaz zdrowia kupiłaś.Mogą to byc pąki ubiegłoroczne.Nie wiem jaką odmianę kupiłaś.Z tego co wiem attraction może zakwitnąc w tym roku.

A i jeszcze jedno........

Ja bym ją dała głębiej tak aby liście swobodnie pływały ale znów uważaj aby nie było za głęboko :wink:

Jeśli wsadziłaś do doniczki to powinna byc podziurawiona .

Sonisiu sorki że tak dzisiaj z doskoku piszę :wink:

Parę wiadomości o ktorych sama czytałam kiedyś tam.........

Sadzimy późną wiosną-gdy miną przymrozki.W pełnym słońcu,w koszach,workach jutowych.W pierwszym roku sadzimy na gł.-(różnie podaja źródła).Jedni że 30-40cm inni że 10-20cm.Myślę że sama zauważysz na ile jest jej swobodnie :wink: Głębiej przesadzisz poźniej-jesienią aby nie zamarzła w oczku.

Pamiętaj.Aby lilie miały dostęp powietrza tzn kosz,pojemnik miał dziurki.

I napisz jaką Ty odmianę kupiłaś?Nic sie nie martw -będzie dobrze :D

Szkoda że nie napisałaś mi gdzie ona była czy na powietrzu czy w pomieszczeniu.Ja bym ją może jeszcze w chłodnym,ale jasnym pomieszczeniu przetrzymała-nie wiem czy u Ciebie są przymrozki nocne?