KamileS 13.06.2024 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2024 Witam Wszystkich forumowiczów i forumowiczki, Podejrzewam, że i ja jak i wielu forumowiczów zdecydowało się przeglądanie, czynne uczestnictwo na forum ze względu na przygotowania do budowy bądź w trakcie prac i ze mną nie jest inaczej. Wraz z żoną zdecydowaliśmy się na zakup działki nad jeziorem z myślą wybudowania domku letniskowego w celu ucieczki przed miejskim zgiełkiem. No ale jak to wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia "w sumie to nie jest daleko od miasta, do pracy też nie bedzie daleko", koniec końców rozważamy dom modułowy, bądź konstrukcji szkieletowej. działka jest 20 m od linii brzegowej z mpzp i sądowym orzecznictwem o zgode na zabudowę jednorodzinną. Świadomi zagrożeń, bliskości jeziora kupiliśmy działkę, sprawa wygląda jak na załączonych zdjęciach (ekspertyza geotechniczna) Biorąc pod uwagę mnogość ofert domów modułowych, większość firm wykonuje kompleksowo usługi wraz z wylaniem płyty fundamentowej. Jestem zdania że w takim przypadku ze względu na trudny grunt powinienem znaleźć osobną firmę od płyty fundamentowej. Wymiana gruntu nie wchodzi w grę ze względu na wysoki poziom wód gruntowych. Z tego co wyczytałem na forum to płyta plus mikropale, nasuwa się jednak pytanie: czy tego typu fundament pod dom modułowy/ szkieletowy, nie jest przerostem formy nad treścią? Na codzień zajmuję sie nadzorem nad budową statków, więc wybaczcie ewentualne wtopy. Spaczenie zawodowe nie pozwala mi jednak zostawienie tego tematu. Bardzo dziekuje za pomoc Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faxeed 16.06.2024 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2024 (edytowane) Po opłaceniu hydraulików, elektryków itp. dom modułowy może z łatwością kosztować więcej niż zbudowany z drewna. Zapłaciliśmy firmom zajmującym się budową modułów modułowych 136 USD za metr kwadratowy, ale po zapłaceniu wszystkich pozostałych transakcji nasze ostateczne koszty wyniosły około 210 USD za metr kwadratowy (grunt był już w naszym posiadaniu) Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane 18 Czerwca 2024 przez faxeed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts