heti5599 01.06.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2024 Witam, budynek z lat 70 kostka podpiwniczona. Chciałem wykonać drenaż opaskowy budynku lecz coraz więcej czytam że raczej odpada w gruncie gliniastym. W piwnicy nie ma wody tylko jest dość wysoka wilgotność przez izolacje pionowe i poziome. Planuje wykonać izolacje ciężką ścian fundamentowych oraz w przyszłości iniekcję. Czy jest sens robić drenaż ? Wodę z drenażu bym musiał odprowadzać do dwóch kręgów fi100 czyli pojemność około 600l i stamtąd będzie pompowało do kanalizacji deszczowej ( nie da się bezpośrednio wpiąć, nie pasują poziomy) . Co w przypadku jak braknie prądu bądź pompa się wyłączy i woda będzie stała w drenażu, czy nie dojdzie do podmywania ław. Budynek ok 40mb, więc nie wiem ile taki drenaż jest w stanie ściągnąć na godzinę wody podczas ulewy. Jeżeli bym drenaż wykonywał to odrazu bym na warstwę 40cm żwiru, nasypał piasek płukany żeby lepiej filtrowalo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samungan 11.06.2024 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) Jestem pośrednikiem w obrocie nieruchomościami w południowej Oklahomie. Piwnice tutaj prawie nie istnieją. Prawdopodobnie mniej niż 2% domów ma piwnice, a to najprawdopodobniej duża liczba. Głównym problemem lokalnie jest typowo wysoki poziom wody. Piwnice są za drogie w prawie wszystkich okolicznościach, a w nielicznych przypadkach, które widzę, przedostawanie się wody i wilgoci zawsze stanowi problem. Zawsze potrzebne są zarówno pompy ściekowe, jak i systemy osuszania mobdro . Edytowane 13 Czerwca 2024 przez samungan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts