Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w mieszkaniu mam zamontowane stalowe drzwi zewnętrzne firmy stalprodukt 55mm. Niestety w mieszkaniu słyszę hałasy dobiegające z klatki schodowej. Według mnie winna jest stalowa ościeżnica, ponieważ dostawiając ucho stwierdziłem, że jedynie przez nią przedostają się hałasy. Niby jest wypełniona pianką, ale ani jaką, ani czy w 100% tego nie wiem. Chciałbym ją wydłubać i zaaplikować nową. Pytanie czy są jakieś akustyczne pianki, czy specjalnie nie ma różnicy jakiej użyje, a może jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Pozdrawiam.

Specjalnie nie ma różnicy w piankach. Ich parametry Rw to średnio 50-60 dB (gdzie drzwi mają zwykle ok 30 a te extra do 40+ ).

Ale rynek pianki "akustycznej" jest nośny i nie jeden sprzeda tak nazwaną za extra dopłatą.

Za to - moim zdaniem - problemu (poza pustą ościeżnicą - szukałbym w samych drzwiach. To jest górna półka ale wśród propozycji budżetowych i do zwykłych Wikędów wiele im brakuje. Zaczynając od konstrukcji - w puszkę stalową włożony jest styropian, po uszczelnienie. Sprawdź czy skrzydło dobrze dolega.

• Like 1

Specjalnie nie ma różnicy w piankach. Ich parametry Rw to średnio 50-60 dB (gdzie drzwi mają zwykle ok 30 a te extra do 40+ ).

Ale rynek pianki "akustycznej" jest nośny i nie jeden sprzeda tak nazwaną za extra dopłatą.

Za to - moim zdaniem - problemu (poza pustą ościeżnicą - szukałbym w samych drzwiach. To jest górna półka ale wśród propozycji budżetowych i do zwykłych Wikędów wiele im brakuje. Zaczynając od konstrukcji - w puszkę stalową włożony jest styropian, po uszczelnienie. Sprawdź czy skrzydło dobrze dolega.

Dziękuję za dobre rady. Zanim zacząłem bawić się z pianką, poszedłem za twoją radą i sprawdziłem doleganie drzwi do ościeżnicy. Uszczelka z prawej strony prawie w ogóle nie dolegała. Dokręciłem na zawiasach i jest niebo, a ziemia. PS te drzwi mają rzekomo 43 db, więc chyba nie tak źle. Pozdrawiam

Cieszę się, że udało się poprawić akustykę bez ingerencji w montaż (która nie dość że pracochłonna to mogłaby nie przynieść efektu).

Ale zaciekawiło mnie te 43dB.. owszem, spotyka się takie w drzwiach, ale tych najbardziej akustycznych.

Otworzyłem najnowszy katalog Stalproduktu który pojawił się u mnie w ostatnich dniach i....

drzwi zewnętrzne - te o grubości 72mm mają deklarowane 30 dB, a 55 mm - zaledwie 27 dB(czyli jak zwykłe okna)

Mają też drzwi lepsze pod tym kątem: serie "antywłamaniowe" i tu już widzę modele o grubości 55mm i Rw od 28 do 47 dB - teraz pytanie: który model masz u siebie :)

Futryna to sklep "fabryczny" Stalproduktu. Verdi faktycznie ma deklarowane 42 dB (bałem się że sprzedano Ci coś podstawowego). Sprawdzę sobie jeszcze wymiarówkę i może sam zaproponuję swojemu klientowi.

W mieszkaniu powinny się sprawdzić. Z ciekawości - ile zapłaciłeś? Z montażem?

Futryna to sklep "fabryczny" Stalproduktu. Verdi faktycznie ma deklarowane 42 dB (bałem się że sprzedano Ci coś podstawowego). Sprawdzę sobie jeszcze wymiarówkę i może sam zaproponuję swojemu klientowi.

W mieszkaniu powinny się sprawdzić. Z ciekawości - ile zapłaciłeś? Z montażem?

3800 zł. z montażem, wizjer zwykły, wkładki wilka klasy B, system jednego klucza, klamki jakieś lepsze ale nie pamiętam jakiej marki i zapomniałbym, skrócenie skrzydła i ościeży. Myślę, że jakoś tanio nie było?

Ale rzeczywiście różnica jest ostra, włączony odkurzacz na maks. obrotów, a prawie jest niesłyszalny, gdzie wcześniej czułem się jakbym na klatce mieszkał. Niestety nie mam porównania do innych drzwi o tej samej klasie akustycznej, ale dla mnie jest okej.

Edytowane przez marcin141
  • Like 1