Alexx89 24.05.2024 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja Dzień dobry, mam pytanie z zakresu prawa budowlanego.Kupilismy dzialke, która ma powierzchnię 636mkw, oznaczona w ksiedze wieczystej oraz w ewidencji gruntow jako PsV, jednak w MPZP jest przeznaczona pod zabudowa jednorodzinna. Niestety w MPZP jest również informacja, że minimalna wielkosc dzialki do zabudowy wynosi 700 m2 w przypadku realizacji zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej.Czy to oznacza, że nie możemy postawić domu na tej dzialce? Czy są jakiekolwiek rozwiązania? Czy jeśli dokupilibysmy druga dzialke, która jest obok i ma niecale 3 ary to moglibyśmy wybudować dom na zgloszenie do 70mkw? Dzialka ta również według MPZP jest budowlana, jednak okreslona w ewidencji gruntów jako LsV. Tu nasuwa mi się pytanie czy jeśli jest określoną jako las to musimy coś z nią robić jeszcze, jakieś zgloszenie do lasów państwowych? Czy MPZP załatwią wszystko i jest budowlana? Czy możemy na dwoch dzialkach ewidencyjnych (jedna PsV i druga LsV) wybudować dom? Czy musimy je scalic?Czy istnieje możliwość, żeby wydzierżawić od sąsiadów brakującą do 7 arów powierzchnię i wybudować dom? Dom i tak stałby w całości na tej naszej dzialce.Jutro spotkamy się z właścicielem dzialki określonej jako LsV, żeby przegadać możliwość zakupy tylko boję się, że jak ja kupimy to wyjdą inne problemy, że żeby wybudować coś to musi być to samo określenie w ewidencji.... cokolwiek.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 25.05.2024 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja Jeżeli działka ma 636m2 a MPZP zakłada minimalną wielkość działki do zabudowy 700m2 to nie możecie się budować/nie dostaniecie pozwolenia. Budowa domu na zgłoszenie, czy to 70m2 czy 270m2 to opcja gorsza niż budowa na pozwolenie. Tylko utrudnia a oszczędność czasu wynosi 2 tygodnie.Jeśli kupicie działkę 3 lub 7 arów i będziecie składać papiery że budujecie się na działkach o łącznej powierzchni ponad 700m2 to ok Natomiast oddzielną sprawą jest odległość budynku od lasu - wynosi 12 m dla przegród NRO, lub 16 dla RO. Przepisy należy traktować łącznie czyli działka musi mieć min 700m2 a ściana budynku musi być min 12/16m od granicy lasu (wg ewidencji gruntów a nie MPZP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.05.2024 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Dzień dobry, mam pytanie z zakresu prawa budowlanego. Kupilismy dzialke, która ma powierzchnię 636mkw, oznaczona w ksiedze wieczystej oraz w ewidencji gruntow jako PsV, jednak w MPZP jest przeznaczona pod zabudowa jednorodzinna. Niestety w MPZP jest również informacja, że minimalna wielkosc dzialki do zabudowy wynosi 700 m2 w przypadku realizacji zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej. Czy to oznacza, że nie możemy postawić domu na tej dzialce? Czy są jakiekolwiek rozwiązania? Czy jeśli dokupilibysmy druga dzialke, która jest obok i ma niecale 3 ary to moglibyśmy wybudować dom na zgloszenie do 70mkw? Dzialka ta również według MPZP jest budowlana, jednak okreslona w ewidencji gruntów jako LsV. Tu nasuwa mi się pytanie czy jeśli jest określoną jako las to musimy coś z nią robić jeszcze, jakieś zgloszenie do lasów państwowych? Czy MPZP załatwią wszystko i jest budowlana? Czy możemy na dwoch dzialkach ewidencyjnych (jedna PsV i druga LsV) wybudować dom? Czy musimy je scalic? Czy istnieje możliwość, żeby wydzierżawić od sąsiadów brakującą do 7 arów powierzchnię i wybudować dom? Dom i tak stałby w całości na tej naszej dzialce. Jutro spotkamy się z właścicielem dzialki określonej jako LsV, żeby przegadać możliwość zakupy tylko boję się, że jak ja kupimy to wyjdą inne problemy, że żeby wybudować coś to musi być to samo określenie w ewidencji.... cokolwiek. Dziękuję A w Planie Miejscowym jest napisane, że zakazuje się realizacji zabudowy na działkach mniejszych niż 700m2 ? Jeśli nie ma takiego zapisu, to można realizować zabudowę i na działce istniejącej, która miałaby i ( tu wpisz dowolną wielkość działki ) m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.05.2024 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja dot. działki oznaczonej w Planie Ls ( las ) należy sprawdzić, czy Plan przewiduje zabudowę mieszkaniową na tym terenie o takim oznaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts