sloneczny40 28.05.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja (edytowane) Dzień dobry,jakiś czas temu w związku z poszukiwaniami mieszkania przyszedł pomysł, aby zaadoptować do potrzeb mieszkaniowych stary garaż, który leży na działce należącej do moich rodziców.Garaż kilkanaście lat temu służył jako fabryka (chyba pieców). Przynależy do działki, na której jest już budynek mieszkalny (pół bliźniaka). Powierzchnia to ok. 200m2. Wysokość to ok. 3,4m. Budynek leży idealnie na granicy działki. Z jednej strony przylega do niego inny budynek sąsiadów. rzut pomieszczeń Rzeczy które zastanawiają mnie i wstrzymują decyzję o przebudowie są następujące:1. Granica na działce - czy nie będzie to powodowało problemów związanych z prawem odnośnie minimalnej odległości od granicy działki?2. Praktycznie światło wpada tylko z jednej strony. Zastanawia mnie problem dot. doświetlenia wnętrza. 3. Budynek nie jest ocieplony. Nie wiem jakie w związku z tym są możliwości. Z mediów posiada tylko prąd.4. Zastanawiałem się nad opcją dodania piętra na połowie budynku celem stworzenia pomieszczeń które mógłbym oświetlić z każdej strony.5. Do kogo powinienem się zgłosić, aby ktoś obejrzał, powiedział jakie są możliwości zarówno budowlane jak i prawne. Stan techniczny jest konieczny do sprawdzenia, gdyż budynek pochodzi z lat 80-906. Nie posiadam i nie znalazłem w urzędach żadnych dokumentów dot. budowy jak i specyfikacji technicznych budowy.7. Nie wiem jaki jest stan fundamentów, jakie są szanse, że stan jest dobry? Jak można by to sprawdzić? Nie wiem od czego zacząć, do kogo się zgłosić. Nie wiem jaka jest opłacalność tego przedsięwzięcia. Będę wdzięczny za wszelkie porady.[ATTACH=CONFIG]469074[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469072[/ATTACH] Edytowane 28 Maja przez sloneczny40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts