paprotka 03.06.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 panie, modzio, a to tu będzie pasowało ?? - też Prońko ( w duecie z Majką Jeżowską ) (T. Log/E. Zylinska - chyba Logan, ale info jest ze strony artystki, hmmmm) On nie kochał nas Przyjaciółko mego serca bądź Mam pusty dom I znów jestem sama Sama znów Nie licząc trosk Ja wierzyłam Tobie Jak nikt A Ty Znałaś każdy śmiech i łzy On nie kochał nigdy żadnej z nas Nie kochał nas Przyjaciółko mego serca bądź On nie jest wart By przez jego niewidzialny mur Tak dzielił nas Szczęście miało jego kolor i wdzięk Jego oczy jego Jego śmiech Szczęście miało dla nas jedną twarz Tę samą twarz Ratował mnie gin Ty dawno byłaś już z nim A ja płakałam na dnie piekła Za mąż uciekłam On teraz ma dom O pięć tysięcy mil stąd Na sercu nosi numer konta Klucze od Forda Ratowała mnie gin Ty dawno byłaś już z nim A ja płakałam na dnie piekła Za mąż uciekłam On teraz ma dom O pięć tysięcy mil stąd Na sercu nosi numer konta Klucze od Forda Przyjaciółko z mych dziecinnych lat Piękna czy nie Tak tęskniłam długo do Twych wad Do naszych miejsc Czas uleczy rany Uśpi ból i tak I wygoni cichy żal On nie kochał nigdy żadnej z nas On nie kochał nigdy żadnej z nas Nie kochał nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 03.06.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 brawo, brawo... Małe tęsknoty (A. Mogielnicki / W. Trzciński) Jak dzwon, który zaledwie tylko tknąć, a już śpiewa Jak zabłąkanych ptaków głos Jak liść przez chwilę piękny, nim go wiatr strąci z drzewa Tak w nas głęboko skryte śpią Małe tęsknoty, krótkie tęsknoty Znaczące prawie tyle co nic Nagłe i szybkie serca łopoty Kto by nie znał ich Nie wiadomo skąd zjawiają się, zakatarzone Wyproszą łzę i żalu łut Posiedzą, podumają i jak gość nieproszony Nim się rozwidni, znikną już Małe tęsknoty, krótkie tęsknoty Znaczące prawie tyle co nic Nagłe i szybkie serca łopoty Kto by nie znał ich Małe tęsknoty, ciche marzenia, zwiewne jak obłok, kruche jak dym Nieodgadnione w nas duszy westchnienia Kto by tam nie znał ich śpiewały Krystyna Prońko, a potem Katarzyna Groniec co do tekstów w Sieci: w wersie: "Nagłe i szybkie serca łopoty" były wersje 'kłopoty' i 'ochoty' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 03.06.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 ale tu klimaciki macie ......a Fabianskiego ktos pamieta ?? a fe.... jak to było ..poniedziłek Beksinski i new romantic czwartek - elektroniczna ....ehh ta skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 03.06.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 dziś porządki w szafie - kącik wychowania obywatelskiego Mieszkam w Polsce słowa: Kazik Staszewski muzyka: Kult Poranne zorze, poranne zorze Gdy idę w Sopocie nad morzem Po plaży brudno-piaskowej Bałtyk śmierdzi ropą naftową Poranne chodniki Gdy idę, nie rozmawiam z nikim Jak jest w niedzielę nad ranem Po sobotnich balach chodniki zarzygane Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Koncerty popołudniowe Pełne bezmózgów w służbie porządkowej Patrzą wokoło, bo swędzą ich ręce Kochają bić coraz więcej i więcej Znowu pozorne przygody Gdy wchodzę na kamienne schody Zaczepia mnie pijanych meneli wielu Jutro spotkają się w kościele Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Nocne sklepy z mlekiem I ja patrzę, co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy, oczy, oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Nocne sklepy z mlekiem I ja patrzę, co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś u nas na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko, że pękają oczy, oczy, oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu, tu, tu, tu Tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu, tu ... Sen o Warszawie Słowa: M. Gaszyński, Muzyka: Cz. Niemen Mam tak samo jak Ty Miasto moje a w nim Najpiękniejszy mój świat Najpiękniejsze dni Zostawiłem tam kolorowe sny Kiedyś zatrzymam czas I na skrzydłach jak ptak Będę leciał co sił Tam gdzie moje sny I warszawskie kolorowe dni Gdybyś ujrzeć chciał nadwiślański świt Już dzis wyruszaj ze mną tam Zobaczysz jak przywita pięknie nas Warszawski dzień Powrócisz tu Irena Santor P. Figiel/ J. Kondratowicz Gdy los cię rzuci gdzieś w daleki świat, Gdy zgubisz szczęście swe i poznasz życia smak, Zatęsknisz do rodzinnych stron I wrócisz tu, wrócisz, gdzie twój dom. Powrócisz tu, gdzie nadwiślański brzeg, Powrócisz tu zza siedmiu gór i rzek, Powrócisz tu, gdzie płonie słońcem wrzos i głóg, Gdzie cienie brzóz, piach mazowieckich dróg. Powrócisz tu, gdzie wierzby pośród pól, Powrócisz tu, gdzie klucze białych chmur, Powrócisz tu, by szukać swoich dróg i gwiazd, By słuchać znów, jak wiosną śpiewa las, powrócisz tu! Pod niebem wielkich miast swój zgubisz ślad, Osiągniesz to, co chcesz, za rok, za parę lat. Lecz gdy zdobędziesz wszystko już, Z dalekich stron kiedyś wrócisz tu. Powrócisz tu, gdzie nadwiślański brzeg, Powrócisz tu zza siedmiu gór i rzek, Powrócisz tu, gdzie płonie słońcem wrzos i głóg, Gdzie cienie brzóz, piach mazowieckich dróg. Powrócisz tu, gdzie wierzby pośród pól, Powrócisz tu, gdzie klucze białych chmur, Powrócisz tu, by szukać swoich dróg i gwiazd, By słuchać znów, jak wiosną śpiewa las. Powrócisz tu, powró - ó - cisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 03.06.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 paprotko- to jakis special for me? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 07.06.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 rrimi - noooo dziś znów sprzątanie : klucz - ma i tacierzyństwo Lenny K. Little Girls Eyes music and lyrics : Lenny Kravitz All I have and all I do Cannot compare to the love of you You make me feel alive You are my highest high All I can do is smile When I look in my little girl's eyes You're my star and when I'm far You're not alone cause your heart's my home You are my biggest prize So beautiful and so wise All I want to do when I come into the room is see her smile When I look in my little girl's eyes You make me feel alive You are my highest high All Ican do is smile All I can do is smile When I look in my little girl's eyes Flowers for Zoë music and lyrics : Lenny Kravitz Flowers for Zoë Love for Zoë Angels and rainbows All kinds of things you can call your own Garden for Zoë And oceans for Zoë Jungle gym playgrounds All kinds of things for you to explore Flowers for Zoë Love for Zoë Angels and rainbows All kinds of things you can call your own Yeah yeah yeah God is for Zoë And heaven’s for Zoë Oh can you believe That everything is waiting to unfold ? You can call your own You can call your own You can call your own Kayah Nie wiedziałam muz. i sł. Kayah Zanim wiedziałam, że przybędziesz czekałam ciągle na ciebie a wieczorami w oknie sypialnianym gdy światła gasły stawiałam świecę by płomień jak latarnia wskazał ci brzeg w oceanie po co tobie tułać się znajdź mnie Zanim wiedziałam, że będziesz wtedy już kochałam Ciebie I w każdym ciebie szukałam choć o tym nie wiedziałam zanim wiedziałam że nadchodzisz słyszałam twoje ciche kroki a nocą kiedy mrok podkradał się pod dom a cisza zła patrzyła ze ścian noc litościwa gwiazdę zrzuciła mi byś tu był kochany zanim widziałam że będziesz.... For my son muz. i sł. Kayah Before I knew that you were coming I was allready waiting In my bedroom window every night I would burn a candle bright Like the light on a stormy sea So you would come straight to me Find me Before I knew you would come I loved you as the only one In everyone I looked for you Seweryn Krajewski Zaśnij Duszko sł. Marek Biszczanik , muz. Seweryn Krajewski Zasiedziałeś się mój synku W Bożej poczekalni Ale już ci wymodliłem Bilet do tej marni Nie, nie lekaj się syneczku Tutaj też jest pięknie Więc nie wracaj tam zbyt prędko Bo mi serce pęknie Chcę tylko żebyś sie usmiechał Odsłaniał dzień paluszków końcem Bo wiem, że zawsze będzie jasno Dopóki bedziesz moim słońcem Zaśnij synku, będę czuwał Nad twoją kołyską By cie bydlak z grubym kijem nie podszedł zbyt blisko Żeby dym cie nie osnuwał Z makowego korca Żebyś mi się nie rozpłynął W labiryncie dworca Chcę tylko żebyś sie usmiechał Odsłaniał dzień paluszków końcem Bo wiem, że zawsze będzie jasno Dopóki bedziesz moim słońcem Zaśnij duszko, kiedyś wzlecisz Nad wierzchołek świata Chcę by tylko nikt przez ciebie Tam w dole nie płakał w kąciku nie płakał I by tobie, nie daj Boże Po wędrówki kres Bladym świtem w nocnym barze Nie zabrakło łez Dlatego jedno chcę ci przyrzec: Prędzej wyniosę się do diabła! Niż kiedykolwiek zechcę synku - Byś tańczył jak ci zagra... Chcę tylko żebyś sie usmiechał Odsłaniał dzień paluszków końcem Bo wiem, że zawsze będzie jasno Dopóki bedziesz moim słońcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.06.2005 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 http://www.vivid.pl/images/skany/10253723.jpg Neil Sedaka "Happy Birthday Sweet Sixteen" (Neil Sedaka / Howard Greenfield) Tra la-la-la-la la-la-la-la Happy birthday sweet sixteen Tra la-la-la-la la-la-la-la Happy birthday sweet sixteen Tonight's the night I've waited for Because you're not a baby anymore You've turned into the prettiest girl I've ever seen Happy birthday sweet sixteen What happened to that funny face My little tomboy now wears satin and lace I can't believe my eyes you're just a teenage dream Happy birthday sweet sixteen When you were only six I was your big brother Then when you were ten We didn't like each other When you were thirteen You were my funny valentine But since you've grown up Your future is sewn up From now on you're gonna be mine, so If I should smile with sweet surprise It's just that you've grown up before my very eyes You've turned into the prettiest girl I've ever seen Happy birthday sweet sixteen Tra la-la-la-la la-la-la-la Happy birthday sweet sixteen Tra la-la-la-la la-la-la-la Happy birthday sweet sixteen Tra la-la-la-la la-la-la-la Happy birthday sweet sixteen :P :P "Oh Carol" (Neil Sedaka/Howard Greenfield) Oh! Carol, I am but a fool Darling I love you though you treat me cruel You hurt me and you made me cry But if you leave me I will surely die Darling there will never be another Cause I love you so don't ever leave me Say you'll never go I will always want you for my sweetheart No matter what you do Oh! Carol, I'm so in love with you Oh! Carol, I am but a fool, Darling I love you tho' you treat me cruel, You hurt me and you made me cry But if you leave me I will surely die. Darling there will never be another Cause I love you so don't ever leave me Say you'll never go I will always want you for my sweetheart No matter what you do Oh! Carol, I'm so in love with you uuuu uuuuu ta da dam ! dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.06.2005 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ...fajne to, słucham od rana Neil Sedaka "Calender girl" (Neil Sedaka / Howard Greenfield) I love, I love, I love my calender girl Yeah, sweet calender girl I love, I love, I love my calender girl Each and every day of the year (January) You start the year off fine (February) You're my little valentine (March) I'm gonna march you down the aisle (April) You're the Easter Bunny when you smile Yeah, yeah, my heart's in a whirl I love, I love, I love my little calender girl Every day (every day), every day (every day) of the year (Every day of the year) (May) Maybe if I ask your dad and mom (June) They'll let me take you to the Junior Prom (July) Like a firecracker all aglow (August) When you're on the beach you steal the show Yeah, yeah, my heart's in a whirl I love, I love, I love my little calendar girl Every day (every day), every day (every day) of the year (Every day of the year) (September) Light the candles at your Sweet Sixteen (October) Romeo and Juliet on Halloween (November) I'll give thanks that you belong to me (December) You're the present 'neath my Christmas tree Yeah, yeah, my heart's in a whirl I love, I love, I love my little calender girl Every day (every day), every day (every day) of the year :P "Breaking up is hard to do" (Neil Sedaka / Howard Greenfield) Too roo roo Down dooby doo down down, comma comma Down dooby doo down down, comma comma Down dooby doo down down Breaking up is hard to do Don't take your love away from me Don't you leave my heart in misery If you go then I'll be blue 'Cause breaking up his hard to do Remember when you held me tight And you kissed me all through the night Think of all that we've been through Breaking up is hard to do They say that breaking up is hard to do Now I know, I know that it's true Don't say that this is the end Instead of breaking up I wish that we were making up again I beg of you, don't say goodbye Can't we give our love another try Come on baby, let's start a new 'Cause breaking up is hard to do They say that breaking up is hard to do Now I know, I know that it's true Don't say that this is the end Instead of breaking up I wish that we were making up again I beg of you, don't say goodbye Can't we give our love another try Come on baby, let's start a new 'Cause breaking up is hard to do Down dooby doo down down, comma comma Down dooby doo down down, comma comma Down dooby doo down down.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.06.2005 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 ...no to jeszcze dwa... diabełki i aniołki Neil Sedaka "Little Devil" Woh woh woh woh yeah yeah yeah Hey little devil Woh woh woh woh yeah yeah yeah Hey little devil Hey little devil you're always runnin' around It's time that someone started bringing you down There'll be some changes made Your rovin' days are through Hey little devil I'm gonna make an angel out of you Hey little devil you got me all in a whirl You're a cute little devil and I'm gonna make you my girl You're out to break my heart But just before you do Hey little devil I'm gonna make an angel out of you They say beware but I don't care I love you just the same You're an old heart breaker and a mischief maker But I'm wise to your name Woh woh woh Hey little devil everything is gonna be fine 'Cause someday soon I'm gonna make you all mine There'll be no runnin' around You met your Waterloo Hey little devil I'm gonna make an angel out of you Woh woh woh Hey little devil everything is gonna be fine 'Cause someday soon I'm gonna make you all mine There'll be no runnin' around You met your Waterloo Hey little devil I'm gonna make an angel out of you Woh woh woh woh yeah yeah yeah Hey little devil Woh woh woh woh yeah yeah yeah Hey little devil Woh woh woh woh yeah yeah yeah Hey little devil..... "Next door to an angel" Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don I'm living right next door to an angel and I just found out today I'm living right next door to an angel and she only lives a house away She used to be such a skinny little girl But all of a sudden she is out of this world I'm livin right next door to an angel And I'm gonna make that angel mine Since I saw her this morning, I'm on cloud number nine Found a garden of eden at the house next door to mine I took a look and oh what a shock To find a little bit of heaven right on my block I'm livin right next door to an angel And I'm gonna make that angel mine I can't believe that this is the girl next door That funny little face isn't funny no more Sixteen and oh what a dream Ain't it strange how she changed Into such a lovely angel Saw her walking down main street and I couldn't believe my eyes It used to be such a plain street but now it's paradise I'm feelin happy I'm feelin so good I'm the luckiest devil in the neighborhood I'm livin right next door to an angel And I'm gonna make that angel mine Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don Do do do, doobie bop bop bop, oh do bop she don don :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.06.2005 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 moge to tak na pamiatke napisac? ...strona pierwsza , utwor pierwszy... to powinno tu byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 15.06.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Dawna dziewczyno M. Maleńczuk, F.Dreadhunterwyk. Pudelsi Dawna dziewczyno, dzisiaj spotkałem Cię Dawna dziewczyno, spojrzałem dzisiaj wstecz Dawna dziewczyno, minęło tyle lat Dawna dziewczyno, gdzie tamten przepadł świat? Dlaczego dzisiaj, właśnie dziś, spotkałem Ciebie? przecież dziś już nas nie łączy nic pamiętam jak pragnąłem spotkać Ciebie gdzieś niby przypadkiem wpaść na siebie czemu tak nie dzieje się? lecz właśnie dzisiaj, kiedy nic już nie jest tak, z Twoim przecina się mój szlak Ktoś komuś śnił się co noc ktoś czyjeś imię szeptał w koc bo Twoje imię i to Ty zatruwasz komuś sny W mokrej pościeli miota się, a potem marzy całe dnie, że tylko Ciebie chce... w mokrej pościeli miota się, a potem marzy całe dnie, że tylko Ciebie chce... Dawna dziewczyno, dziś już nie kocham Cię Dawna dziewczyno, nie myśl o mnie źle Dawna dziewczyno, masz oczy pełne łez Dawna dziewczyno, gdzie tamten przepadł bez Ktoś komuś śnił się co noc ktoś czyjeś imię szeptał w koc bo Twoje imię i to Ty zatruwasz komuś sny W mokrej pościeli miota się, a potem marzy całe dnie, że tylko Ciebie chce w mokrej pościeli miota się, a potem marzy całe dnie, że tylko Ciebie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 16.06.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Budka Suflera Sza, cicho sza, czas na ciszę, już oddech jej coraz bliżejTego naprawdę ci brak, ona jedna prawdziwy ma smak - cisza jak taSza, cicho sza, zbliż się do niej, drga, ledwie drga blady płomieńPodejdź i zanurz się w nią, kryształową i czystą jej toń zanurz do dna Bliżej i bliżej, i bliżej, i bliżej masz do niejCiszej i ciszej, i ciszej, i ciszej co dnia Kończ, po co ten ciągły hałas, sam zdwoić go wciąż się staraszTak cię uczyli od lat, tylko krzykiem zdobywa się świat, a to nie tak,... nie takSza, cicho sza, czas na ciszę, tę, którą w swym sercu słyszyszKiedyś śpiewało jak z nut, teraz gładkie i zimne jak lód smutny to cud,... smutny cud Podejdź i zanurz się w nią, kryształową i czystą jej tońCisza jak ta, jak ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 http://www.noirdesir.org/image/visages_figures.jpg L'appartement Attents-toi à c'que je me traîneA tes pieds, Laura, j'ai constaté que mêmeUn silence de toi, pouvait pousser mon rire à mourir Attends-moi, toi tu es la reineDes sommets, l'orage sévit dans les plainesTu ne m'entends pas, je suis parasité malgré moi Elle a su, simplementEnfermer mon coeur dans son appartement Avec ou sans toi, j'ai quelques problèmesTu t'en fous, Laura, j'suis désolé quand mêmeSi tu vas par-là, ça me convient aussi dépose-moi Encore une fois, c'est d'en bas que j'appelleElle se penche parfois de son nid