Zoltyop 08.06.2024 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca Cześć, rozebrałem tydzień temu domek na działce i się okazało że pod każdym pokojem był inny fundament, do tego pod altanka przylegająca do domku położone były płyt z których każda różni się kilkoma mm wysokości od pozostałych. W środkowym pokoju są dwie ławy, w pokojach zewnętrznych są jakby dwie ławy ale zalane ~2cm warstwa betonu od góry, nie wiem co jest pod spodem, a mała kuchnia to zwykła płyta. Wszystkie te fundamenty nie trzymają poziomu nie dość że względem siebie to jeszcze same są trochę nie równe (po1cm odchyłu). Jest jeszcze jeden kawałek na który w ogóle nie ma fundamentu tylko jest zrobiona cienka wylewka ala ścieżka na która rogiem 1mx1,5m będzie zachodził nowy domek, spadek między fundamentami a ścieżką to koło 5cm. o Ile na ten spadek mam już pomysł tzn przymuruję kilka płyt chodnikowych co wyrówna mi tamten fragment o 3-4cm to z reszta nie jestem pewien. Na pewno odpada kucie wszystkiego i stawianie nowych fundamentów, za dużo czasu i pieniędzy. Wylewka samopoziomująca z tego co czytałem nie sprawdza się na zewnątrz a nawet jeżeli to schnięcie zajęłoby za dużo czasu. Po starym domku zostało mi dużo kantówek 5cm z dosyć solidnego drewna, nie wiem co to za rodzaj nie znam się, dzisiaj spróbuje zrobić zdjęcia. Pomyślałem że mógłbym porobić podkładki z tego drewna i poziomować nimi podwalinę, deski podwalinowe maja mieć 43mm szerokości więc pościnałbym na równo te kantówki które mi pozostawały, powkładał tak żeby złapać poziom na całej podwalinie i kątownikami przymocował w każdym miejscu gdzie znajduje się podkładka dla pewności że mi sie gdzieś kiedyś nie wysunie. Na Allegro znalazłem jeszcze coś takiego https://allegro.pl/oferta/podkladki-dystansowe-wyrownujace-15-mm-dw-15-plastikowe-biale-50-szt-14692187788 i zastanawiam się czy nie byłaby to jeszcze łatwiejsza opcja tylko pytanie pojawiają się dwa pytania czy wytrzymają pod naciskiem i jak je montować żeby nie naruszyć wytrzymałości legarów podłogowych i samej podwaliny. Dodam że cały domek waży niecałe 2,5 (7x4m) jest z drewna składany na wpust dokładnie ten model https://domkiekoarchitektura.pl/dom-letniskowy-kruklin-vsp40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyop 08.06.2024 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
breonko 13.06.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) W pewnym sensie rozumiem to rozumowanie, ale sam nigdy nie byłbym w stanie tego zrobić. Wydałam 50 $ na zakup idealnego podkładu – takiego, który ma najpiękniejsze wykończenie, czas noszenia i kolor IDEALNIE pasuje do mojej skóry… noszenie taniego podkładu na co dzień wydawałoby się, że go marnuję. To nie może trwać wiecznie, wiesz? Ale to tylko moje trzy centy router login 192.168.l.l.link/ ! Edytowane 15 Czerwca przez breonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts