Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły i instalacje w cenach hurtowych + montaż kompleksowo!

Recommended Posts

Proszę o wycenę instalacji dla domu GL311 Alex: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-311,340,61,opis.html

Na parterze podłogówka.A piętro to wszędzie grzejniki poza łazienką gdzie ma być podłogówka. Proszę doradzić mi jaki piec gazowy...jedno czy 2 funkc.itp.itd. Bedą zamieszkiwać 3 osoby ten domek.Pozdrawiam: Arleta

Mój e-mail: [email protected]

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, przymierzam się do remontu instalacji wewnetrznej gazowej, mieszkanie 74m2 i mam problem, brak drożnego komina, kominiarz mówi, że trzeba w takim wypadku koni zewnetrzny rura w rurze ocieplany, itd. Potrzebuje około 8m poniewaz mieszkanko jest na partzerze. Cena komina westepnie sie dowiadywalem wyniesie ponad 3 tysiac zlotych!!! Czy jest jakies rozwiazanie zeby ominac takie koszty, jeden instaltor proponuje kociol trurbo i komin zewnetrzny ale jakis tanszy, mowi, ze kocila bedzie pobieral powitrze z mieszkania. Inny znowu twierdzi ze taki komin do koptla TUrbo nie moze byc wyzszy niz 5 m. Jak to rozwiązac, prosze o poradę.

• 2 weeks później...

Zamierzamy wraz z zona rozpoczac za kilka miesiecy budowe domu za rogiem C110 z kolekcji Muratora(własciwie chodzi o nowy projekt C110a).

Wiem,ze jest jeszcze dosc daleko do zakupów systemu ogrzewania,ale myslec trzeba na zapas.

Prawdopodobnie beda wszystkie 4 media na działce,sa uzgodnienia,warunki przyłaczy,czekamy tylko na rozpoczecie wiekszej liczby budów,wtedy rzecz jasna pojawia sie wyraźny klient dla Gazowni.

Dom ok 155m2, z poddaszem uzytkowym,dach dwuspadowy.Czy to najlepiej ogrzewac(pompa ciepła z racji ceny niestety odpada,kolektory również)?

Sciana pustak Max gr 288mm+12cm termoizolacji.

Żona lubi ciepło,ja lubie małe rachunki,wiec co możemy pomyśleć?Lokalizacja-Święta Katarzyna-pod Wrocławiem.

pozdrawiam

Zamierzamy wraz z zona rozpoczac za kilka miesiecy budowe domu za rogiem C110 z kolekcji Muratora(własciwie chodzi o nowy projekt C110a).

Wiem,ze jest jeszcze dosc daleko do zakupów systemu ogrzewania,ale myslec trzeba na zapas.

Prawdopodobnie beda wszystkie 4 media na działce,sa uzgodnienia,warunki przyłaczy,czekamy tylko na rozpoczecie wiekszej liczby budów,wtedy rzecz jasna pojawia sie wyraźny klient dla Gazowni.

Dom ok 155m2, z poddaszem uzytkowym,dach dwuspadowy.Czym go najlepiej ogrzewac(pompa ciepła z racji ceny niestety odpada,kolektory również)?

Sciana pustak Max gr 288mm+12cm termoizolacji.

Żona lubi ciepło,ja lubie małe rachunki,wiec co możemy pomyśleć?Lokalizacja-Święta Katarzyna-pod Wrocławiem.

pozdrawiam

Witam serdecznie Grzegorzu ,Moniko , oraz innych instalatorów

opiszę szczegółowy interesujacy mnie zakres prac wraz z podziałem na " części i robotę " , przed tym kilka szczegółów dotyczących miejsca instalacji

dom ma około 170 m2 powierzchni razem z 25 metrowym garażem w tym , wysoki 2,6 m, zresztą ponizej rzuty domu,ogrzewany gazem ziemnym

------------------------

rzut parteru - tu podłogówka 70-80m2 - grzejnik po sztuce w garażu i wiatrołapie i drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=parter&view=normal&ver=CE

rzut poddasza - to po grzeniku w kazdym pomieszczeniu plus drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=poddasze&view=normal&ver=CE

a oto zestawienie :które mnie interesuje

1Materiał do wody ciepłej i zimnej oraz cyrkulacja w domu + podlewanie ogrodu :

razem = ? zł

2. Ogrzewanie materiały (część ogrzewania grzejnikowa) alupex

- grzejniki komplet ile szt? jakie? ile ? zł

-rury grzewcze i izolacja ? zł

- zawory odcinajace do grzejników oraz głowice termostatyczne ? zł

razem ok : ? zł

3. Ogrzewanie (część podłogowa ok 70-80 m2)

- rury ? zł

- rozdzielacz + szafka+ zawory ? zł

- mata systemowa + klipsy ? zł

- plastyfikator do betonu ? zł

4. Kotłownia :

- kocioł vaillant VSC 246-C170 CENA KATALOGOWA 14518 , pan ze swoim upustem podobno może mi dac cenę ? zł

- automatyka ?0 zł

-zawory,filtry ,armatura ok. ? zł

- regulatory do pomieszczeń vr-90 ( 2 szt) ? zł

- wkład do komina z podłączeniem spalin ? zł

razem :? zł

5. R O B O C I Z N A

etap przed pierwszą wylewką i tynkami :

- podłączenie wody od studzienki do domu wraz z materiałem ? zł

- podłączenie kanalizacji do budynku oraz rozprowadzenie w budynku przed chudziakiem wraz z materiałem ? zł

etap po pierwszej wylewce i tynkach :

- wykonanie instalacji wody ciepłej , zimnej , cyrkulacji oraz podlewania ogrodu ? zł

- wykonanie ogrzewania grzejnikowego oraz podłogowego ? zł

- wykonanie kotłowni prace instalatorskie ? zł

- wykonanie instalacji centralnego odkurzania wraz z materiałem od ogrodzenia do domu oraz wewnatrz domu ? zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

razem wszystko ??? zł

proszę Was o opinie na ten temat , myslę że wszystkim rzydałby się obraz cen aktualnych

z góry dziękuję jesli możecie odpisać na forum to miło , oprócz tego wyslałem to samo zapytanie na adres Grzesia

pozdrawiam :D :D :D

Witam serdecznie Grzegorzu ,Moniko , oraz innych instalatorów

opiszę szczegółowy interesujacy mnie zakres prac wraz z podziałem na " części i robotę " , przed tym kilka szczegółów dotyczących miejsca instalacji

dom ma około 170 m2 powierzchni razem z 25 metrowym garażem w tym , wysoki 2,6 m, zresztą ponizej rzuty domu,ogrzewany gazem ziemnym

------------------------

rzut parteru - tu podłogówka 70-80m2 - grzejnik po sztuce w garażu i wiatrołapie i drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=parter&view=normal&ver=CE

rzut poddasza - to po grzeniku w kazdym pomieszczeniu plus drabinka w łazience

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/viola_5/rzut.asp?id=458&action=poddasze&view=normal&ver=CE

a oto zestawienie :które mnie interesuje

1Materiał do wody ciepłej i zimnej oraz cyrkulacja w domu + podlewanie ogrodu :

razem = ? zł

2. Ogrzewanie materiały (część ogrzewania grzejnikowa) alupex

- grzejniki komplet ile szt? jakie? ile ? zł

-rury grzewcze i izolacja ? zł

- zawory odcinajace do grzejników oraz głowice termostatyczne ? zł

3. Ogrzewanie (część podłogowa ok 70-80 m2)

- rury ? zł

- rozdzielacz + szafka+ zawory ? zł

- mata systemowa + klipsy ? zł

- plastyfikator do betonu ? zł

4. Kotłownia :

- kocioł vaillant VSC 246-C170 CENA KATALOGOWA 14518 , pan ze swoim upustem podobno może mi dac cenę ? zł

- automatyka ?0 zł

-zawory,filtry ,armatura ok. ? zł

- regulatory do pomieszczeń vr-90 ( 2 szt) ? zł

- wkład do komina z podłączeniem spalin ? zł

razem :? zł

5. R O B O C I Z N A

etap przed pierwszą wylewką i tynkami :

- podłączenie wody od studzienki do domu wraz z materiałem ? zł

- podłączenie kanalizacji do budynku oraz rozprowadzenie w budynku przed chudziakiem wraz z materiałem ? zł

etap po pierwszej wylewce i tynkach :

- wykonanie instalacji wody ciepłej , zimnej , cyrkulacji oraz podlewania ogrodu ? zł

- wykonanie ogrzewania grzejnikowego oraz podłogowego ? zł

- wykonanie kotłowni prace instalatorskie ? zł

- wykonanie instalacji centralnego odkurzania wraz z materiałem w podanym domu ? zł

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

razem wszystko ??? zł

proszę Was o opinie na ten temat , myslę że wszystkim rzydałby się obraz cen aktualnych

z góry dziękuję jesli możecie odpisać na forum to miło , oprócz tego wyslałem to samo zapytanie na adres Grzesia

pozdrawiam :D :D :D

• 3 weeks później...

Witam,

wlasnie zaczynam inwestycje pod wawa ... domek jednorodzinny 130 m uzytkowej. zaczynamy kopac fundamenty. Przymierzam się do instalacji co/cwu.

O pomyslach na ogrzewanie:

cala instalacja skladac ma sie docelowo z grzania podlogowego (kuchnia, lazienki, przedsionek, pomieszczenie gosp), ze standardowych kaloryferow w pozostałych pomieszczeniach i z dwoch kaloryferow kanalowych (salon przy drzwiach tarasowych i w sypialni od strony ogrodu)

A teraz troche o samym domu

- rzut znajduje sie tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79a74477ef0636b3.html

- domek bedzie grzany gazem ... poczatkowo plynnym, potem ma nadzieje ziemnym

- budowany z bloczka betonowego 24 cm + styro 15

- wszystko w parterze

- do zamieszkania przez młodych ludzi z dwojka dzieci

To co najważniejsze czyli pytania/prosby:

1. przede wszystkim na jaka firme/producenta grzejnikow się zdecydowac przy 3 rodzajach ‘grzania’?

2. jaki piec i zasobnik dobrac majac na uwadze ze chcialibysmy piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania? … czy do naszego wyboru sa rozsadne alternatywy?

3. no wlasnie decydując się na rekomendacje z punktu 1 i 2 ile może mnie to kosztowac?

pozdrawiam i dzieki za odp,

pawel