Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła do CWU+ stary bojler

Jarekvw

Recommended Posts

Dzień dobry

Ja mam gruntówkę CO+CWU, dla kolegi pytam ;-)

Budynek użytkowany sezonowo, więc potrzeba tylko CWU w sezonie letnim. Jeszcze stoi sobie kocioł węglowy, ale od paru lat jest nowoczesność- są bojlery grzane grzałkami elektrycznymi.

Namawiam go na grzanie wody pompą powietrze- woda, chyba optymalnie monoblok, np. Kaisai 8 kW za ok 8 tys. zł, ale przeraziłem się cenami zasobników z wężownicami, na szybko szukając zasobnika, 750-1000 l kosztuje więcej niż PC.

Żeby go przekonać wymyśliłem protezę- na razie zostawić te bojlery, wpiąć wymiennik płytowy podłączony do PC na powrocie z obiegu cyrkulacji (jest włączona 24h)- wtedy wymiana ciepła/ podgrzewanie CWU następowałoby w wymienniku i było magazynowane w dotychczasowych bojlerach.

Albo może nawet bez wymiennika- powrót z cyrkulacji do wejścia PC i podgrzana woda z PC bezpośrednio do bojlerów.

Czy ktoś z Kolegów próbował takiego układu?

Oczywiście trzeba będzie dobrać moce/ pojemności/ przepływy itp

Będę wdzięczny za opinie czy to ma sens.

A, pojemność układu CWU to ponad 1000l więc jest zład, no i traktuję to jako rozwiązanie tymczasowe- jak stare bojlery się rozsypią to wtedy normalne zasobniki z wężownicą.

Pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez Jarekvw
ucięcie tekstu

Koszty ;-)

Na teraz- są "zwykłe" bojlery (bez wężownicy) i chcę je tymczasowo wykorzystać, żeby etapować koszty, dlatego na start zakup PC + niezbędne przeróbki i wymiennik, a potem, jak się okaże że "toto rzeczywiście działa" ;-) to wymiana bojlerów na dedykowane do pomp- z wężownicą