rrmi 10.07.2005 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Stairway to Heaven There's a lady who's sure,All that glitters is gold,And she's buying a stairway to heaven.When she gets there she knows,If the stores are all closed,With a word she can get what she came for.And she's buying a stairway to heaven. There's a sign on the wall,But she wants to be sure,Because you know sometimes words have two meanings.In a tree by the brook,There's a songbird who sings,Sometimes all of our thoughts are misgiven.It makes me wonder. There's a feeling I get,When I look to the west,And my spirit is crying for leaving.In my thoughts I have seen,Rings of smoke through the trees,And the voices of those who stand looking.It makes me wonder. And it's whispered that soon,If we all call the tune,Then the piper will lead us to reason.And a new day will dawn,For those who stand long,And the forests will echo with laughter. If there's a bustle in your hedgerow,Don't be alarmed now,It's just a spring clean for the May queen.Yes there are two paths you can go by,But in the long run,There's still time to change the road you're on.And it makes me wonder. Your head is humming and it won't go,In case you don't know,The piper's calling you to join him.Dear lady can you hear the wind blow,And did you know,Your stairway lies on the whispering wind. And as we wind on down the road,Our shadows taller than our soul.There walks a lady we all know,Who shines white light and wants to show.How everything still turns to gold,And if you listen very hard,The tune will come to you at last.When all are one and one is all.To be a rock and not to roll. And she's buying a stairway to heaven. Poles Apart Pink Floyd Did you know ... it was all going to go so wrong for youAnd did you see it was all going to be so right for meWhy did we tell you thenYou were always the golden boy thenAnd that you'd never lose that light in your eyesHey you ... did you ever realise what you'd becomeAnd did you see that it wasn't only me you were running fromDid you know all the time but it never bothered you anywayLeading the blind while I stared out the steel in your eyes The rain fell slow, down on all the roofs of uncertaintyI thought of you and the years and all the sadness fell away from meAnd did you know ... I never thought that you'd lose that light in your eyes The grass was greenerThe light was brighterThe taste was sweeterThe nights of wonderWith friends surroundedThe dawn mist glowingThe water flowingThe endless river Forever and ever. PF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.07.2005 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Breakfast In America Supertramp Take a look at my girlfriendShe's the only one I gotNot much of a girlfriendNever seem to get a lot Take a jumbo across the waterLike to see AmericaSee the girls in CaliforniaI'm hoping it's going to come trueBut there's not a lot I can do Could we have kippers for breakfastMummy dear, Mummy dearThey got to have 'em in TexasCos everyone's a millionaire I'm a winner, I'm a sinnerDo you want my autographI'm a loser, what a jokerI'm playing my jokes upon youWhile there's nothing better to do Don't you look at my girlfriendShe's the only one I gotNot much of a girlfriendNever seem to get a lot Take a jumbo cross the waterLike to see AmericaSee the girls in CaliforniaI'm hoping it's going to come trueBut there's not a lot I can do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.07.2005 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Us And Them Pink Floyd My i oni My i oni W końcu jesteśmy zwykłymi ludźmi Ja i ty Tylko Bóg wie, że to nie to, co chcielibyśmy wybrać Naprzód! — krzyknął z tyłu A pierwszy szereg padł Generał usiadł, a linie na mapach Przenosiły się z miejsca na miejsce Czarny i niebieski Kto wie, który jest który i kto jest kim W górę i w dół Cały czas w kółko, w kółko i w kółko "Nie słyszałeś, że to wojna słów" Zapłakał dowódca "Słuchaj synu" powiedział człowiek z bronią "W środku jest dla ciebie miejsce" W dół i poza Nie można temu zapobiec, lecz pełno tego wokoło Z i bez A kto zaprzeczy, że wszystkie te walki właśnie o to Zmiataj z drogi, to napięty dzień Mam na głowie co innego Pragnąc nagrody, herbaty i swojego udziału Umarł stary człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.07.2005 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Comfortably Numb Pink Floyd Wygodnie odrętwiały Halo? Czy jest tam kto? Tylko skiń głową jeśli mnie słyszysz. Czy coś w ogóle dociera do ciebie? No dalej, teraz, Słyszę, że nienajlepiej się czujesz. Dobrze, mogę sprawić, by twój ból ustąpił Mogę postawić cię z powrotem na nogi. Rozluźnij się. Najpierw potrzebuję trochę informacji. Tylko podstawowe fakty. Pokaż mi, gdzie boli? Nie odczuwasz żadnego bólu, odpływasz Jak odległy statek, dym na horyzoncie Docierasz do mnie tylko w przypływach. Twoje usta poruszają się, ale nie słyszę, co mówisz. Gdy byłem dzieckiem miałem gorączkę Moje ręce były jak dwa balony. Teraz znów mam to samo uczucie Nie mogę wyjaśnić, nie zrozumiałbyś Ja taki nie jestem. Stałem się wygodnie odrętwiały. W porządku. Tylko niewielki zastrzyk. [ping] Nie będziesz już krzyczał [aaaaaaaa!] Ale możesz czuć się trochę chory. Możesz wstać? Naprawdę wierzę, że to zadziała, dobrze. To pomoże ci przejść przez przedstawienie Chodź, już czas na nas. Nie odczuwasz żadnego bólu, odpływasz Jak odległy statek, dym na horyzoncie Docierasz do mnie tylko w przypływach. Twoje usta poruszają się, ale nie słyszę, co mówisz. Gdy byłem dzieckiem Ujrzałem coś w przelocie Kątem mojego oka. Odwróciłem się, ale to odeszło Dotąd nie wiem, co to było Dziecko dorosło Marzenie przeminęło. Stałem się wygodnie odrętwiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.07.2005 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 http://images.amazon.com/images/P/B0000025CO.01._SCLZZZZZZZ_.jpg The War Of The Worlds, rok 1978 Forever autumn (Paul Vigrass, Gary Osborne, Jeff Wayne)śpiewał Justin Hayward [The Moody Blues] The summer sun is fading as the year grows oldAnd darker days are drawing nearThe winter winds will be much colderNow you're not here. I watch the birds fly south across the autumn skyAnd one by one they disappearI wish that I was flying with themNow you're not here. Like the sun through the trees you came to love meLike a leaf on a breeze you blew away... Through autumn's golden gown we used to kick our wayYou always loved this time of yearThose fallen leaves lie undisturbed now'cause you're not here'cause you're not here'cause you're not here A gentle rain falls softly on my weary eyesAs if to hide a lonely tearMy life will be Forever Autumn'cause you're not here'cause you're not here'cause you're not here Wieczna jesień Rok się starzeje, bledną promyki letniego słońcaI nadciągają ciemniejsze dni Oddech zimy będzie o wiele chłodniejszyNie ma tu Ciebie dziś... Patrzę na ptaki lecące na południe przez jesienne niebo Jak jeden za drugim znikają Chciałbym odlecieć wraz z nimi Nie ma tu Ciebie dziś... Jak słońce przez liście drzew nadeszłaś, by pokochać mnie Jak listek na wietrze daleko odfrunęłaś... Przez drogę utkaną złotą suknią jesieni brodziliśmy nieraz Zawsze kochałaś tę porę roku Opadłe liście leżą teraz niezmącone Bo nie ma tu Ciebie dziś... Łagodny deszcz miękko spada na moje umęczone oczy Jakby ukryć chciał samotną łzę Na zawsze zostanie we mnie Wieczna JesieńBo nie ma tu Ciebie dziś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.07.2005 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Czerwone Gitary "Barwy jesieni"(S. Krajewski - M. Gaszyński) Jesienne chmury znów pędzi wiatr W dalekie strony, w daleki świat. Zielone drzewa, które chroniły nas, W żółte kolory zamienił czas. Dalekie ścieżki, po których ja Błądziłem kiedyś w pogoni dnia I kwiaty, które witały nas, W żółte kolory zamienił czas. Szeroką plażę i morza brzeg Zakryje wkrótce głęboki śnieg. Dziś tylko liście zdobią pusty las, Na żółto drzewa maluje czas. Dziś tylko liście zdobią pusty las, Na żółto drzewa maluje czas. 1966 "Jesień Idzie Przez Park" (K. Klenczon - M. Gaszyński, B. Loebl) Jesień... liść ostatni już spadł.Jesień... deszcz zmył butów twych ślad.Jesień... idzie ku mnie przez park. Wczoraj minął miesiąc, jak listPrzyniósł mi listonosz, a dziśTylko nosi liście tu wiatr. To, to radosny był dzień,Gdy zapewniałaś mnie, żeNic nie rozdzieli nas już,Że co dzień list będziesz słać do mnie... Jesień... liść ostatni już spadł.Popatrz - plaża jak biały kwiat.Zima idzie ku mnie przez park. Szybko przyjdzie wiosna i żar,Lato, i wakacje, i park,W którym znajdę ciebie wśród drzew. Znów szybko miną nam dni,Znów będziesz powtarzać mi,Że nie rozdzieli nas nic,Że co dzień list będziesz słać do mnie... Jesień... znowu czekam na list...Jesień... zamiast listu mam liść...Jesień... z inną idę przez park... 1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.07.2005 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 http://www.xs4all.nl/~maroen/engels/album/borntorun.jpg Bruce Springsteen, LP Born to Run, wrzesień 1975 "Born to Run" In the day we sweat it out in the streets of a runaway American dreamAt night we ride through mansions of glory in suicide machinesSprung from cages out on highway 9,Chrome wheeled, fuel injectedand steppin' out over the lineBaby this town rips the bones from your backIt's a death trap, it's a suicide rapWe gotta get out while we're young`Cause tramps like us, baby we were born to run Wendy let me in I wanna be your friendI want to guard your dreams and visionsJust wrap your legs 'round these velvet rimsand strap your hands across my enginesTogether we could break this trapWe'll run till we drop, baby we'll never go backWill you walk with me out on the wire`Cause baby I'm just a scared and lonely riderBut I gotta find out how it feelsI want to know if love is wildgirl I want to know if love is real Beyond the Palace hemi-powered drones scream down the boulevardThe girls comb their hair in rearview mirrorsAnd the boys try to look so hardThe amusement park rises bold and starkKids are huddled on the beach in a mistI wanna die with you Wendy on the streets tonightIn an everlasting kiss The highway's jammed with broken heroes on a last chance power driveEverybody's out on the run tonightbut there's no place left to hideTogether Wendy we'll live with the sadnessI'll love you with all the madness in my soulSomeday girl I don't know whenwe're gonna get to that placeWhere we really want to goand we'll walk in the sunBut till then tramps like usbaby we were born to run "Urodzeni by uciekać" Za dnia męczymy się na ulicach nieosiągalnego amerykańskiego marzenia, Nocą jedziemy wśród wspaniałych rezydencji w samobójczych maszynach Wypuszczeni z klatek na drogę numer 9,Na chromowanych kołach, z wtryskiem paliwa, przekraczamy linie. To miasto wypruwa ci flaki, To pułapka, to wyrok śmierci, Musimy się wydostać, póki jesteśmy młodzi, Bo włóczędzy tacy jak my urodzili się, by uciekać. Wpuść mnie, Wendy, chcę być twoim przyjacielem,Chcę strzec twoich snów i marzeń, Obejmij nogami te aksamitne krawędzie, opasaj rękami moje motory. Razem możemy wyrwać się z tej pułapki, Będziemy pędzić do upadłego, nigdy nie zawrócimy. Czy pójdziesz ze mną po tej linie,Bo jestem tylko zalęknionym i samotnym jeźdźcem, Ale muszę dowiedzieć się, jak to jest. Chcę wiedzieć, czy miłość jest dzika, chcę wiedzieć, czy miłość jest prawdziwa. [...]*Dziewczyny czeszą włosy, przeglądając się we wstecznych lusterkach, Chłopcy próbują wyglądać na twardzieli. Wesołe miasteczko wyrasta śmiało i wyniośle, Dzieciaki skulone we mgle na plaży. Chcę dziś wieczorem umrzeć z tobą na ulicach, Wendy, W niekończącym się pocałunku. Droga zapchana złamanymi herosami na jeździe ostatniej szansy, Wszyscy dziś uciekają, ale nie ma gdzie się ukryć. Razem, Wendy, będziemy żyli w smutku, Będę cię kochał całym szaleństwem mojej duszy. Kiedyś, nie wiem kiedy, dotrzemy do miejsca, W którym chcemy być, i będziemy spacerować w słońcu. Ale na razie tacy jak my urodzili się, by uciekać. tłum. Wojciech Mann [źródło i jak zwykle objaśnienia do tekstu] * Wojciech Mann umknął tłumaczenia jednego wersu; tu info: "Drogi Panie Wojtku!Ośmielony zapewnieniem, że się Pan nie pogniewa spieszę z pomocą by wyjaśnić linijkę: "Beyond the Palace hemi-powered drones scream down the boulevard". Hemi-powered drones to popularne szczególnie w latach 60-tych samochody o dużej mocy silnilka nawet 500 kM. Używane do tzw. drag racing. Nazwa pochodzi od półkulistej (hemispheric) komory spalania. Tak więc u Springsteen'a te maszyny z rykiem silnika pędzą bulwarem. Co do miejsca gdzie się akcja rozgrywa (beyond the Palace), to trzeba by sie dowiedzieć o jakim mieście spiewa Boss. Podejrzewam, że to nazwa knajpy."Autor - texan [źródło] "Urodzeni by biec" W dzień pocimy się na ulicach, amerykański sen ucieka nam W nocy zabójcze maszyny wiozą nas do chwały bram Wypuszczeni na wolność na autostradzie numer 9 Z chromowanymi kołami z paliwem, w pełnym biegu Przekraczamy granice, to miasto, mała, szybko skręci ci kark To śmiertelna pułapka, dla samobójców trap Zwiewamy stąd, co więcej mogę ci rzec Włóczędzy jak my, kochana, są urodzeni by biec Wendy wpuść mnie do siebie, chcę przyjacielem twym być Chcę strzec twoich snów i wizji, chcę z tobą żyć Oprzyj się na siedzeniu, nogom odpocząć daj Silniki zrobią to za nas, pryśniemy razem w kraj Zjeździmy go w każdą stronę, już nie wrócimy tu Chodź ze mną, maleńka, z jeźdźcem z twojego snu Sprawdzimy jak to jest, gdy miłość rodzi się Czy ty ją masz? Bo ja ją mam I o tym, mała, wiem. Gdzieś tam za kinem silników jęk rozlega się na bulwarzeDziewczyny w lustrach malują się, chłopaki - kamienne twarzeLunapark stoi tak jak stał, wesoły jak choleraDzieciaki tulą się na plaży, a we mnie radość wzbieraBo umrę dziś przy tobie Wendy, przy tobie gdzieś na drodzeCałujesz mnie, to chyba sen, nigdy się nie obudzę Na autostradzie w korku każdy śni swój bohaterski sen Maszyny stoją, grzeją się, lecz po cóż nam, Wendy, smutek Kocham cię, kocham cię Wendy całą mą oszalałą duszą Któregoś dnia, lecz nie wiem gdzie, znajdziemy miejsce dla siebie l będzie nam dobrze tam i będzie nam jak w niebie Zwiewamy stąd, co więcej mogę ci rzec Włóczędzy jak my, kochana, są urodzeni by biec tłum. Marek Zgaiński / Jędrzej Polak O płycie "Born To Run" http://eil.com/newGallery/Bruce-Springsteen-Born-To-Run---Scr-303611.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 01.08.2005 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Looking Around YES Looking around meThere's not too much in life I missThings that I can't seeI'll touch and I'll feel then I'll kissThen I saw you standing thereWith a smile I couldn't shareJust looking around, everywhere.Tunes that I can't hear,Would take me for a while my smileFares that are too dearI'd rather walk out another smileThen I heard a tune so rightIt was in the light of nightJust listening around everywhereAll the things I've wanted to doTake so much time to get around to youJust reach out and catch and hold onLeaving trails of dust and lust never even lying or tryingKeep on moving and never dying.Smiles that I don't seeI'll make them up as I go onLaughs that just can't beI'll make and laugh at everyoneThen I saw you in your placeWith a laugh upon your faceJust looking around everywhereLooking around with my feet on the ground full of words andOf sound bringing smiles all aroundSatisfy me with your words that can be full of sound and I'llSee I'm just looking around. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 04.08.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 ...z zeszyciku...sierpień 1984r. ...sierpień się rozpłakał,zakwitły liliowe chryzantemy...i tylko dzikie wino, wciąż jeszcze zieloneudaje, że nic się nie zmienia... ...Panie, już czas.Tak długo trwa lato,rzuć na słoneczne zegaryTwe cienie...na przestrzeń wypuść wiatr,niech gna.... ...dzisiaj nie pragnę słońca,bo stopi ono zasłonę z mojej twarzy.Teraz zima już nadejdziei dzień się będzie starzeć.Patrzę na Ciebiei wiem, że stygnie twoje serce.Topię się ja, ale moja maska zostaje,bo trzeba mieć coś własnego... Deszcz pulsuje w powolnym upojeniu,jak srebrzyste struny gitary,jak czarno-białe klawisze fortepianu,i nie wiadomo, gdzie jest koniec,a gdzie początek...pomiędzy nimi jest to,ale wciąż bardziej nowe i nowe... Więc nigdy nie zabraknie nam łez i zadumy- niestety, wszystko się kiedyś kończy.Cisza nade mną, ręce białe,A serce moje zimowym snem wschodzi.Gdzieś w oddali żagiel łodziI nieruchome na wybrzeżach drzewa.Czy ja chcę? czy jeszcze marzę?Cisza - drzemią skargi,Cisza nade mną kładzie ręce białe,lecz myśl to czyja, samo się nie myśli,tak jak grzmi samo... i samo się błyska.Punkt się rozprężył w n-wymiarów, w przestrzeń,a przestrzeń oklapła jak przekłuty balonik......Cisza - ta sama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.08.2005 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/nah/b/b1/OMD-Organisation.jpg OMD, LP Organisation, rok 1980 Strona pierwsza, utwór pierwszy "Enola Gay" Enola Gay, you should have stayed at home yesterdayAha words can't describe the feeling and the way you lied These games you play, they're gonna end it more than tears somedayAha Enola Gay, it shouldn't ever have to end this way It's 8:15, and that's the time that it's always beenWe got your message on the radio, conditions normal and you're coming home Enola Gay, is mother proud of little boy todayAha this kiss you give, it's never ever gonna fade away Enola Gay, it shouldn't ever have to end this wayAha Enola Gay, it shouldn't fade in our dreams away It's 8:15, and that's the time that it's always beenWe got your message on the radio, conditions normal and you're coming home Enola Gay, is mother proud of little boy todayAha this kiss you give, it's never ever gonna fade away "Enola Gay" Enola Gay, trzeba było wczoraj zostać w domuTak, słowa nie opiszą tego co się stało Te gry, w które grasz, ważniejsze od łez, skończą się kiedyś Tak, Enola Gay, to nie powinno było się skończyć w ten sposób Jest 8:15, normalna godzina, jak zawsze o tej porze Dostaliśmy twoją wiadomość przez radio: warunki normalne, wracasz do domu... Enola Gay, czy matka jest dzisiaj dumna ze swego małego chłopca ?Tak, pocałunku, który złożyłeś, nigdy nie zapomną Enola Gay, to nie powinno było się skończyć w ten sposób Tak, Enola Gay, nie możemy przestać o tym myśleć Jest 8:15, normalna godzina, jak zawsze o tej porze Dostaliśmy twoją wiadomość przez radio: warunki normalne, wracasz do domu... Enola Gay, czy matka jest dzisiaj dumna ze swego małego chłopca ?Tak, pocałunku, który złożyłeś, nigdy nie zapomną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 13.08.2005 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Nights In White Satin(Justin Hayward) Moody Blues Nights in white satin,Never reaching the end,Letters I've written,Never meaning to send. Beauty I'd always missedWith these eyes before,Just what the truth isI can't say anymore. 'Cause I love you,Yes, I love you,Oh, how, I love you. Gazing at people,Some hand in hand,Just what I'm going thruThey can understand. Some try to tell meThoughts they cannot defend,Just what you want to beYou will be in the end, And I love you,Yes, I love you,Oh, how, I love you.Oh, how, I love you. Nights in white satin,Never reaching the end,Letters I've written,Never meaning to send. Beauty I'd always missedWith these eyes before,Just what the truth isI can't say anymore. 'Cause I love you,Yes, I love you,Oh, how, I love you.Oh, how, I love you. 'Cause I love you,Yes, I love you,Oh, how, I love you.Oh, how, I love you. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.08.2005 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Jon and Vangelis - "The Friends Of Mr. Cairo" She came, as in the book, Mickey SpillaneThat Saturday night dark masqueradeHad filled his friend with lead, the same, sweetheart But then, as nothing happens quite the sameInvestigation is the gameHe had to check her story right away-he deadSam Space his buddy Archer first to go he got itShe spelt it out, how could they know the 'Fatman' got it-he deadHer sister didn't really live at all-confusion-he deadHis chase led to the Fatman, to face the friends ofMr. Cairo That night, the double crosser got it rightPretending he was really dimHe slipped to Sam a double gin (Mickey Finn) He woke, the boys had gone, but not his gunThey'd left a note to lead him onThe chase to find the Maltese Falcon-you bet- Early thirties gangster moviesSet to spellbind population From Chicago to Hong KongVia Istanbul the Talking Tong Dirty rats thru' prohibitionMoney flowed thru gangsterism Acting out his fantasyIn Hollywoods vicinity The best part for the best renditionAl Capone he sent to prison Citizen Kane came fast and quicklyConquerin ol' New York City Poking fun at superstitionMedia became television Give me Cagney anydayOr Jimmy Stewart for President Or Edward 'G' and all those guysWho always shoot between the eyesBetween the eyesBetween the eyes Jon and Vangelis - "I'll Find My Way Home" You ask me where to beginAm I so lost in my sinYou ask me where did I fallI'll say I can't tell you whenBut if my spirit is lostHow will I find what is nearDon't question I'm not aloneSomehow I'll find my way home My sun shall rise in the eastSo shall my heart be at peaceAnd if you're asking me whenI'll say it starts at the endYou know your will to be freeIs matched with secretlyAnd talk will alter your prayerSomehow you'll find you are there. Your friend is close by your sideAnd speaks in far ancient tongueA seasons wish will come trueAll seasons begin with you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.08.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Nadawanie przez TV piosenek "na dobranoc" w wykonaniu Haliny Frąckowiak jest nonsensem i antysenną dywersją. Któż jest w stanie zasnąć wysłuchawszy tego cudownego, niepokojącego głosu o szczególnym, niepowtarzalnym brzmieniu. Stanisław Dygat - "Kołonotatnik" http://www.halinafrackowiak.pl/plyta05.jpg Halina Frąckowiak + SBB, LP GEIRA, rok 1977. Muzyka - Józef Skrzek, słowa - Julian Matej SBB w składzie: J.Skrzek - gitara basowa, instrumenty klawiszoweAntymos Apostolis - gitaraJerzy Piotrowski - instrumenty perkusyjne nagrań dokonano 30.03.1977r. w Warszawie w "Studio 12" Polskich Nagrań Jesteś spóźnionym deszczem Oglądam ciebie w lustrze białymIle minęło już latCzy słów nam starczy na spotkanieCo łączy jeszcze nas Jesteś spóźnionym deszczem Ja trawą w słońcu jestem Naszym oczomJuż odjęto zamyślenie Naszym ustomJuż odjęte jest milczenie Znowu jestem Dym z papierosa w lustrze białym I słowa twe - biały dymJak myśl uparta wracasz do mnie Jak dobry czy zły sen Jesteś spóźnionym deszczem Ja trawą w słońcu jestem Naszym oczomJuż odjęto zamyślenie Naszym ustomJuż odjęte jest milczenie Znowu jestem I znów mi mówisz moja złota Złote wino śmieje sięI znowu wierzę w każde słowo Jak w drzewo wierzy cień Jesteś spóźnionym deszczem Ja trawą w słońcu jestem Naszym oczomJuż odjęto zamyślenie Naszym ustomJuż odjęte jest milczenie Znowu jestem Wzejdę polnym makiem Wzejdę polnym makiem - byś mnie znalazł w złotym łanie,Wzlecę w niebo ptakiem - byś mnie dostrzegł w chmurze białej.W środku lata więdną maki, opuszczają gniazda ptaki,Lecz zapomnij, że nawet najczerwieńsze więdną maki. W ruczaj się zamienię - byś ugasił swe pragnienie.Ogniem rozpłomienię - byś się ogrzać mógł jesienią.Do dna w słońcu wyschnie strumień - rano z ognia popiół tylkoLecz zapomnij, że zawsze rano z ognia popiół tylko... Rozsypię kosze gwiazd w lipcową noc,W złotym kłosie znajdę cię, nim przyjdzie dzień. Rozsypię kosze gwiazd w lipcową noc,W złotym łanie znajdę cię, nim przyjdzie dzień. W podróż cię zabiorę za siódmy uśmiech, siódmą łzę,W podróż cię zabiorę, gdzie piołun słodki, słodki miód.W pola słońcem malowane, gdzie dzień i noc, łoże i stół.Lecz zapomnij, że nawet najczerwieńsze więdną maki. http://www.halinafrackowiak.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.08.2005 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Genesis That's all Just as I thought it was going alright I find out I'm wrong, when I thought I was right It's always the same, it's just a shame, that's all I could say day, and you'd say night Tell me it's black when I know that it's white Always the same, it's just a shame, that's all I could leave but I won't go Though my heart might tell me so I can't feel a thing from my head down to my toes So why does it always seem to be Me looking at you, you looking at me It's always the same, it's just a shame, that's all Turning me on, turning me off Making me feel like I want too much Living with you's just putting me through it all of the time Running around, staying out all night Taking it all instead of taking one bite Living with you's just putting me through it all of the time I could leave but I won't go It'd be easier I know I can't feel a thing from my head down to my toes But why does it always seem to be Me looking at you, you looking at me It's always the same, it's just a shame, that's all Truth is I love you More that I wanted to There's no point in trying to pretend There's been no-one who Makes me feel like you do Say we'll be together till the end I could leave but I won't go It'd be easier I know I can't feel a thing from my head down to my toes So why does it always seem to be Me looking at you, you looking at me It's always the same, it's just a shame, that's all But I love you More that I wanted to There's no point in trying to pretend There's been no-one who Makes me feel like you do Say we'll be together till the end Just as I thought it was going alright I find out I'm wrong, when I thought I was right It's always the same, it's just a shame, that's all I could say day, you'd say night Tell me it's black when I know that it's white It's always the same, it's just a shame, that's all - that's all I Tyle W chwili, gdy pomyślałem, że wszystko jest w porządkuNagle odkryłem, że się mylę,A sądziłem że nie popełniłem błęduCiągle jest tak samo,To po prostu wstyd i tyleJa mówiłem dzień, ty mówiłaś nocTwierdziłaś, że to jest czarne,Gdy ja widziałem, że białeZawsze jest tak samo, to po prostu wstyd i tyle Mogę odejść, ale tego nie zrobięChoć moje serce mi to podpowiadaNic nie czuję od stóp do czubka głowyWięc, dlaczego zawsze wydaje mi sięŻe patrzę na ciebie, a ty na mnieZawsze jest tak samo, to po prostu wstyd i tyle Rozpalasz mnie a potem gasiszSprawiasz, że czuję się winnyŻycie z tobąJest ciągłym wyzwaniemMarszem w miejscu, nie wracaniem na nocPróbowałem wszystkiego naraz zamiast po koleiŻycie z tobąJest wypełnianiem trudnego zadania Mogę odejść ale tego nie zrobięWiem, tak byłoby łatwiejNic nie czuję od stóp do czubka głowyWięc, dlaczego zawsze wydaje mi sięŻe patrzę na ciebie, a ty na mnieZawsze jest tak samo, to po prostu wstyd i tyle Prawda jest taka, że kocham cięBardziej, niż bym sobie tego życzyłNie ma sensu udawaćNikt innyNie daje mi tyle szczęścia, co tyPowiedz, że będziemy już zawsze razem Mogę odejść ale tego nie zrobię... W chwili, gdy pomyślałem...I tyle link dla wszystkich , ktorzy kochaja Genesis http://genesis.and.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 02.09.2005 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 24.11.1984 - 1.02.2005r. ...wybuduj mi dom choćbyś miał paść ze zmęczenia. Kiedy zabraknie Ci cegieł, pozbieraj wszystkie cegły, przecież...tyle serc jest z kamienia. Pamietam te slowa Pamietam ten wieczor to niesamowite uczucie Dziekuje Ci Tolu za wczorajsze sluchanie i dla Ciebie Jon and Vangelis - "And When The Night Comes" A women in your soul Creates the man you hold And when the night comes When you relax with me I'll take you in my arms I'll make you dream So just remember this A kiss is just a kiss A smile is just a smile With you Come to me, say you will And like a storm I can help you feel You must believe you hold the keys Come to me, say you will Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 02.09.2005 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Jon and Vangelis - "Deborah" I read your letterI got it just the other dayYou seem so happySo funny how time melts awayIt's such a pleasureTo see you growingAnd how you're sending your loveThru' the air today I think of HeavenEach time I see you walking thereAnd as you're walking I think of childrenEverywhereIt's in your star signYou growing strongerI can't believe youIt's so good to care Thru' enchantment - into SunlightAngels touched your eyesYour Highness - Electric - So Surprise i jedna z piekniejszych Jon and Vangelis - "Horizon" In amongst the rings of confusionSilencing the thought powers one by oneIt seems all so incredibleOur own ability to confuse - to sacrificeTo enlighten like a Shakespearian playWe foolish and happily hold on to sanity While all around the pushingAnd prodding of our feelingsThe twisting and turning of our heartsDisplaying an almost indefinable strengthOf purpose - a reason a reason a reasonWhere no reasons seems to exist Yet, as in a vision, a voice transcendingAll our imagination, jewel of lifeGuiding light heralding a joyous new dawnClear and gifted timeDivine Nature - Super NatureThe supreme gift of knowledge and spaceIn this cacophony of life Peace will ComePeace will ComePeace will ComeWill Come Peace will ComePeace will ComePeace will ComeWill Come true Horizon Come true HorizonCome true HorizonCome true Horizon Peace will ComePeace will ComePeace will ComeWill Come Peace will ComePeace will Come Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 06.09.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Jon and Vangelis - "Polonaise" If you just take my sense of freedomIf you just take away my homeYou can't ever hope to win meThis I'll tell you so sure There is strength in the common peopleFor the people is all we really areYoung and old, the wisest and the lowlyEach indeed is 'Holy' in the 'Light of Love' When the 'Word' comesI will be waitingLike a dove that shines he prays for peaceSome have waited what seems a lifetimeSome are waiting now to be released For the moment we have this freedomWe will choose the way our hearts will moveAll the people lost will find their way Dla tych , ktorzy nie beda na koncercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.09.2005 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 http://www.musiq.pl/images/35/The_Tragically_Hip_Up_to_Here.jpg The Tragically Hip, LP Up to Here, rok 1989 "New Orleans Is Sinking" Bourbon blues on the street, loose and complete Under skies all smokey blue-green I can't forsake a Dixie dead-shake So we danced the sidewalk clean My memory is muddy, what's this river that I'm in? New Orleans is sinking man and I don't wanna swim Colonel Tom. What's wrong? What's going on? You can't tie yourself up for a deal He said, "Hey North you're South shut your big mouth, You gotta do what you feel is real" Ain't got no picture postcards, ain't got no souvenirs My baby, she don't know me when I'm thinking 'bout those years Pale as a light bulb hanging on a wire Sucking up to someone just to stoke the fire Picking out the highlights of the scenery Saw a little cloud that looked a little like me I had my hands in the river My feet back up on the banks Looked up to the Lord above And said, "Hey Man thanks" Sometimes I feel so good, I gotta scream She said "Gordie, baby, I know exactly what you mean" She said, she said, I swear to God she said... My memory is muddy, what's this river that I'm in? New Orleans is sinking man and I don't wanna swim "Nowy Orlean tonie" Smutek na Bourbon Street, luźnej i swobodnej Pod niebem zadymionym niebiesko-zielono Wciąż czuję te rytmy, jazz martwych porusza Więc tańczyliśmy na pustym chodniku Ma pamięć mętna jak woda, co to za rzeka, w której tkwię ? Nowy Orlean tonie, stary, a ja nigdzie płynąć nie chcę... Pułkowniku Tom, co jest ? Coś nie tak ? Co się dzieje ? Nie możesz wywiązać się z umowy ? Powiedział: "Hej, ważniaku, jesteś nikim, więc lepiej stul pysk Rób tylko to, co może się udać". Żadnych pocztówek, pamiątek, zupełnie nic, koniec świata Kochanie... ona nie poznaje mnie, gdy myślę o tamtych latach... Blady jak żarówka wisząca na drucie Podlizując się byle komu, byle tylko móc się ogrzać Skubiąc najlepsze kawałki z tego krajobrazu Zobaczyłem małą chmurę, tak niepozorną jak ja Moje ręce zanurzone w rzece Moje stopy zostały na brzegu Spojrzałem w górę, tam Bóg nade mną I rzekłem: "No dzięki, stary!" Czasem tak mi dobrze, że muszę sobie wrzasnąć Ona rzekła: "Gordie, kochanie, wiem dokładnie o czym myślisz" Ona tak powiedziała Ona tak powiedziała Przysięgam na Boga, że tak powiedziała... Ma pamięć mętna jak woda, co to za rzeka, w której tkwię ? Nowy Orlean tonie, stary, a ja nigdzie płynąć nie chcę... tekst polski - glOOmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 20.09.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 http://www.musiq.pl/images/21/Cyndi_Lauper_She_s_So_Unusual.jpg Cyndi Lauper, LP She's So Unusual, rok 1984 "Time After Time"(Cyndi Lauper, Rob Hyman) Lying in my bed I hear the clock tickAnd think of youCaught up in circles confusion Is nothing newFlashback - warm nights -Almost left behindSuitcases of memories,Time after - Sometimes you picture me -I'm walking too far aheadYou're calling to me, I can't hearWhat you've said Then you say - go slow -I fall behind The second hand unwinds If you're lost you can look - and you will find meTime after timeIf you fall I will catch you - I'll be waitingTime after time After my picture fades and darkness hasTurned to grayWatching through windows - you're wonderingIf I'm OKSecrets stolen from deep insideThe drum beats out of time If you're lost... You said go slow -I fall behindThe second hand unwinds - If you're lost......Time after timeTime after timeTime after timeTime after time "Tak jak zawsze" Leżę w łóżku, słyszę jak zegar odlicza godzinyi myślę o tobiei wszystko mi się miesza... jak zawsze... nic nowego...Przed oczami - tamte ciepłe noce -prawie zapomnianezostały wspomnieniaczas przeszły... Czasem wraca ten obraz - wybiegam zbyt daleko przed siebiewołasz za mną, lecz ja nie słyszętwych słów...Wtedy mówisz - zwolnij -ja ociągam sięgodziny płyną wolniej znów... Gdy jest ci źle, poszukaj mnietak jak zawszeGdy upadniesz, pomogę ci wstać - jestem tu tak jak zawsze Potem ten obraz bledniez mroku wyziera szarośćZagląda przez okna, a ty się dziwiszco się ze mną dzieje Najskrytsze tajemnice... najgłębiej schowane...Lecz budzik już daje znać: koniec snów Gdy jest ci źle, poszukaj mnietak jak zawszeGdy upadniesz, pomogę ci wstać - jestem tu tak jak zawsze tekst polski - glOOmy do posłuchania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 21.09.2005 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 http://www.merlin.com.pl/images/12/74321597052.jpg Sędzia Dread "Zbudujesz mur"(muzyka: Sędzia Dread, słowa: Wojciech Waglewski) I ty zbudujesz ten murbudujesz go każdego dniazbudujesz ten mur I zamkniesz drzwiby nigdy niktnie chciał cię znać I ty zbudujesz ten murja wiembudujesz go każdego dnia zamykasz drzwibyś nigdy nicnie musiał dawać i brać zasłaniasz niebo bojąc się czegośco mogłoby pozmieniać świati ciebie w nim I zdarzy się, że słońce któregoś dniawetknie w twoje okno spaloną twarzw zadziwioną gębę naleje cinieba jak malibu zdradliwy łyk I wtedy już nie będziesz mógłbez niego żyć otworzysz drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts