Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna w mieszkania w bloku

techmariner

Recommended Posts

Witam,

Planuję wymianę instalacji hydraulicznej w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty (na 7 piętrze). Aktualnie w mieszkaniu nie mam żadnej rurki, więc muszę pociągnąć wszystko od szachtu.

Zaczynam od wodomierza - model ista 16085 (wodomierz - śrubunek - 3/4 na 1/2) i dalej planuję polecieć rurkami PP zgrzewanymi do kuchni i łazienki. Oba pomieszczenia są zaraz przy szachcie.

NIe mam profesjonalnego projektu i będę to robił trochę na czuja.

Jak byście dobrali średnicę rur w:

- szachcie (rury w szachcie będą miały z metr, potem się dzielą na kuchnię i łazienkę)

- kuchnię (zlew, zmywarka za zlewem)

- łazienkę (na jednej nitce - prysznic, spłuczka i umywalka, na drugiej pralka)

Rozważam coś takiego

- za wodomierzem złączka 1/2 na 25

- lecę do trójnika redukcyjnego 20x25x20

- do kuchni i łazienki wpadam 20kami i tak rozprowadzam; rura w kuchni będzie miała max 1,5m, zlew i zmywarka stoją obok siebie; w łazenice jest więcej zabawy w rozdzielanie, tam będą też większe długości, do umywalki ze 4m - bo muszę lecieć na około)

- czy uważacie, że 25/20 będzie wystarczajęce w mieszkaniu w bloku? czy może można w ogóle lecieć tylko 20kami albo też trzeba zacząć od 32 jak w domach?

- czy należy redukować rurki do umywalki i zlewu na 16ki?

- czym zakończyć rurki? widzę, że są kolanka z gwintami zewnętrznymi 20x1/2, 16x1/2 itd. czy są jakieś zalecenia odnośnie gwintów (1/2 czy 3/4)? (dobrze zakładam, że na końcówce dajemy gwint zewnętrzny, czy raczej powinien być wewnętrzny?)

I najważniejsze, czy powinno się jakoś legalizować taką instalację. Załóżmy, że zgrzeję ją sam, odkręcę wodę, nic nie cieknie, a potem będzie awaria. Czy robi się jakieś testy, są jakieś papiery wystawiane przez kogoś z uprawnieniami?

- czy należy redukować rurki do umywalki i zlewu na 16ki? -> ja bym nie kombinował i poszedł 1 średnicą.

Natomiast z tipów :

- jeśli się da to przed każdym "odbiornikiem" wody dałbym zawór odcinający (złośliwośc przedmiotów martwych - uszczelka zawsze padnie tam gdzie musisz odciąć wodę w całym mieszkaniu żeby ją wymienić ;) ).

- ww zawory muszą być dobrej jakosci - żeby sie nie okazało, że nie da sie ich po kilku latach zakrecić/odkręcić (z tego co mi mówił hydraulik zawory kulowe kiepsko sie sprawdzają, lepsze są klasyczne grzybkowe)

- gwinty - to zależy jakie baterie planujesz -> przy "blatowych" (na wężykach) zewnętrzne (1/2), przy ściennych wewnętrzne, pralka i zmywarka to zewnętrzny 3/4, WC zwykle zewnętrzny 1/2.

Legalizacja/odbiór nie jest wymagany - najsłabszym punktem instalacji są wężyki.

• 4 weeks później...

Rozkminiam jak połączyć śrubunek wodomierza z rurą PP tak aby potem dało się wymienić swobodnie wodomierz.

Na śrubunku wodomierza będę miał gwint zewnętrzny 1/2.

Złączka PP też będzie z gwintem zewnętrznym. Złączka PP jest nieruchoma więc muszę coś na nią nakręcić.

Czyli muszę połączyć 2 gwinty zewnętrzne.

Jeżeli dobrze rozumiem to pewnym standardem jest wykonywanie tego łączenia za pomocą dodatkowych zaworów. Można mieć 2 zawory kulowe przed i za wodomierzem. Za zaworem wodomierza dodatkowo zawór antyskarzeniowy.

W mojej oryginalnej instalacji nie było dodatkowych zaworów, tylko jeden przed wodomierzem i planowałem zrobić ponownie.

Tylko nie widzę za bardzo śrubunku, który można z obu stron na coś nakręcić (z jednej na wodomierz, z drugiej na złączkę PP). Znalazłem jedną aukcję na allegro z takim śrubunkiem, więc dochodzę do wniosku, że chyba tak się tego nie robi.

.

Czy da się to jakoś inaczej rozwiązać czy dwa zawory przed i za są teraz standardem dla każdej instalacji, nawet w blokach i przejśćie z gwintu zewnętrznego na wewnętrzny należy wykonać zaworem kulowym?