Jarekvw 02.06.2024 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) Dzień dobry Ja mam gruntówkę CO+CWU, dla kolegi pytam Budynek użytkowany sezonowo, więc potrzeba tylko CWU w sezonie letnim. Jeszcze stoi sobie kocioł węglowy, ale od paru lat jest nowoczesność- są bojlery grzane grzałkami elektrycznymi. Namawiam go na grzanie wody pompą powietrze- woda, chyba optymalnie monoblok, np. Kaisai 8 kW za ok 8 tys. zł, ale przeraziłem się cenami zasobników z wężownicami, na szybko szukając zasobnika, 750-1000 l kosztuje więcej niż PC. Żeby go przekonać wymyśliłem protezę- na razie zostawić te bojlery, wpiąć wymiennik płytowy podłączony do PC na powrocie z obiegu cyrkulacji (jest włączona 24h)- wtedy wymiana ciepła/ podgrzewanie CWU następowałoby w wymienniku i było magazynowane w dotychczasowych bojlerach. Albo może nawet bez wymiennika- powrót z cyrkulacji do wejścia PC i podgrzana woda z PC bezpośrednio do bojlerów. Czy ktoś z Kolegów próbował takiego układu? Oczywiście trzeba będzie dobrać moce/ pojemności/ przepływy itp Będę wdzięczny za opinie czy to ma sens. A, pojemność układu CWU to ponad 1000l więc jest zład, no i traktuję to jako rozwiązanie tymczasowe- jak stare bojlery się rozsypią to wtedy normalne zasobniki z wężownicą. Pozdrawiam Jarek Edytowane 2 Czerwca przez Jarekvw ucięcie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.06.2024 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca A co przeszkadza lub co stoi na przeszkodzie używany bojler nierdzewny ?? do pompy świetnie nadaje się dwupłaszczowy też a to wiem bo miałem więc co stoi na przeszkodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 03.06.2024 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Koszty Na teraz- są "zwykłe" bojlery (bez wężownicy) i chcę je tymczasowo wykorzystać, żeby etapować koszty, dlatego na start zakup PC + niezbędne przeróbki i wymiennik, a potem, jak się okaże że "toto rzeczywiście działa" to wymiana bojlerów na dedykowane do pomp- z wężownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 03.06.2024 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Na teraz to ja kupiłem używaną Dimplex na zasobniku 300 l z węzownicą na OLX za jakieś 2,5 k i pracuje już 5 ty rok bezproblemewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts