bols86 01.06.2024 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca Witam, mam nie dużą działkę bo może terenu zielonego będzie 300m2, ale nie ukrywam że podlewanie jednak zabiera mi trochę czasu, chcąc zapewnić 5 litrów na 1m2 wody trawnika. Posiadam wąż 50 metrowy o przekroju 1/2, wyjście z domu i pompy zbiornika deszczowego mam na 3/4. Chciałbym wykorzystać ten potencjał kupując wąż 3/4, wiem że szybkozłączki skutecznie zmniejszają przepływ wody, w ogóle problemem jest kupienie całego zestawu przelotowego na 3/4. Najlepszym sposobem byłoby chyba pominięcie wszystkich szybko złączek, ale wtedy i sam pistolet, zraszacz ograniczy mi przepływ. Macie jakieś sprowadzone zestawy z jak najmniejszymi stratami?. A może w ogóle przejście na 3/4 nie do końca rozwiąże problemu bo odległość jest na tyle duża że straty będą zawsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.06.2024 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) Straty na 50 metrowym wężu są tak duże a ty się przejmujesz szybkozłączkami..Jeżeli ciśnienie jest na odpowiednim poziomie np 3,5 - 4 bar to wąż 3/4 cala wraz z szybkozłączkami jest odpowiednie.Mam u siebie 25mb i do podlania wraz z trawą i rabatami 350m2.Działka w kwadracie 25 x 25 i kran z jednej strony domu w narożniku 5m od granic.Ciśnienie na wyjściu jest takie że podlewam zraszając na odległość dodatkowych 10m ponad wąż....... bez zraszania strumień ciągły jest większy. Ten pistolet zraszający to raczej wyrzuć i zakup zwykłą końcówkę Bradas https://biatom.pl/weze-i-zraszacze/431-bradas-koncowka-zraszajaca-wl-4720-zraszacz-podlewanie-dysza-5907544404446.htmlNa wężu szybkozłączka z zaworem i więcej nic nie trzeba. Edytowane 2 Czerwca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 02.06.2024 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca Używasz węża 1/2 czy 3/4?. Kurczę no wszystko spoko, ale czy właśnie ta końcówka do podlewania nie jest swego rodzaju wąskim gardłem?, jeśli po całości mamy 3/4 i na koniec dusimy to końcówka o przekroju 1/2 to zaczyna mnie zastanawiać sens posiadania tak dużego i ciężkiego węża skoro nie wykorzystam jego potencjału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-pw- 02.06.2024 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca Po co podlewacie trawniki? Przecież jak uschnie na brązowo w suszę, to się zazieleni od nowa po opadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.06.2024 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca Używasz węża 1/2 czy 3/4?. Kurczę no wszystko spoko, ale czy właśnie ta końcówka do podlewania nie jest swego rodzaju wąskim gardłem?, jeśli po całości mamy 3/4 i na koniec dusimy to końcówka o przekroju 1/2 to zaczyna mnie zastanawiać sens posiadania tak dużego i ciężkiego węża skoro nie wykorzystam jego potencjału. Kolego chyba nie rozumiesz czym jest wąskie gardło którego długość ma 3cm i porównujesz je z podobnym które ma 30mb/ Sama końcówka typu no-name produkcji CRL nabyta w Bierdze lub na wysprzedaży za 1 zł robi Tobie problem więc nie porównuj tego z markowym produktem.. Jeśli twierdzisz że węża nie wykorzystasz bo to nie robi różnicy to podłącz sobie swoją końcówkę pistoletową bezpośrednio do kranu w domu a następnie to samą końcówkę podłącz do swojego węża 1/2 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts