0gr0dnik 09.06.2024 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca Witam Czy ktoś może udzielić porady, czy przyjęta koncepcja wykonania tarasu naziemnego jest słuszna .( Chcę uniknąć drogiej , czasochłonnej i wg mnie mało ekologicznej metody z wylewaniem betonowej płyty ) Jakie są jej słabe punkty metody bez klejowej ? Jakie mogą powstać problemy . Oto założenia : taras naziemny na gruncie przepuszczalnym ( piaski) na podbudowie niezwiązanej. Taras częściowo osłonięty , częściowo odkryty . Od strony ogrodu – próg o wysokości 10-15cm Planowane warstwy i kolejność :1.kliniec lub tłuczeń o uziarnieniu 0-32mm o grubości min 30cm ze spadkiem , układana i zagęszczana warstwowo2. Warstwa grysu łamanego o uziarnieniu od 2 -5mm o grubości 10-20mm – zagęszczona 3. Podsypka z grysu łamanego lub bazaltu o uziarnieniu od 2 -5mm o grubości 10-20mm o grubości 3-5cm ze spadkiem , wyrównana4. Ułożenie płyt na sucho .Szczelina miedzy płytami (fuga)2-3mm Pytania i dylematy :1. Czy koncepcja jest poprawna ? Czy ma jakieś słabe strony ?2.Jak wykonać ograniczenie boczne od strony ogrodu kiedy ma tam być stopień o wysokości 12-15cm ? Najchętniej widziałbym ten sam materiał na powierzchni bocznej co na płaszczyźnie tarasu ale nie potrafię wyobrazić sobie jak taką płytę zamocować przy tej technologii układania . 3. Czy i jak wykonać fugowanie ( środowisko prawie leśne , dużo spadających nasion i igieł okolicznych sosen ) ? Będę wdzięczny za uwagi doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 10.06.2024 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca Warstwy podbudowy poziomujesz, dopiero ostatnia warstwa jest spadkowa i na to płyty. Spadek niższych warstw jest nieistotny, bo i tak działają tam siły podciągania kapilarnego, a komplikujesz sobie robotę. Wodę z tarasu odprowadzasz powierzchniowo, więc tam jest ważny spadek.Dołożyłbym geowłókninę pod podbudowę.Co do stopnia - czy producent płyt tarasowych oferuje z tej samej serji stopnice? To będzie wyglądać najlepiej. Albo robisz palisadę. Pooglądaj na YT kanał "Brukarz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0gr0dnik 19.06.2024 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca Dzięki Producent ( strgres) ma w ofercie stopnice 30x120...ale na ich stroinie żadnych danych techniczny znaleźć nie mogę . Jak taką stopnicę można wykorzystać dla wykończenia tarasu niewysokim stopniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.06.2024 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca Dzięki Producent ( strgres) ma w ofercie stopnice 30x120...ale na ich stroinie żadnych danych techniczny znaleźć nie mogę . Jak taką stopnicę można wykorzystać dla wykończenia tarasu niewysokim stopniem ? Hmm, nie wiem dokładnie jaki konkretnie efekt chcesz uzyskać. Masz jakieś wizualizacje, przykładowe foto co do finalnego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts