Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś już przerabiał ten temat.

Mam już uprawomocnioną decyzje o pozwoleniu na budowę.

W międzyczasie udało mi się znaleźć moj projekt w końcowej fazie budowy do obejrzenia w naturze. Chciałbym wprowadzić takie same zmiany jak w obejrzanym domu:

- zmiana okna w wykuszu na drzwi dwuskrzydłowe (o takiej samej szer. jak okno w projekcie)

- zmiana wąskich drzwi na taras na zwykłe okno

Zmiany dotyczą tej samej ściany elewacyjnej (wyjście na taras)

Czy zmiany te wymagają wykonania projektu zamiennego ?.

Czy można je wprowadzić podczas budowy ?.

Jacek

Cóż musisz zgłosić planowane zminany do swojego Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, zapewne uznają je za nieistotne, ale musisz mieć na to ich zgodę. Jeżeli nie uzyskasz takiego pisemka będziesz miał ogromne problemy przy odbiorze budynku, bowiem zmiany stolarki okienej i drzwiowej wpływają na wygląd elewacji, co jest zmianą istotną. Do Pow.Insp.Budowalnego musisz zdać: podanie o wydanie opini kwalifikacji zmian, opinię architekta - autora projektu (nie jakiegoś innego!), rysunki - tj xero z projektu ze stemplami starostwa- z naniesionymi poprawkami projektanta - poprawki na kolorowo.

tekst podania +/-:

W związku z planowanym wprowadzeniem zmian w trakcie budowy domu jednorodzinnego dotyczących projektu, proszę o wydanie opini kwalifikacji zmian.

Ja cos takiego przeszedłem i Insp. zatwierdził zmiany. Teraz śpię spokojnie :wink:

A ja byłem jakiś czas temu u mojego Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego

z podobnym pytaniem. Chodziło o zmianę jednego otworu z okna na drzwi i zlikwidowanie

jednego okna. Odrzekli, że ma to być wrysowane w projekt na czerwono przez architekta

i to wszystko. Nie muszę się do nich zgłaszać o opinię bo to zmiana według nich nieistotna.

No i tak też zrobiłem, ale budynku jeszcze nie odebrałem ;)

Dziękuję za odpowiedzi.

Dziś Pani Inspektor z Nadzoru Budowlanego w Dzielnicy, gdzie odbierałem pozwolenie i dziennik budowy poradziła, aby jednak udać się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego i uzyskać odpowiedź na piśmie. Jeżeli uznają, że zmiana jest nieistotna to jest po sprawie, w przeciwnym razie trzeba wykonać projekt zamienny.