Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT 2004 a udział w budowie sieci wod-kan

Pieczara

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do specjalistow i praktyków, chodzi o odliczenie związane z budową. Moją działkę uzbroiła kiedyś dawno temu gmina i w zeszłym roku jak się chciałem dołączyć musiałem zapłacić "Udział w budowie sieci wodno - kanalizacyjnej". Dostałem z gminy odpowiednie pokwitowanie (ale nie fakturę, tylko KP, bo gmina nie mogła wystawic na to faktury).

Czy tego typu udział w budowie sieci mogę wliczyć w ulge budowlaną za 2004 rok? Bez tej opłaty gmina nie pozwoliłaby zrobic przyłącza, więc musiałem ponieść te koszty. Nie mam jednak faktury tylko KP (z moim nazwiskiem i numermem mojej działki, ale już bez mojego adresu).

Czy wiecie może co na to Urząd Skarbowy? Czy jest jakiś przepis, wytyczna, rozporządzenie?

Pozdrawiam

Pieczara.

.....niestety .... :( odlicznie daje faktura vat.

I to faktura Vat wystawiona przez podmiot nie korzystający ze zwonienia od tego podatku.

Czy inwestorem wodociągu była gmina czy tez społeczny komitet który dostał z gminy dofinansowanie?

.....Pomysł z darowizną jest niezły, ale trzeba zapytać

Pomysł z darowizną to kiepski pomysł gdyż:

Darowizny przekazane na cele kultu religijnego oraz na cele określone w art. 4 1) ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, organizacjom, o których mowa w art. 3 ust 2 i 3 2) ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, prowadzącym działalność pożytku publicznego w sferze zadań publicznych określonych w tej ustawie, realizującym te cele.

Urząd Gminy nie jest organizacją posiadającą status organizacji pożytku publicznego, przypuszczam, że ewentualny społeczny komitet powołany do założenia wodociągu także nie uzyskał wpisu na tę listę prowadzona przez Ministerstwo Sprawiedliwości

Łączna kwota odliczeń z tytułu dokonanych darowizn nie może przekroczyć w roku podatkowym 350 zł.

Czyli niewiele i tak w sumie mógłbyś sobie odpisać (gdyby to jednak było możliwe- w co wątpię)

Odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość darowizny pieniężnej jest udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego,

Pieczara pisze, że posiada potwierdzenie w formie druku KP (kasa przyjmie) czyli dokonał wpłaty gotówkowej bezpośrednio do kasy.

Ustawodawca wymaga by tego rodzaju darowizny dokonywać za pośrednictwem rachunku bankowego - czyli ta wpłata nie może być uznana

Ps. pismem pochyłym oznaczyłem cytaty z broszury informacyjnej do Formularza PIT-O

Kluczem w tej sprawie jest jednak wyjaśnienie stanu faktycznego:

- kto jest właścicielem konta?

- jaki jest status prawny wodociagu?

- dlaczego Urząd nie chce/nie może wystawić faktury Vat?

Jeśli opłata za Udział w budowie sieci wodno - kanalizacyjnej jest zwolniona przedmiotowo z podatku Vat to UG może wystawić tzw. Rachunek uproszczony i on może w pewnych sytuacjach stanowić podstawę do uzyskania odpisu od podatku.

Ale to już jest inna historia.

Miałem dokładnie taką samą sytuację jak Pieczara.

Pytałem w US, ale odpowiedzi były różne, przeważnie negatywne. Złożyłem jednak pisemne zapytanie i czekałem na pisemne wyjaśnienie. Wyjaśnienie nadeszło (zresztą z opóźnieniem), niestety jednak po wnikliwej analizie logicznej 3-stronicowego pisma wynikało, że... nie daje ono żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie! Urzędnik pisał, że Urzędy Gminy nie są upoważnione do wystawiania faktur VAT (o czym wiedziałem), lecz mogą wystawiać rachunki (które są traktowane na równi z fakturami) - o tym też wiedziałem. Ale nadal nie wiedziałem, czy mogę odliczyć wydatek na przyłącze udokumentowany jedynie dowodem wpłaty (Gmina twierdziła że nie może na to wystawić rachunku).

Nie dałem za wygraną i pofatygowałem się do jakiegoś kierownika i dopiero ten wyjaśnił mi, że to moje KP spełnia wymogi rachunku! Czyli ma dane wpłacającego, nazwę pobierającego opłatę, datę, kwotę, za co ... i chyba to wszystko. Ale urzędasy nie wpadli na to, by odpowiedzieć prostym zdaniem: "Tak, można dokumentować wydatki dokumentem KP", tylko ściemniali skutecznie przez 3 strony, żeby nic nie powiedzieć. Zgroza - i ONI to robią za nasze pieniądze :-?

Podsumowując: u mnie wyszło na to, że można. Prawdopodobnie powinno być tak w całym kraju.

.....

Nie dałem za wygraną i pofatygowałem się do jakiegoś kierownika i dopiero ten wyjaśnił mi, że to moje KP spełnia wymogi rachunku! ....

Jeśli nie dał Tobie tej opinii na piśmie to niestety ale jesteś z powrotem w punkcie wyjścia.

Urzędnik pisał, że Urzędy Gminy nie są upoważnione do wystawiania faktur VAT (o czym wiedziałem),

Urzędy są płatnikami podatku Vat i moga wystawiać faktury Vat za towary i usługi objęte tym podatkiem.

lecz mogą wystawiać rachunki (które są traktowane na równi z fakturami)

Ta część wypowiedzi tego kierownika dotyczyła faktu, że "dokonanie przyłącza" nie jest czynnością opodatkowana VAT (nie jest ujęta w klasyfikacji) i w związku z tym nie może być wystawiona Vaktura VAT na tę konkretną usługę. W związku z tym UG winien wystawić rachunek. A rachunek może być odliczony w określonych sytuacjach.

Było już o tym na Forum. Pisałem np. o piśmie min. Finansów w sprawie przyłącza gazowego na które Gazownia nie może wystawić faktury (też ta czynność nie jest ujęta w klasyfikacji VAT) niemniej Minister Finansów zobowiązał Urzędy Skarbowe do honorowania Rachunków (nie druków KP).

Powodzenia

Jeśli nie dał Tobie tej opinii na piśmie to niestety ale jesteś z powrotem w punkcie wyjścia.

Ale to chyba jasne, że jeśli coś spełnia wymogi rachunku, to jest rachunkiem. I wcele nie musi być napisane na tym czymś "rachunek". Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Ta część wypowiedzi tego kierownika dotyczyła faktu, że "dokonanie przyłącza" nie jest czynnością opodatkowana VAT (nie jest ujęta w klasyfikacji) i w związku z tym nie może być wystawiona Vaktura VAT na tę konkretną usługę. W związku z tym UG winien wystawić rachunek. A rachunek może być odliczony w określonych sytuacjach.

To jasne - wątpliwości dotyczą tylko tego, czy KP może być traktowany jak rachunek.

Pisałem np. o piśmie min. Finansów w sprawie przyłącza gazowego na które Gazownia nie może wystawić faktury (też ta czynność nie jest ujęta w klasyfikacji VAT) niemniej Minister Finansów zobowiązał Urzędy Skarbowe do honorowania Rachunków (nie druków KP).

Tak jak pisałem: mój US stwierdził, że KP może być taktowany jak rachunek jeśli ma wszystkie jego cechy.

Działo się to w ubiegłym roku (chyba nic się od tej pory nie zmieniło?). Miałem nawet później kontrolę tych odpisów na budowę - KP przeszło bez szemrania.

..Ale to chyba jasne, że jeśli coś spełnia wymogi rachunku, to jest rachunkiem. I wcele nie musi być napisane na tym czymś "rachunek". Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Tutaj nie chodzi tylko o to, że na tym druku pisze KP a nie Faktura (rachunek) - Problemem jest to, że istnieje inna procedura z ewidencjonowaniem, przechowywaniem i rozliczaniem druku KP i Faktury (rachunku)

Działo się to w ubiegłym roku (chyba nic się od tej pory nie zmieniło?). Miałem nawet później kontrolę tych odpisów na budowę - KP przeszło bez szemrania.

Jeśli kontrolujący sporzadził protokół z czynności kontrolnych (podczas kontroli moich wydatków zawsze jest sporządzany) to już masz ten problem naprawdę z głowy.

Powodzenia

...

Tak jak pisałem: mój US stwierdził, że KP może być taktowany jak rachunek jeśli ma wszystkie jego cechy.

ARETE - u mnie skarbókwka druki KP ( kasa przyjmie) traktowała jako darowizny, zarówno te na komitet wod - kan, czy stowarzyszenia religijne - mozna było odliczać

lecz

w momencie przejecia sieci wodnej lub kanalizacyjnej przez UG od komitetu - wpłaty czy to w banku czy to w gminie przyszłych uzytkownikownie są juz traktowane jak pomoc stowazyszeniu lecz jako opłata wpisowa stała

jak to potraktuja poszczególne US ... ?

sam jestem ciekaw, co odpowiedza Pieczarze :-?

pzdr

- u mnie skarbókwka druki KP ( kasa przyjmie) traktowała jako darowizny, zarówno te na komitet wod - kan, czy stowarzyszenia religijne - mozna było odliczać

Dobrze, że napisałeś to zdanie w czasie przeszłym. Od dwóch lat darowizny pieniężne można tylko i jedynie udokumentować dowodem wpłaty na rachunek bankowy.

Czyli druk KP potwierdzający wpłatę gotówkową - nie jest podstawą do odliczenia darowizny.

Cały czas bazujesz w swoich wypowiedziach na zdezaktualizowanym stanie prawnym.

Ponadto weź proszę pod uwagę to, że Urząd Gminy czy też Społeczny Komitet realizacji wodociągu nie jest podmiotem któremu można przekazać darowiznę podlegającą odliczeniu. NIE SĄ TO INSTYTUCJE POSIADAJĄCE STATUS ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO.

Ponadto kłania się zasada "ekwiwalentności" kwota przekazana w zamian za osiągnięcie korzyści związanych z uzyskaniem podłączenia do wodociągu nie jest darowizną.