Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż budynku podpiwniczonego w glinie

heti5599

Recommended Posts

Witam, budynek z lat 70 kostka podpiwniczona. Chciałem wykonać drenaż opaskowy budynku lecz coraz więcej czytam że raczej odpada w gruncie gliniastym. W piwnicy nie ma wody tylko jest dość wysoka wilgotność przez izolacje pionowe i poziome. Planuje wykonać izolacje ciężką ścian fundamentowych oraz w przyszłości iniekcję. Czy jest sens robić drenaż ? Wodę z drenażu bym musiał odprowadzać do dwóch kręgów fi100 czyli pojemność około 600l i stamtąd będzie pompowało do kanalizacji deszczowej ( nie da się bezpośrednio wpiąć, nie pasują poziomy) . Co w przypadku jak braknie prądu bądź pompa się wyłączy i woda będzie stała w drenażu, czy nie dojdzie do podmywania ław. Budynek ok 40mb, więc nie wiem ile taki drenaż jest w stanie ściągnąć na godzinę wody podczas ulewy. Jeżeli bym drenaż wykonywał to odrazu bym na warstwę 40cm żwiru, nasypał piasek płukany żeby lepiej filtrowalo. Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
Jestem pośrednikiem w obrocie nieruchomościami w południowej Oklahomie. Piwnice tutaj prawie nie istnieją. Prawdopodobnie mniej niż 2% domów ma piwnice, a to najprawdopodobniej duża liczba. Głównym problemem lokalnie jest typowo wysoki poziom wody. Piwnice są za drogie w prawie wszystkich okolicznościach, a w nielicznych przypadkach, które widzę, przedostawanie się wody i wilgoci zawsze stanowi problem. Zawsze potrzebne są zarówno pompy ściekowe, jak i systemy osuszania mobdro . Edytowane przez samungan