Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOREK na podłogę, podłogi, panele korkowe

Gość

Jesteś za podłogą z korka?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jesteś za podłogą z korka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Ja mam korek na podłodze w pokoju dzieci i w sypialni. Może wzory nie są najładniejsze, ale funkcjonalność bierze górę. Mój korek leży już 10 lat. Lakier się nie wytarł, kurzu nie widać, podłoga jest ciepła a jak dzieci swego czasu rzucały klockami, nie było tego tak bardzo słychać. Polecam jak najbardziej. Acha, no i łatwo go położyć samodzielnie.

Tak więc stało się korek kupiony (dokładnie parkiet korkowy) padło na Dom Korkowy. Pozostaje tylko go przykleić i polakierować. Zastanawiam się nad zamiennikami oryginalnych klejów kontaktowych i lakierów poliuretanowych na tańsze polskie (DUŻÓ). Czy ktoś przerabiał ten temat chętnie skorzystam z doświadczenia.

Pozdrawiam Tomek123

Dopiero dzis dojrzalam ten watek, ale dorzuce pare groszy...

Mam w kuchni od 12 lat podloge z plytek korkowych laminowana. Jest rewelacyjna: trwala (nie ma zadnej rysy, choc ciagle cos spada), ciepla i mila. Czy estetyczna - kwestia gustu. Mi sie podoba, mam jasne meble wiec ladnie kontrastuje. Zdecydowanie polecam jako alternatywe dla twardych i zimnych plytek ceramicznych (no, chyba ze jest ogrzwanie podlogowe - wtedy pozostaja tylko twarde). O ile pamietam cena byla porownywalna z dobra jakosciowo terakota.

pozdrawiam i niech zyje korek! :) :wink:

Emma, twoja kuchnia jest z płytek korkowych laminowanych, nie paneli, tak?

Właśnie zastanawiam się nad wyborem podłogi do kuchni (korek/kafle/deska) i miałam watpliwosci, czy płytki nie są za miekkie.

Jestem zwolenniczka korków, bo w obecnym mieszkaniu mam na scianie ładnie ułozone płytki korkowe. Fajnie to wyglada, po 6 latach zero zniszczeń.

A czy ktoś miał może taka podłogę w przedpokoju? Czy to się nie kruszy i nie sciera w takich częsciej "chodzonych" pomieszczeniach?

pozdrawiam

U mojej Mamy jest korek w przedpokoju (mocno eksploatowanym gdzie dużo ludzi się przewija i do tego dwa psy i cztery koty :roll: ) i kuchni. Leży tam już kilka lat no i niestety w paru miejscach sie poprzecierał ale o dziwo w kuchni, najbardziej na podłodze przy zlewie. Tyle że Mama po położeniu nie lakierowała go dodatkowo i myślę że to był błąd. Chociaż panele zakładane w podobnym czasie w jadalni też się poprzecierały. W tym roku wymieniono je na panele korkowe ale pociągnięto jakimś wzmocnionym lakierem. Prezentują się naprawdę ślicznie.

Dropsiak korek w kuchni i przedpokoju jest formie paneli.Nie były niczym pociągnięte tylko użytkowane po przyklejeniu w takiej formie jak zostały zakupione. Żeby dobrze służyły trzeba je jeszcze raz polakierować.

Po kilku latach użytkowania wygladają tak:

http://foto.onet.pl/upload/17/2/_550461_n.jpg

z tym że kuchnia jest naprawde mocno użytkowana przez wiele osób, często także przebywa się w niej bez zmiany obuwia na domowe. Jak wiadomo piasek nie służy korkowi :roll: dlatego myślę że w standardowym domu nie powinno być takich problemów :roll:

A tak wygląda korek w jadalni, też w formie paneli. Po przyklejeniu został pociągnięty dodatkową warstwą lakieru i z tego co wiem to takim jaki stosuje się w obiektach np. handlowych

http://foto.onet.pl/upload/24/99/_550460_n.jpg

Odpowiadam na pytani i uzupelniam: moje plytki (nie panele) byly winylowane i ta wersje jest chyba trwalsza niz lakierowana. Lepiej tez wyglada, bo nie swieci sie tak bardzo jak lakier. Gwarancja na korek winylowy to o ile pamietam 10 lat, ale trwalosc jest naprawde duza - na moich nie ma najmniejszego sladu uzytkowania.

To na co jednak trzeba uwazac, to woda - zalanie ich spowoduje, ze moga sie odksztalcic. Mowie o solidnym zalaniu. U mnie kilka lat temu puscil zawor w kuchni i przez jakis czas ciekla woda. Nie widzialam tego, bo bylo to za szafkami stojacymi, dopiero po kilku dniach zorientowalam sie. I pod szafkami plytki sa wypaczone. Nie widac tego wprawdzie, ale sa... :(

Korek ma jednak też swoje wady... :)

Ja kupiłem korek w postaci płytek nielakierowanych (około 55 zł za m2)

Będę go lakierował specjalnym lakierem do korka 4 razy. Całkowity koszt powinien zmieścić się w granicach 68 zł za m2. Wybrałem korek nielakierowany, dlatego że po polakierowaniu są mniej widoczne łączenia niż na płytkach oryginalnie polakierowanych. Oczywiscie korek będę sam kładł. Pozdrawiam Tomek123

• 2 weeks później...

Mnie sie bardzo podoba. I w zasadzie sie juz zdecydowalam na polozenie korka w kuchni. Teraz sa tak piekne kombinacje kolorow, ze mozna cos bardzo fajnego zrobic.

U nas wszyscy (oprocz meza :D ) chodza boso, ja bo lubie, dzieciaki - bo chyba maja to po mnie, jak zaloze im kapcie, od razu gdzies je sciagaja... Dlatego zrezygnowalam z terrakoty. A dodatkowym argumentem na rzecz korka dla mnie - bo wykladziny nie lubie - bylo to, ze jak upuszcze cos na plytki, to raczej na pewno sie stlucze. Na korek przynajmniej ma szanse przetrwania... :)

Mnie sie bardzo podoba. I w zasadzie sie juz zdecydowalam na polozenie korka w kuchni. Teraz sa tak piekne kombinacje kolorow, ze mozna cos bardzo fajnego zrobic.

U nas wszyscy (oprocz meza :D ) chodza boso, ja bo lubie, dzieciaki - bo chyba maja to po mnie, jak zaloze im kapcie, od razu gdzies je sciagaja... Dlatego zrezygnowalam z terrakoty. A dodatkowym argumentem na rzecz korka dla mnie - bo wykladziny nie lubie - bylo to, ze jak upuszcze cos na plytki, to raczej na pewno sie stlucze. Na korek przynajmniej ma szanse przetrwania... :)

Z podobnych względów - ale parkiety i dechy. Obawiam się, że korek zniszczy zwierzyna. I choć miły i miękki nie bardzo mnie zachwyca. No ale de gustibus...

Z podobnych względów - ale parkiety i dechy. Obawiam się, że korek zniszczy zwierzyna. ...

Obawiam sie, ze korka winylowanego nawet tygrys nie szarpnie pazurami :lol: Nie jest on tez taki miekki jakby nam sie wydawalo. Owszem jest elastyczny.Podloga korkowa wystepuje zasadniczo w 2 rodzajach wykonczenia. Lakierowana - miekka z przeznaczeniem do sypialni, pomieszczen o malym natezeniu ruchu, na sciany. Korek pokryty winylem i tak twardy jak plytki PCV, na ciagi komunikacyjne, hole , sklepy , obiekty sportowe i inne miejsca o duzym i b.duzym natezeniu ruchu.