heti5599 01.06.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2024 Witam, budynek z lat 70 kostka podpiwniczona. Chciałem wykonać drenaż opaskowy budynku lecz coraz więcej czytam że raczej odpada w gruncie gliniastym. W piwnicy nie ma wody tylko jest dość wysoka wilgotność przez izolacje pionowe i poziome. Planuje wykonać izolacje ciężką ścian fundamentowych oraz w przyszłości iniekcję. Czy jest sens robić drenaż ? Wodę z drenażu bym musiał odprowadzać do dwóch kręgów fi100 czyli pojemność około 600l i stamtąd będzie pompowało do kanalizacji deszczowej ( nie da się bezpośrednio wpiąć, nie pasują poziomy) . Co w przypadku jak braknie prądu bądź pompa się wyłączy i woda będzie stała w drenażu, czy nie dojdzie do podmywania ław. Budynek ok 40mb, więc nie wiem ile taki drenaż jest w stanie ściągnąć na godzinę wody podczas ulewy. Jeżeli bym drenaż wykonywał to odrazu bym na warstwę 40cm żwiru, nasypał piasek płukany żeby lepiej filtrowalo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/277346-drena%C5%BC-budynku-podpiwniczonego-w-glinie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samungan 11.06.2024 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) Jestem pośrednikiem w obrocie nieruchomościami w południowej Oklahomie. Piwnice tutaj prawie nie istnieją. Prawdopodobnie mniej niż 2% domów ma piwnice, a to najprawdopodobniej duża liczba. Głównym problemem lokalnie jest typowo wysoki poziom wody. Piwnice są za drogie w prawie wszystkich okolicznościach, a w nielicznych przypadkach, które widzę, przedostawanie się wody i wilgoci zawsze stanowi problem. Zawsze potrzebne są zarówno pompy ściekowe, jak i systemy osuszania mobdro . Edytowane 13 Czerwca 2024 przez samungan Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/277346-drena%C5%BC-budynku-podpiwniczonego-w-glinie/#findComment-9127961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts