Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Segment od dewelopera i Projekt Techniczny Instalacji Sanitarnych

crash2k

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie ogrzewania podłogowego, deweloper buduje osiedle w lokalach na dole i górze przewidziane są grzejniki + elektryczne w łazienkach oraz wentylacja grawitacyjna. W biurze sprzedaży pytałem o ewentualne ogrzewanie podłogowe i podesłali mi projekt Projekt Techniczny Instalacji Sanitarnych.

Problem w tym że w projekcie jest wszystko dokładnie opisane i dobrane do zapotrzebowania lokalu w ciepło. Wynika z niego że lokal bedzie miał wentylację hybrydową, a ogrzewanie realizowane jest przez grzejniki płytowe, grzejniki elektryczne łazienkowe, grzejnik elektryczny w garażu oraz ogrzewanie podłogowe...

Deweloper za ogrzewanie podłogowe chce dodatkowo 350zł /m2 ;)

Pytanie czy można tak sobie dowolnie wybierać co chcemy instalować z projektu technicznego ?

Zmiana rodzaju systemu ogrzewania nie jest zmianą istotną tak jak to jest przy zmianie źródła ogrzewania dlatego wymaga jedynie odpowiedniej adnotacji w projekcie. Projekt dewelopera jest specjalnie robiony pod kątem wyboru przez klienta niektórych opcji.

Cena oczywiście jest raczej z górnej półki no ale prace niestandardowe tak mają.

Opis i wyliczenia zapotrzebowania na ciepło jest OK, więc przy zmianie systemu ogrzewania wystarczy tylko przeliczyć