kubaaa 11.06.2024 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Dzień dobry, Wykańczam właśnie dom i mam do rozwiązania problem wysokości posadzek (ok 1,3cm różnicy) - aby nie robić wylewek pojawił się pomysł na położenie płyty OSB 3 na posadzkę i na to paneli LVT. W domu mam ogrzewanie podłogowe i pompę ciepła. Zastanawiam się jak duża będzie różnica w zużyciu energii do ogrzania domu przy wyższym oporze ciepła które pojawiłoby się przy płycie OSB? Czy ten pomysł w ogóle ma sens, czy lepiej z niego zrezygnować. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.06.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca Dzień dobry, Wykańczam właśnie dom i mam do rozwiązania problem wysokości posadzek (ok 1,3cm różnicy) - aby nie robić wylewek pojawił się pomysł na położenie płyty OSB 3 na posadzkę i na to paneli LVT. W domu mam ogrzewanie podłogowe i pompę ciepła. Zastanawiam się jak duża będzie różnica w zużyciu energii do ogrzania domu przy wyższym oporze ciepła które pojawiłoby się przy płycie OSB? Czy ten pomysł w ogóle ma sens, czy lepiej z niego zrezygnować. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. OSB3 zawiera trujące substancje typu formaldehyd. Tym gorzej, bo będą mocno uwalniane przy ogrzewaniu podłogowym. Jeśli już to tylko OSB2 albo sklejka, gdzie takich substancji raczej nie ma... za wiele. Na czym dokładnie polega problem z wysokością posadzek? Tzn. wylewka posadzkowa na podłogówce już jest wykonana, ale jest cieńsza o te 1,3cm niż w projekcie zakładano, czy też wszystkie warstwy podłogi są niżej, czy też wylewka nie trzyma poziomu tylko w niektórych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts