Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata fotowoltaniczna - dach z paneli fotowoltaicznych

cisza1

Recommended Posts

Zamierzam wybudować wiatę o powierzchni dachu ok. 34m2. Zamiast dachówki chciałbym użyć paneli fotowoltaicznych (rysunek ogólny projektu w załączeniu).

Problemem może być uszczelnienie dachu. Chyba nic się nie stanie jak od czasu do czasu kapnie jakaś kropla, ale nie chciałbym żeby lało się ciurkiem...

Z grubsza rzecz ujmując na krokwiach drewnianych byłyby ułożone profile aluminiowe (poziomo), a na tych profilach - profile aluminiowe pionowe pomiędzy którymi montuje się na uszczelkach panele fotowoltaiczne (profili aluminiowych nie ma narysowanych na załączonym szkicu).

Znalazłem takie profile tutaj:

Strona producenta tutaj: https://www.ecomar1ml.pl/

Czy ktoś z Was ma zainstalowane takie profile (a może inne)?

Edytowane przez cisza1

Cześć,

mam taką konstrukcję od prawie 5 lat-ok 10kWp , 32 szt paneli.

Zastanawiałem się również nad uszczelnieniem dachu poprzez montaż listw od spodu paneli na szczelinach w przypadku potrzeby...a ,że takiej nie było -to tak już zostało. Woda przy deszczu oczywiście leci przez szczeliny , ale nie jest to problem-największa wartość dodana to cień , zabezpieczenie przed śniegiem i znacznie zmniejszone przymarzanie szyb.

Pełny dach wiaty od razu wyeliminowałem ze względu na chłodzenie paneli oraz koszty.

Poniżej fotki mojej wiatki.

Tymczasem

[ATTACH=CONFIG]469063[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]469064[/ATTACH]

Nie było problemu z nadmiernym zaśnieżeniem tej zimy?

W kwestii zaśnieżenia możesz rozważyć użycie bifaciali. Zyski niewiele większe, ale za to zimą można mieć mniej kłopotu z zaśnieżeniem. Bifacial, nawet jak mu zasypie górę, to przy takiej wiacie będzie sobie produkował trochę mocy na świetle rozproszonym i podgrzewając się mogą całkiem rozpuszczać śnieg albo ułatwią jego usunięcie mechaniczne.

.

Tak właśnie planowałem, ale nie wiem czy profile, które mi zaproponuje wykonawca będą szczelne... jeżeli nie, albo cena będzie z kosmosu to pozostanie mi pełne deskowanie i gont bitumiczny i na to standardowe panele na standardowych profilach. Takie rozwiązanie będzie na pewno szczelne i będzie ładnie wyglądało od spodu (od góry panele w całości przykryją dach), ale nie ma innych zalet o których piszesz...

W każdym razie czekam teraz na ofertę od wykonawcy...