KrzysiekMarusza 19.01.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Dodawanie zapotrzebowania na ciepło do co i cwu to (sorki panowie instalatorzy) wg mnie głupota Na cwu potrzebujesz dużej mocy chwilowej (własnie te ok. 20 kW), przez kilka - kilkanaście minut, żeby zagrzać zasobnik, ewentualnie dogrzewać go, gdy ktoś będzie czerpał wodę (dzięki temu w praktycznych warunkach możesz równocześnie używac 2 pryszniców - ja tak mam i doceniam). Wtedy kocioł nie grzeje domu, natomiast dzięki bezwładności cieplnej domu temp. w nim nie zdąży spaść zauważalnie. W praktyce potrzebujesz tych 9 kW do co. I teraz: dla 9 kW nie znajdziesz żeliwiaka (albo zgodzisz się na jego nieekonomiczną pracę: żeliwne kotły nie mają modulacji mocy grzejnej, a więc zawsze grzeją pełną mocą, czyli np. 20 kW). Ty w przeciętnym okresie grzewczym (gdy na polu jest 0 stC) będziesz potrzebować ok. 4-5 kW mocy grzejnej. Inaczej mówiąc - uważam że tobie kondensat (choćby taki, jak mój) ma szansę się zwrócić w jakim-takim czasie, a będzie pracować ekonomicznie. i szlus (jak mawiał/pisywał) Witkacy pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 To bardzo ciekawe,co piszesz.Nie wiedziałem o tym.Czy Panowie Fachowcy się z tym zgadzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 A co do cen kotłów kondensacyjnych - przykładowy link:http://www.kotly.com.pl/index.php?cPath=27_34_49_103_113do tego jeszcze sterownik VRT 390 - 452 zł i masz w zasadzie wsiopozdr - Krzysiek[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jedno nie jest dla mnie jasne.Każdy kocioł włącza się co pewien czas aby podgrzać wodę w obiegu.Podgrzeje do zadanej temperatury i wyłącza się.Czy nie jest aby tak,że mały kocioł o mocy 9kW będzie włączał się np.na 10 minut a duży kocioł 20kW na minut 4-5.Na czym wtedy polegać będzie przewaga 9kW nad 20kW? Bo to wskazuje raczej na wadę mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.01.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Najlepiej by było, gdyby kocioł pracował w sposób ciągły. Gdybyś miał kocioł 9 kW to w największe mrozy pracowałby on ciągle. W praktyce byłoby całkiem niezle znaleźć kocioł z modulowanym palnikiem, który ma minimalną moc ok. 4 kW (są takie - nawet Termeta, a z kondensatów - Immergas). Chodzi o to żeby ograniczyć ilość włączeń kotła, tzn. żeby jednorazowo pracował on jak najdłużej. A propos mojego poprzedniego postu - jak żaden Pan Instalator się nie zainteresuje Twoja prośbą, to spróbuj "namierzyć" na forum Adamosa48 - nie jest on fanem kondensatów ani zagranicznych cudeniek, ale mam nadzieję że z częścią moich stwierdzeń się zgodzi pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.01.2005 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Patayya, przecież wiem jaki masz projekt!Nie mów mi że musisz mieć otwór w ścianie frontowej!!A zetka to co?? Nie masz jej?? Możesz mieć tą dziurę np. w ściane która "patrzy" na garaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.01.2005 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jaki tam pałac.185m2 pow. użytkowej. Ty coś kręcisz Jakim cudem masz 185 m2?? Fakt, ja z pół do metra przedłużyłem garaż. I mam: 230 m2 pu. a ok 240 w podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Patayya, przecież wiem jaki masz projekt! Nie mów mi że musisz mieć otwór w ścianie frontowej!! A zetka to co?? Nie masz jej?? Możesz mieć tą dziurę np. w ściane która "patrzy" na garaż... No a gdzie?Przecież kotłownia to to pomieszczenie obok kuchni.Przynajmniej u mnie. Ty coś kręcisz Jakim cudem masz 185 m2?? Fakt, ja z pół do metra przedłużyłem garaż. I mam: 230 m2 pu. a ok 240 w podłodze... Zwykły projekt ma 185 m2 pow.użytkowej,239,64 m2 całkowitej. Powiększyłem garaż czyli wzrosła całkowita do 249,00 m2. Chyba mylisz użytkową z netto i całkowitą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.01.2005 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 No dobra, z jednej strony masz kuchnie a z drugiej?? Masz ścianę prostopadłą do głównych drzwi wejściowych!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 No to mam sobie zrobić kratkę w pięknym przedpokoju? Żona by mnie z domu wyrzuciła za coś takiego! Jest plastykiem,projektantką wnętrz i niezłą malarką.Tyle reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 19.01.2005 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Boże daj mi siłę!!!!! Chodzi o tą ścianę która po zew. stronie jest ścianą zew. a nie wew! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Bo ja mam lustrzane odbicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.01.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Ale tak w ogóle to wiem o co chodzi.Masz rację.Właśnie mija moja 12 godzina pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 10.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Witam, Jestem na etapie dostosowywania projektu do naszych potrzeb. W projekcie przewidziany jest kocioł gazowy i komin. Gdybym zdecydowała się na kocioł z zamkniętą komorą spalania to - z tego co rozumiem - mogłabym zrezygnować z komina. Czy polecacie takie rozwiązanie ? Czy jednak lepiej - mimo technicznych możliwości - zbudować komin ? A jeśli tak to dlaczego ? Dodam, że od strony wizualnej wyprowadzenie przewodów przez ścianę domu nie stanowiłoby dla mnie problemu - kotłownia usytuowana jest tak, że rury przechodziłyby przez ścianę boczną, osłoniętą od frontu garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.02.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 zależy gdzie będziesz miał kotłownię, jeżeli będzie to łazienka lub kuchnia to jedynie można brać pod uwagę kotły z palnikiem wentylatorowym (turbo, kondensat) ze względu na wychładzanie pomieszczeń, w każdym innym przypadku może być kocioł z palnikiem atmosferycznym, chyba że chcesz mieć kotłownię na strychu, wtedy kłania się długość przewodu spalinowego, który może być za któtki i dlatego na strychu powinien być zainstalowany kocioł z zamkniętą komorą spalania. co do kotłów stojacych to raczej nieuzasadnione ekonomicznie, kupująć wisielca masz gotową kotłownię w przypadku kotła stojącego całe wyposazenie kotłowni trzeba dokupić. ponadto kotły stojące małej mocy mają palniki palniki jednostopniowe które pracują w trybie załącz wyłącz a to nie jest rodzaj pracy która jest najbardziej ekonomicznej.jeżeli nie chcesz komina to do mocy 21 kW możesz wyrzucać spaliny przez ścianę budynku jednorodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Budowniczy 03.03.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 czy do użytkowania kotła z zamkniętą komorą spalania bezwzględnie nie jest wymagany otwór (kratka/zetka itp) zapewniający swobodny dopływ/dojście powietrza do pomieszczenia w którym jest zainstalowany ? co mówią w tym zakresie przepisy? wiemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.03.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Nie.Taki kocioł zasysa powietrze przez specjalnej budowy komin pionowy lub przechodzący przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 03.03.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Nie jest wymagane doprowadzenie powietrza do spalania gazu w kotle, ale kratka wentylacyjna - grawitacyjna musi być, mimo że to bez sensu pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 03.03.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 to nie jest bez sensu, pomimo tego że kocioł ma zamknięty układ spalinowy to kratka wentylacyjna jest na wypadek gdyby nastąpiło rozszczelnienie instalacji gazowej. dlatego ta kratka w przypadku gazu ziemnego musi znajdować się pod stropem a przy gazie płynnym przy podłodze (gaz płynny jest cięższy od powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 03.03.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 OK - chylę nakrycie głowy przed fachowcem hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts