Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany i matowy-polaczyc te dwa rodzaje?

kasiapro1

Recommended Posts

Powiem tak:

dwie osoby, tzn. glazurniki kamieniarz od schodów, niezależnie od siebie powiedzieli, że przy kładzeniu bezfugowym jest ryzyko póżniejszych problemów.

Może nie od razu, ale może tak być np. po paru latach, bo podłoga pracuje.

Poza tym, kładzenie bezfugowe to mit, bo tak naprawdę fuga i tak musi być, 1mm, ale musi. Chyba, że się kupi specjalnie kalibrowane i specjalnie drogie płytki - było gdzieś o tym.

Przy fudze 1mm jest ryzyko, że za jakiś czas się zacznie wykruszać (fuga, nie płytki).

Pisał również o tym Kasiorek w swoim wątku.

Biorąc wszystko co powyższe pod uwagę, mamy 2mm fugę.

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sonika jaką dałaś fugę??? Podaj kolor i firmę bardzo Cię proszę. Mam takie same płytki i stoje przed decyzja jaka fuga

Bardzo dziękuje

Kasia

KARO,

fugi jeszcze nie dałam, bo czeka nas malowanie ścian.

Będzie beżowa, tylko nie wiem czy jasna czy ciemna, ale chyba ciemna.

Ja nie dawałbym zbyt ciemnej, bo będzie zza bardzo kontrastowała. dałbym 2 lub 3 tony ciemniejszą i zaimpregnował impregnatem firmy HGpolska.

A jak to właściwie jest z tym impregnatem HG do fug? Masz doświadczenie?

Ja chcę nim zaimpregnować białe fugi, ale mi glazurnik powiedział, że mogą być problemy, tzn. fugi będą wyglądać jak brudne.

Czy on ma rację?

mnie namawia glazurnk na brąz. Sama nie wiem. Ja chyba tez bym dała ciemny beż.

Mój glazurnik mówi ze sie bedzie brudziło i najlepiej dac ciemna

KARO1, zbyt ciemna fuga też wcale nie jest dobra, bo robią się na niej dla odmiany jasne naloty i przebarwienia...i tak źle i tak niedobrze :roll: Ja do swojego jasno beżowego gresu, użyłam fugi o ton ciemniejszej, spóbuję ją zaimpregnowć wspomnianym wyżej preparatem HG no i... pożyjemy zobaczymy.

białych fug nigdy nie miałem i raczej nie będę miał a jedynie beżowe w różnych odcieniach, więc nic nie mogę powiedzieć o wyglądzie białych, natomiast wiem z doświadczenia, że beżowe fugi firmy Sopro wyglądają na niezmienione i te na podłodze w łazience nie przyjmują wcale brudu.

Stosowałem "HG- super ochrona fug podłogowych i ściennych"

Aby mieć mniej problemów z fugami należałoby stosować fugi epoksydowe, które są droższe, a nie te na bazie cementu.