PawciuPablo 05/26/24 02:07 PM Zgłoś naruszenie Share Posted May 26 Cześć, planuję zakup i montaż drzwi wewnętrznych PORTA 80 cm przylgowych z ościeżnicą regulowaną.Obecnie fachowiec przygotowuje mi otwory drzwiowe.Mam pytanie związane z grubością ścian. Ściana z jednej strony drzwi ma grubość 8 cm, natomiast z drugiej strony ściana ma grubość 10 cm, więc różnica jest spora - 2 cm. Fachowiec twierdzi, że różnica w grubości ścian nie jest istotna dla montażu drzwi i najważniejsze są tylko piony.Czy powinienem wyrównać grubość ścian przed montażem drzwi? Z tego co się orientuję są ościeżnice regulowane w zakresie 7-9 cm oraz 9,5-11,5cm. Oznacza to że w moim przypadku wybierając ościeżnicę 9,5-11,5 cm dla jednej ze ścian, tej o grubości 8 cm będę miał przerwę między ścianą a ościeżnicą? Proszę o porady co zrobić z tym fantem.Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finlandia 05/26/24 08:11 PM Zgłoś naruszenie Share Posted May 26 Wyrównać ścianę. Porta - zdaje się - nie robi bezprzylgowych dla grubości ściany 8cm, a inni - owszem, ale na zasadzie wycięcia i głębszego wcięcia. 2 cm róznicy na jednym otworze? To remont? A jak będzie podłoga pod tym drzwiami? Łączenie po skosie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
theme 05/28/24 02:03 PM Zgłoś naruszenie Share Posted May 28 Trochę dużo. Można zamontować i nakitować akrylu ale będzie to wyglądało paskudnie. 2cm to już kawał ściany Ci uciekł.Masz firmy co bodaj robią od 75mm jak chyba Erkado jak mnie pamięć nie myli ale to nie o to tu chodzi. Jak jedną belkę ładnie zamkniesz na 100mm to druga będzie "wyła" na 80mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts