Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spękany 20 letni komin

Recommended Posts

Dzień dobry.

Ponad 20 lat temu został przebudowy komin nad dachem, został wykonany z cegły dziurawca i przez ten czas był użytkowany bez daszka. Chciałem zabezpieczyć go nasadą, ale po wejściu okazało się, że cegły na szczycie są luźne. Rozebrałem to co odchodziło w rękach i doszedłem do momentu gdzie peknięta jest jedynie pionowa spoina między cegłami zaraz przy obróbce blacharskiej komina. Czy konieczne jest również rozebranie tego, czy mogę zwyczajnie wyczyścić co się da i dokładnie uszczelnić? Czy to co mam rozebrane powinno być wymurowane na nowo z cegły pełnej?

Dodam, że komin obok który był nieużytkowany i przykryty kawałkiem blachy jest w bardzo dobrym stanie, więc przypuszczam, że wpływ miała tutaj woda która stopniowo degradował komin. Jakieś rady?

W takim razie spróbuj wcisnąć silikon wysokotemperaturowy w te spoiny i resztę domuruj z pełnej cegły . Po wszystkim ubezpiecz obróbki tez tym silikonem tak aby pod żadnym pozorem woda nie mogła się dostać pomiędzy dachem a kominem . Docieplenie zrobiłoby dodatkową robotę odsuwając na zewnątrz możliwośći podciekania .

Dzięki za odpowiedź, wiem, że jest wiele fachowym rozwiązań, ale jest to stare budownictwo i budżet nie pozwala na nic więcej obecnie. Gdyby w przyszłości przy rewizji coś się działo będzie już zrobione od zera.

Zapytam jeszcze tylko, czym najlepiej wypełnić tę pęknięcia oraz czy zaprawa do klinkieru będzie wystarczająca do murowania czy użyć czegoś innego?

• 2 weeks później...

Specjalista od kominów od około 20 lat. Prawdopodobnie wymaga przebudowy, najlepiej od dachu w górę, przy okazji wymień migacz licznika. Jednak nie będąc tam i nie sprawdzając tego na własnej skórze, nie mogę tego stwierdzić na 100%. Jeżeli cegły nie są luźne, można zeszlifować spoiny, spoinować je nową zaprawą i naprawić zaprawę koronową. Jeśli cegły są luźne, szlifowanie i ponowne ostrzenie nie potrwa długo.

Dodatkowo: jeśli w końcu zdecydujesz się go odbudować i wymienić obróbkę blacharską, upewnij się, że wycinają i wsuwają obróbkę blacharską, a nie używają na niej smoły. Smoła zawodzi, podobnie jak samo uszczelnienie płaskiego metalu do muru mobdro .

Edytowane przez jesma