m333lon 01.06.2024 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2024 Dzień dobryZamieszkałem w domu w którym ktoś chyba oszczędzał na budowie. W zimie ciągnie od podłogi. Nie wiem czy jest izolacja czy jest coś źle zrobione. Wygląda to tak:na betonie/ wylewce (nie znam się) jest warstwa jakieś cienkij pianki a na tym położone są panele. Moje pytanie to czy na te panele mogę położyć jakąś folię/matę izolacyjną i na to znowu panele? A może lepszym rozwiązaniem byłoby to: na istniejące panele matę izolacyjną, ogrzewanie podłogowe elektryczne oraz panele?Codzi o to że dom nie należy do mnie i w sumie nie wiem ile lat będę tu mieszkał, więc kucie podłogi lub położenie nowej warstwy styropianu/wylewki nie wchodzi w grę. W domu jest tylko ogrzewanie elektryczne.Bardzo proszę o jakieś poradyZ góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 04.06.2024 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2024 Dzień dobry Zamieszkałem w domu w którym ktoś chyba oszczędzał na budowie. W zimie ciągnie od podłogi. Nie wiem czy jest izolacja czy jest coś źle zrobione. Wygląda to tak: na betonie/ wylewce (nie znam się) jest warstwa jakieś cienkij pianki a na tym położone są panele. Moje pytanie to czy na te panele mogę położyć jakąś folię/matę izolacyjną i na to znowu panele? Kilka milimetrów dodatkowej maty izolacyjnej niczego nie zmieni w stratach ciepła w pomieszczeniu. Poza tym jesteś chyba limitowany przez wysokość skrzydeł drzwi nad podłogą, więc i tak niewiele możesz tu dołożyć. Najwyżej możesz położyć jakąś wykładzinę na panele (pewnie nie za grubą żeby drzwi mogły się otwierać) i podnieść temperaturę ogrzewania - strat ciepła nie ograniczy, ale poprawi komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts