techmariner 06.06.2024 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2024 Witam, Planuję wymianę instalacji hydraulicznej w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty (na 7 piętrze). Aktualnie w mieszkaniu nie mam żadnej rurki, więc muszę pociągnąć wszystko od szachtu.Zaczynam od wodomierza - model ista 16085 (wodomierz - śrubunek - 3/4 na 1/2) i dalej planuję polecieć rurkami PP zgrzewanymi do kuchni i łazienki. Oba pomieszczenia są zaraz przy szachcie.NIe mam profesjonalnego projektu i będę to robił trochę na czuja. Jak byście dobrali średnicę rur w:- szachcie (rury w szachcie będą miały z metr, potem się dzielą na kuchnię i łazienkę)- kuchnię (zlew, zmywarka za zlewem)- łazienkę (na jednej nitce - prysznic, spłuczka i umywalka, na drugiej pralka) Rozważam coś takiego- za wodomierzem złączka 1/2 na 25- lecę do trójnika redukcyjnego 20x25x20- do kuchni i łazienki wpadam 20kami i tak rozprowadzam; rura w kuchni będzie miała max 1,5m, zlew i zmywarka stoją obok siebie; w łazenice jest więcej zabawy w rozdzielanie, tam będą też większe długości, do umywalki ze 4m - bo muszę lecieć na około) - czy uważacie, że 25/20 będzie wystarczajęce w mieszkaniu w bloku? czy może można w ogóle lecieć tylko 20kami albo też trzeba zacząć od 32 jak w domach?- czy należy redukować rurki do umywalki i zlewu na 16ki?- czym zakończyć rurki? widzę, że są kolanka z gwintami zewnętrznymi 20x1/2, 16x1/2 itd. czy są jakieś zalecenia odnośnie gwintów (1/2 czy 3/4)? (dobrze zakładam, że na końcówce dajemy gwint zewnętrzny, czy raczej powinien być wewnętrzny?) I najważniejsze, czy powinno się jakoś legalizować taką instalację. Załóżmy, że zgrzeję ją sam, odkręcę wodę, nic nie cieknie, a potem będzie awaria. Czy robi się jakieś testy, są jakieś papiery wystawiane przez kogoś z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 07.06.2024 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2024 - czy należy redukować rurki do umywalki i zlewu na 16ki? -> ja bym nie kombinował i poszedł 1 średnicą. Natomiast z tipów : - jeśli się da to przed każdym "odbiornikiem" wody dałbym zawór odcinający (złośliwośc przedmiotów martwych - uszczelka zawsze padnie tam gdzie musisz odciąć wodę w całym mieszkaniu żeby ją wymienić ). - ww zawory muszą być dobrej jakosci - żeby sie nie okazało, że nie da sie ich po kilku latach zakrecić/odkręcić (z tego co mi mówił hydraulik zawory kulowe kiepsko sie sprawdzają, lepsze są klasyczne grzybkowe) - gwinty - to zależy jakie baterie planujesz -> przy "blatowych" (na wężykach) zewnętrzne (1/2), przy ściennych wewnętrzne, pralka i zmywarka to zewnętrzny 3/4, WC zwykle zewnętrzny 1/2. Legalizacja/odbiór nie jest wymagany - najsłabszym punktem instalacji są wężyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techmariner 30.06.2024 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2024 Rozkminiam jak połączyć śrubunek wodomierza z rurą PP tak aby potem dało się wymienić swobodnie wodomierz.Na śrubunku wodomierza będę miał gwint zewnętrzny 1/2.Złączka PP też będzie z gwintem zewnętrznym. Złączka PP jest nieruchoma więc muszę coś na nią nakręcić.Czyli muszę połączyć 2 gwinty zewnętrzne.Jeżeli dobrze rozumiem to pewnym standardem jest wykonywanie tego łączenia za pomocą dodatkowych zaworów. Można mieć 2 zawory kulowe przed i za wodomierzem. Za zaworem wodomierza dodatkowo zawór antyskarzeniowy.W mojej oryginalnej instalacji nie było dodatkowych zaworów, tylko jeden przed wodomierzem i planowałem zrobić ponownie. Tylko nie widzę za bardzo śrubunku, który można z obu stron na coś nakręcić (z jednej na wodomierz, z drugiej na złączkę PP). Znalazłem jedną aukcję na allegro z takim śrubunkiem, więc dochodzę do wniosku, że chyba tak się tego nie robi..Czy da się to jakoś inaczej rozwiązać czy dwa zawory przed i za są teraz standardem dla każdej instalacji, nawet w blokach i przejśćie z gwintu zewnętrznego na wewnętrzny należy wykonać zaworem kulowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techmariner 07.07.2024 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2024 Znalazłem proste rozwiązania aby połączyć instalację PP z wodomierzem.1. Półśrubunek PP, np Simga-Li MP2534.2. Nawet jeśli zostaniemy przy półśrubunku mosiężnym to można potem wkręcić złączkę z gwintem, np ZW2512. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts