Gość 28.12.2001 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Jaki dokument jest podstawa do uznania, ze budowa domu zostala rozpoczeta w 2001 roku i tym samym przysluguje mi prawo do duzej ulgi budowlanej???? Jedni mowia, ze dopiero pozwolenie na budowe, pierwszy wpis do dziennika budowy oraz jakis jeden rachunek, a inni, ze wystarczy miec decyzje o warunkach zabudowy terenu. Prosze pomozcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 28.12.2001 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Z tego co wiem, nigdzie nie jest napisane co to jest rozpoczęcie budowy. Na pewno nie wystarczy decyzja o warunkach zabudowy, bo to o niczym nie świadczy. Moim zdaniem potrzebne jest pozwolenie na budowę oraz jakiekolwiek odliczenie - czyli rachunek np. na piasek, cement, pustaki, czy tylko odliczenie zakupu działki.Najlepiej zapytać w urzędzie skarbowym, gdzie się rozliczasz z PIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_O 28.12.2001 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Cytat z Gazety Prawnej:"...Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. Pracami przygotowawczymi są:-wytyczenie geodezyjne obiektu w terenie-wykonanie niwelacji terenu-zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów-wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowyPrace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.12.2001 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Uzupełniając Jacka_O:Wykonanie tych prac powinno być odnotowane w dzienniku budowy i dopiero wtedy można mieć 100%-wą pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.12.2001 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2001 Najlepiej zapytać w Urzędzie Skarbowym u siebie. W moim wystarczy mieć decyzję o pozwoleniu na budowę, wystarczy nawet nieuprawomocniona (dziennik budowy otrzymamy dopiero po uprawomocnieniu się decyzji) i jedna faktura VAT-owska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 31.12.2001 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2001 Tydzień temu otrzymałem formalne pozwolenie na budowę. Dziś kupiłem 3 klio gwoździ (9 zł) ponieważ fakurę VAT wydawali od 8 zł. Pytałem mojego "fiskusa" co trzeba mieć aby korzystać z ulgi. Powiedzieli - pozwolenie i co najmniej jedna faktura VAT (oczywiście nie mam tego na piśmie). Teraz mam nadzieję, że to rzeczywiście wystarczy. Więcej i tak nie zdążyłbym załatwić.Szczęśliwego Nowego Roku dla budujących i rozliczających ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 31.12.2001 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2001 Mam nadzieję , że nie zapomniałeś o poinformowaniu gminy o rozpoczęciu budowy. Ten fakt określa moment rozpoczęcia budowy a nie samo zezwolenie na budowę. Zezwolenie możesz mieć a budowę rozpocząć dopiero po np. 8 miesiącach.W moim urzędzie skarbowym w Gdyni żądają dziennika budowy oczywiście z wpisami inaczej nici z ulgi.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 Pozwolenie, zawiadomienie o rozpoczęciu robót złozone w takim terminie aby budowa rozpoczęła się w dacie zgodnej z fakturą, dziennik budowy i jedna faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2002 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2002 Według mnie to na ulę załapują się budowy rozpoczęte w 2001r zgodnie z ustawą podatkową. Rozpoczęciem budowy jest zgłoszenie jej rozpoczęcia 7 dni przed w organie który wydał pozwolenie na budowę z dołączonym oświadczeniem kierownika budowy.Dobrze wypisał Jacek punkty bo zgodnie z Prawem Budowlanym rozpoczeciem budowy jest wykonanie jednego z tych punktów, a więc formalnie co wpisane w dzienniku budowy i to jest niepodważalne, a wszystkie inne dewagacje to tylko do dyskusji ze skarbówką w/g ich widzimisie. NOWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts