Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Knapa ze skory a kot?

ozzie

Recommended Posts

Zastanawiamy sie nad kompletem skorzanych mebli, widzielismy duzo ladnych wzorow w sklepach Kler, a takze podobal nam sie jeden komplet Swarzedz. Problem polega na tym, ze mamy kota. Pytanko jest wiec do uzytkownikow mebli ze skory, ktorzy maja w domu kotki. Czy wasze zwierzeta bardzo drapia te meble? Moze alkantara jest lepszym rozwiazaniem? Nie zawsze mozna upilnowac kota, nie wpuszczac go do salonu? Zupelnie nie wiem co mam zrobic :( , prosze doradzcie! Dzieki

Mam dwa koty, koleżanka również. Obydwie mamy skórzane wypoczynki. Koty tego nie ruszają. Nie drapią bo skóra jest zbyt gładka i twarda. Na początku próbowały ale nie miały zaczepienia. Przy wypoczynku z materiału zdarzało się kotkom parę nitek wyciągnąć. Myślę, że możesz bez obaw zafundować sobie skórzane kanapy, obawa że mogą być z miękkiej skóry jest chyba nieuzasadniona bo skóra na takich meblach nie moze być cieńka i delikatna jak w przypadku np.ciuchów.

Wolałabym się pozbyć skór niż kotów.

Teściowa miała komplet skórzany, jedna kocica bardzo go lubiała drapać w jednym miejscu i po pewnym czasie było już to widać. Tyle, że ona nie miała obcinanych pazurków, więc takie zaokrąglone szpileczki łatwo zachaczały. Moje koty mają pazury regulanie obcinane, a i tak zniszczyły mi sofę, wprawdzie nie ze skóry, ale jednak zniszczyły ;)

Pozdrawiam

Ja niestety również muszę Cię zmartwić - mam dwa kociaczki w domu i skórzana kanapa po kilku miesiacach użytkowania wygląda nieciekawie :-? I musze jeszcze zaznaczyć, że koty nic sobie nie robią z naszego "pilnowania" tylko wykorzystują każdą nadarzającą się okazję! Ale ja bym ich nie oddała za nic w świecie!!! Są takie milusie :D

koty wychodzące nie będą sobie głowy zawracały niszczeniem mebli w domu - załatwiaja to na wszystkich okolicznych drzewach i płotach ( o myszach i kretach nie wspominając ) - tak jest u mnie i zadne drapaki dodatkowe nie sa im do szczęścia potrzebne. Jak masz typowe "domowce" to suie musisz zastanowić :evil: :wink:

Nasz kotek jet taki pol rasowy dachowiec :D Skrzyzowanie kota birmijskiego z dachowcem, ma dluga siersc, bardzo lagodny, ale uwielba przebywac na dworzu, w domu nie ma nawet kuwety. Zima tez chetnie siedzi w nocy na dworze. Do tej pory nic nie zadrapal, a pazurki ma chyba ostre, bo nigdy nie byly przycinane. Meble skorzane bardzo nam sie podobaja, moze w ten sposob probuje siebie pocieszyc, ze kot i meble ze skory to dobra kombinacja :wink:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Rzeczywiście to chyba zależy od tego czy koty wychodzą na dwór. Moje na dworze spędzają wiele godzin. I tam ostrzą pazury, w domu już tego nie robią ani na kanapach ani na np. tapetach.

Wystarczy kota zaopatrzyć w drapaki i będzie spokój.Rozmieścić je trzeba w paru miejscach w domu,najlepiej gdzieś na narożniku ściany.Nie uchroni to jednak skóry gdy kot dostaje głupawki i zaczyna szaleć :wink: