jowik2 14.06.2024 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Witam Pomiędzy dwoma słupami jest mini podciąg wysoki na 5cm, na nim jest wylany wieniec 24cm, Na nim podpartych jest 6 belek teriva. W projekcie są pomiędzy słupami zwykłe pustaki porotherm 11,5cm. Belki trzymają się w wieńcu, czy powinny być podparte, bo wczoraj rozszalowałem deski i mam wątpliwości. Dodałem zdjęcie z projektu tej pozycji, w tamtym miejscu jest kominek. Logicznie są tam słupy i to powinno utrzymać, ale wygląda to na delikatnie, jakbym projektował dałbym podiciąg ze 25 cmi wtedy byłoby ok . Jeszcze nie rozpoznawałem temat kominków i ich głębokości, bo jakby się zmieścił, bo bym dał pustak 25 cm, a 11,5cm to on raczej niczego nie podtrzyma. Nie ma się czego doszukiwać? Powoli mam dość tej budowy, chyba za bardzo się przejmuje ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.06.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Dziwne rozwiązanie.Mini podciąg wysokości 5 cm miał jakieś zbrojenie? Pręty dołem i strzemiona które obejmują cały wieniec?Jakie jest zbrojenie wieńca? 2 x 3 belki Teriva z każdej strony sugerują jakieś większe obciążenie stropu nad tym otworem. Ścianka 11,5 cm też ma swoją nośność. Jest na posadzce czy na fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 14.06.2024 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Ścianka 11,5cm będzie na ścianie funamentowej. Wieniec 4x12mm + siatki zbrojące. Podciąg ma 2x12mm.Generalnie jest podciąg 5cm, a od razu na nim jest wieniec 24cm.Aktualnie podstawiłem stemple, tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.06.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca Zrobiłbym albo 1. podciąg razem z wieńcem - jedna całość konstrukcyjna 2. ewentualnie ścianka 24 cm zamiast 11,5 cm W takim podciągu istotne są strzemiona - czyli znacznie gęściej niż w wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 14.06.2024 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) To już po fakcie, już jest dach Rozszalowałem i miałem murować 11,5cm pustaka, a tutaj dopadły mnie wątpliwości. Edytowane 14 Czerwca przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts