Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany i matowy-polaczyc te dwa rodzaje?

kasiapro1

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gres chiński trzyma wymiar, jedyna róznica to grubość płytek chińskich i z Nowej Gali, ale tę różnicę da się zniwelować na kleju.

Wzór wycięto nam w firmie, która właśnie zajmuje się wycinaniem róznych "bajerów" w płytkach. Wytną dosłownie wszystko, trzeba im tylko dostarczyć projekt. Robią to bardzo dokładnie i precyzyjnie.

Efekt murowany. :lol: :lol: :lol:

W Krakowie są napewno dwie takie firmy. Jedna to Pragma, link tutaj:

http://www.pragma.krakow.pl/wgaleria_cr2.html,

a do drugiej można dotrzeć przez firmę sprzedającą płytki -"Kamir", na Wielickiej.

My korzystaliśmy własnie z Kamiru.

Każdy projekt podlega indywidualnej wycenie, ale muszę przyznać, że nie jest to takie tanie :oops: :oops: :oops: .

Z grubsza można przyjąć cenę ok 10zł/m bieżący cięcia, ale trzeba pamiętać, że jeden metr to właściwie dwa, bo płytki są dwie.

• 2 weeks później...

a oto, wspomniana instrukcja producenta (nowej gali)

Uwagi

Specjalnej pielęgnacji wymaga polerowana powierzchnia płytek. Proces polerowania polega na mechanicznym zeszlifowaniu wierzchniej warstwy płytki za pomocą specjalnych ściernic i uzyskania efektu "lustra". Ze względu na otwarcie mikroporów w procesie polerowania, producent zaleca stosowanie impregnacji powierzchni płytek polerowanych przy pomocy środków impregnujących renomowanych firm dostępnych na rynku w celu ułatwienia utrzymania podłogi w czystości w trakcie eksploatacji oraz zapobiegania plamienia płytek. Nie poleca się woskowania lub natłuszczania powierzchni płytek w celu zabezpieczenia przed brudzeniem.

Dzięki dziewczyny. :lol: :lol: :lol:

Czupurku - jestem pewna, że gres matowy i błyszczący będzie też super wygladać. My też tak chcieliśmy zrobić zanim odkryliśmy firmę "od wzorków".

A w jakim kolorze będzie podłoga?

Ew-ka,

poszukaj, może jak nie w Opolu to gdzieś w okolicy?

A jaki wzór byś chciała?

Byłam ostatnio w Hotelu, w którym było właśnie takie połączenie. Gres polerowany z matowym z przewagą matowego. Wyglądało to całkiem fajnie. Poniżej wklejam zdjęcie ale dokładniej możecie sobie to obejrzeć na ich stronie http://www.hotel-las.pl/vrlas.htm korzystając z "wirtual tour"

http://www.hotel-las.pl/o_nas/recepcja_d.jpg

te jasniejsze plamy to jest gres polerowany

Sonika - kupiliśmy gres matowy z nowej gali najjaśniejszy (prezentuję poniżej)

http://www.nowa-gala.com.pl/oferta/sl_01c.jpg

gdzie niegdzie będzie przepleciony polerowanym. wczoraj zostały położone pierwsze 4m2 (w tym już 2 polerowane) i już widać niezły efekt.

w miejsca dylatacji chcieliśmy dać listwy dekoracyjne, niestety 2m2 kosztowały ponad 2 tys. zł więc zrezygnowaliśmy i damy zwykłe, dylatacyjne listwy aluminiowe - myślę że też będzie dobrze.

my układaliśmy na 2mm fugę, bo nie chciałam ryzykować, że za jakiś czas mi popęka.

Sonika napisz proszę o co to chodzi z tym (ewentualnym) popękaniem w przypadku układania bez fug. Myślę, że nie tylko mnie to interesuje.

Dla mnie ma to o tyle większe znaczenie, że pod gresem będzie ogrzewanie podłogowe 8)

Pozdro

Carl