d'hirondelleDaigne me recevoir, ne me laisse pas de place pour m'asseoir Elle a su, simplementChanger les clefs de son coeurEt de l'appartementAttends-toi à c'que je me traîneA tes pieds, Laura, en attendant je saisQue le jour viendra, où je pourrai en mourir de rire The apartment Attents with that I trail myselfWith your feet, Laura, I noted that evenA silence of you, could push my laughter to die Await me, you you are the queenTops, the storm prevails in the plainsYou do not hear me, I am parasitized in spite of me She knew, simplyTo lock up my heart in its apartment With or without you, I have some problemsYou t'en insane, Laura, I am sorry neverthelessIf you go by-there, that is appropriate to me also deposits me Once again, it is of in bottom that I callShe leans sometimes her nest of swallowCondescend to receive me, does not leave me a place to sit down It knew, simplyTo change the keys of its heartAnd of the apartmentExpect that I trail myselfWith your feet, Laura, while waiting I knowThat the day will come, where I will be able to die about it of laughing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.06.2005 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 ...przed chwilą zaśpiewał ten tekst w 'Minimaxie' Mirosław Czyżykiewicz.... Jacek Kaczmarski "Tunel" Pytają mnie - co czułem, kiedy prawie, prawiejuż bym się na niebieskiej przeciągał murawie lub, biorąc pod uwagę wariant mniej wesoły -zażywałbym kąpieli w kotle pełnym smoły; więc - na początku jeszcze istniała szczelina,przez którą stół widziałem, chleb i szklankę wina, słyszałem, że papuga skrzeczy, że pies skomli,choć nie miałem pojęcia - do mnie to, czy - po mnie? To odchodzenie - leżąc i pomimo chceniaze strefy światła w strefę bezbarwnego cienia, choć całkiem bezbolesne, nie było przyjemne,bo się działo - nie ze mną, a jedynie - we mnie, jakbym w siebie zaglądał i dostawał mdłościod widoku przepastnej, pustej wysokości. Pomyślałem: to pewnie ten tunel świetlisty,Którym dojdę - gdzie dojdę - na byt wiekuisty, niemałą czując ulgę, że to wreszcie koniec,gdzie zapewne się dowiem - co po tamtej stronie... Tyle że świetlistości tam nie było wcale;już raczej brudny opar, jak w miejskim kanale, już raczej nie budząca zaufania cisza,fałszywa, jaką każdy oszukany słyszał, wiedząc, że wyrok zapadł, ale w stryczka cieniunieświadomy do końca... że jest w zawieszeniu! Nie mogąc tedy stwierdzić, czym w piekle, czym w niebie -Dosłownie i w przenośni - doszedłem do siebie. Pojąłem - w psa skomleniu i papugi wrzasku -Że tylko tutaj szukać mi mroków i blasków, że tutaj, z perspektywy szklanki wina, chlebamożna bać się otchłani i tęsknić do nieba, tutaj wszystko, co piękne, wszystko, co straszliwe,bo żyje - przeżywane przez wszystko, co - żywe... Osowa, 27.03.2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 J.Kaczmarski Przedszkole W przedszkolu naszym nie jest źleZabawek mamy tutaj wbródPo całych dniach bawimy sięW coraz to inny trudPani nam przypatruje sięPilnuje, gdzie zabawy kresW przedszkolu naszym nie jest źleKiedy się grzecznym jestBo jeśli nie - zaraz po pupachPo pupach, po pupach biją nasI krzyczą: patrz szczeniakuGdzieś ty wlazł, albo po łapachPo łapach, po łapach trzepią iW kącie się łyka łzyZa oknem tyle świata lśniDo szyby więc przyciskam nosWszystkim zachwycałbym się gdy -Gdyby nie Pani głosBo mamy w pociąg bawić sięPani nas ciągnie tam i tuI chyba sama nie wie gdziePowtarza tylko: czu, czu, czuMy za nią potykając sięI na zakrętach lecąc w bokPatrzymy jak się pociąg rwieKrzyczymy: czu, czu, gubiąc krokA Pani ciągle biega iZa nią już tylko jeden, dwóchBo reszta pod ścianami tkwiI leżac krzyczy: czu, czu, czuPani się zatrzymuje złaPierwszego z brzegu łapie iTym pierwszym zwykle bywam jaBo jestem krnąbrny oraz złyWięc zaraz Pani da po pupiePo pupie, po pupie, zbije mnie, krzyczącCzemu szcze-, czemu szczeniakuNie bawisz się, a ja z pociąguWypadłem tylko iW kącie połykam łzyLecz nic nie mówię - cóż to da?Coś tylko we mnie w środku drżyW kąciku siedzę - cicho sza!Myślę, że smutno miLecz z czasem mija też i toW przedszkolu naszym tak już jestŻe zapomina się tu złoTu troskom szybki kresI znów bawimy wszyscy sięPod czujnym okiem Pani iW przedszkolu naszym nie jest źleSzczególnie, gdy się śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 27.06.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Pamieci AB, dla tych co pamietajaMałe formy grafiki Co mnie obchodzą małe formy grafikiPochylona nad smutkiemZanurzam dłonie w jego chłodzieJest już tak źle, że boję się myślećI wylewam wielki żal z oczu na twarz A ludzie siedzą i gapią się w ekranJakże szczęśliwi że potrafią patrzećJest już tak źle, że boję się myślećA pani na ekranie tańczy - udają szczęścieCo mnie obchodzą braki pomarańczy? Po co mnie pytasz dokąd, dlaczegoDaję odpowiedź własnemu jaJuż nie zrobię nic dobregoJuż nie wymyślę nowych barwWidać dobry Bóg tak chciał... Co mnie obchodzą małe formy grafikiPochylona nad smutkiemZanurzam dłonie w jego chłodzieJest już tak źle, że boję się myślećI wylewam wielki żal z oczu na twarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 01.07.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 ...wakacje... Stare Dobre Małżeństwo Zbieg okoliczności łagodzących Szliśmy do siebie ty i jaA drogi nasze wciąż mroczne byłyLecz znalazł się ktośI pomógł nam się spotkaćWśród zielonej naszej równinyWyszliśmy piękni dla siebieI tacy zadziwieniNasze serca gorąceBić równo zaczęłyJakby same tylko były na ZiemiA przecież mogłem byćPrzed twoją erąA przecież mogłaś byćPrzed moją erąZbiegliśmy razem ty i jaZ gór ośnieżonych w ciepłą dolinęKto tak dobry byłI pomógł nam się spotkaćW tej oszalałej gęstwinieWyszliśmy nadzy dla siebieI tacy zadziwieniNasze zegarki ślepeChodzić nagle zaczęłyO jednej i tej samej godzinieA przecież mogłem byćPrzed twoją erąA przecież mogłaś byćPrzed moją erą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.07.2005 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 http://www.brucespringsteen.net/art/minis_175/wild.jpg Bruce Springsteen, LP The Wild, The Innocent and The E Street Shuffle, rok 1973. Strona pierwsza, utwór drugi. "4th of July, Asbury Park (Sandy)" Sandy the fireworks are hailin' over Little Eden tonightForcin' a light into all those stoned-out faces left stranded on this Fourth of JulyDown in town the circuit's full with switchblade lovers so fast so shiny so sharpAnd the wizards play down on Pinball Way on the boardwalk way past darkAnd the boys from the casino dance with their shirts open like Latin lovers along the shoreChasin' all them silly New York girls Sandy the aurora is risin' behind usThe pier lights our carnival life foreverLove me tonight for I may never see you againHey Sandy girl Now the greasers they tramp the streets or get busted for trying to sleep on the beach all nightThem boys in their spiked high heels ah Sandy their skins are so whiteAnd me I just got tired of hangin' in them dusty arcades bangin' them pleasure machinesChasin' the factory girls underneath the boardwalk where they promise to unsnap their jeansAnd you know that tilt-a-whirl down on the south beach dragI got on it last night and my shirt got caughtAnd that Joey kept me spinnin' I didn't think I'd ever get off Oh Sandy the aurora is risin' behind usThe pier lights our carnival life on the waterRunnin' down the beach at night with my boss's daughterWell he ain't my boss no more Sandy Sandy, the angels have lost our desire for usI spoke to 'em just last night and they said they won't set themselves on fire for us anymoreEvery summer when the weather gets hot they ride that road down from heaven on their Harleys they come and they goAnd you can see 'em dressed like stars in all the cheap little seashore bars parked making love with their babies out on the KokomoWell the cops finally busted Madame Marie for tellin' fortunes better than they doThis boardwalk life for me is throughYou know you ought to quit this scene too Sandy the aurora's rising behind us, the pier lights our carnival life foreverOh love me tonight and I promise I'll love you forever "4 lipca, Asbury Park (Sandy)" Sandy, sztuczne ognie rozpryskują się dzisiejszej nocy nad Małym RajemOświetlają nawalone gęby przyklejone do 4 LipcaW mieście komisariaty pełne są kochanków jak sprężynowce szybkich, błyszczących i ostrychPo zmroku czarodzieje na molo zgrywają się do cna na bilardachA chłopcy z kasyna tańczą w rozpiętych koszulach na plaży jak latynoscy kochankowieUganiając się za tymi głupimi panienkami z Nowego Yorku Sandy, zorza pojawia się za naszymi plecamiW światłach nabrzeża zawsze będzie trwał nasz karnawałKochaj mnie dziś w nocy dziewczyno, bo może nie spotkamy się już nigdyHej, Sandy, dziewczyno W nocy Meksykanie włóczą się po ulicach, a gdy próbują spać na ławkach, zgarnia ich policjaCi chłopcy w butach na skośnych, wysokich obcasach, och, Sandymają taką białą skóręA ja, ja zmęczyłem się waleniem w automaty i włóczęgą po zakurzonych zaułkachUganianiem się za dziewczynami z fabryki, które pod molo obiecują, ze rozepną dżinsyZnasz tę karuzelę na południowej plażyJechałem na niej wczoraj i wkręciła mi się koszulaA ten Joey ani myślał ją zatrzymać, bałem się, że nie zejdę żywy Sandy, zorza pojawia się za naszymi plecamiW światłach nabrzeża zawsze będzie trwał nasz karnawałBiegnie w nocy plażą z córką mojego szefaNo, on już nie jest moim szefem, Sandy Sandy, aniołowie już nas nie pragnąRozmawiałem z nimi ostatniej nocy i powiedzieli, że już nigdynie spłoną dla nasKażdego lata, gdy robi się gorąco zjeżdżają z niebatą drogą na swoich Harleyach, przychodzą i odchodząMożesz ich spotkać, ubranych jak gwiazdy we wszystkich tanich barach na wybrzeżu aż do Kokomo, parkują tam i kochają się ze swoimi dziewczynamiCóż, w końcu gliny zwinęły Madame Marie, bo lepiej przepowiadała przyszłość od nichSkończyłem już z tym życiem na moloTy też powinnaś dać sobie spokój Sandy, zorza pojawia się za naszymi plecamiW światłach nabrzeża zawsze będzie trwał nasz karnawałKochaj mnie dziś w nocy, przyrzekam, że będę kochał cię zawsze tłum. Marek Zgaiński / Jędrzej Polak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.07.2005 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 ARMIA, LP "Legenda" To moja zemsta(sł. Tom 'Bombadil' Budzyński) Nie jestem stądTu mnie wrzuconoPewnego dniaBy żywcem zjeśćBy pić moją krew Nie jestem stądTu mnie zabitoPewnego dniaBy zabić znówBy pić moją krew Nie jestem stądTu moje życieJest nieobecnePrawdziwa miłośćJest niepodobnaTu mnie wrzuconoBym sam na samNa resztę świataZupełnie sam Słuchajcie więcTo moja pieśńMoja herezjaTo moja zemstaTo moja walkaMoja nadziejaŻe nie jestem stądNie z tego świata Słuchajcie więcTo moja pieśńMoja herezjaTo moja zemsta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.07.2005 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 VOO VOO "Nie muszę musieć" Nie muszę chciećmoże chciałbym, lecz po co mam chcieć ?Nie muszę chciećmoże chciałbym, lecz po co?Nie muszę miećmoże chciałbym, lecz po co mam mieć ?Nie muszę miećmoże chciałbym, lecz po co ? Jestem tym, co oddaję, a nie co mam.Jestem tym, co zrobiłem dla ciebie.Jestem tym, o kim w sumie naprawdę sam trochę wiem.Wiem, że w końcu nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts