FundamentalnyBudulec 19.06.2024 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca (edytowane) Mam taką sytuację, ze posadzkarze zrobili dylatację w złym miejscu tj.tak, że kładąc kafle częściowo by zachodziły na dylatację. I zastanawiam się w jaki sposób problem teraz rozwiązać. Sytuacja wygląda tak: Rysunek 1. Przejście z wiatrołapu do korytarza. Dylatację zrobili mi po stronie wiatrołapu (góra, linia czerwona) zamiast po stronie korytarza (dół, linia zielona) gdzie będą drzwi i naturalnie była by listwa dylatacyjna łącząca kafle z panelami. Tym samym kładąc tam kafle (pomarańczowe na rysunku) będę musiał przykryć dylatację bo jak bym miał ją przenieść na fugę to wyjdzie mi kompletnie z dupy docinka. Co teraz z tym zrobić? Trochę danych: -Gres 60x60 8mm, klej mam C2TES1, fugę mogę zrobić i 4mm, żeby wszystko mogło wszystko pracować. - Posadzka ma ok. 6cm i przykrywa ogrzewanie podłogowe. Pod posadzką 8cm styropianu i 25cm płyty fundamentowej. - Dylatacje są zrobione na 1/3 głębokości posadzki (czyli 2cm) - Bezpośrednio pod samą dylatacją nie biegnie żadne okablowanie ani rurki ogrzewania, jest osobny obwód na wiatrołap i osobny obwód na korytarz - Odległość od zrobionej dylatacji do miejsca gdzie powinna być dylatacja to 14cm Jak rozejrzałem się po internecie i popytałem fachowców na budowie to na ten moment rozwiązania widzę trzy 1. Kłaść normalnie i nic nie robić 2. Rysunek 2. Dylatację przykrywam matą podkładową (niebieskie), żeby na tym mały odcinku, gdzie część kafli przechodzi przez dylatację utworzyć pływającą podłogę. Kafle po stronie wiatrołapu do dylatacji były by związane z podłożem zaś od dylatacji do progu drzwiowego z tą matą i częściowo posadzka mogła by tam pracować. Było by to ok. 14cm kafla, które wystawało by poza dylatację. 3. Rysunek 3. Zrobić drugą dylatację na 2-3cm w miejscu gdzie powinna być (zielona linia) i normalnie przykryć starą dylatację kaflami Tylko z opcją trzecią mam dylemat, czy dwie dylatacje mogą być tak blisko siebie (14cm) i czy w takim przypadku trzeba było by może jeszcze zszywać starą dylatację jakąś żywicą epoksydową i klamrami metalowymi? Edytowane 19 Czerwca przez FundamentalnyBudulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.06.2024 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 1 - płytki mogą się zarysować albo może nic się nie stać, ryzyko musisz skalkulować 2 - ok, maty kompensujące to chyba najłatwiejsze rozwiązanie 3 - albo zszywasz starą dylatację (trochę zabawy z żywicami i zbrojeniem) a nową przenosisz na płytki, albo starej nie ruszasz, ale na płytki przenosisz nową jak i starą dylatację (co chyba mija się z celem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts