Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE !! Ulga budowlana

Gość

Recommended Posts

Jaki dokument jest podstawa do uznania, ze budowa domu zostala rozpoczeta w 2001 roku i tym samym przysluguje mi prawo do duzej ulgi budowlanej???? Jedni mowia, ze dopiero pozwolenie na budowe, pierwszy wpis do dziennika budowy oraz jakis jeden rachunek, a inni, ze wystarczy miec decyzje o warunkach zabudowy terenu. Prosze pomozcie !!!

Z tego co wiem, nigdzie nie jest napisane co to jest rozpoczęcie budowy. Na pewno nie wystarczy decyzja o warunkach zabudowy, bo to o niczym nie świadczy. Moim zdaniem potrzebne jest pozwolenie na budowę oraz jakiekolwiek odliczenie - czyli rachunek np. na piasek, cement, pustaki, czy tylko odliczenie zakupu działki.

Najlepiej zapytać w urzędzie skarbowym, gdzie się rozliczasz z PIT.

Cytat z Gazety Prawnej:

"...Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy. Pracami przygotowawczymi są:

-wytyczenie geodezyjne obiektu w terenie

-wykonanie niwelacji terenu

-zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów

-wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy

Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem..."

Tydzień temu otrzymałem formalne pozwolenie na budowę. Dziś kupiłem 3 klio gwoździ (9 zł) ponieważ fakurę VAT wydawali od 8 zł. Pytałem mojego "fiskusa" co trzeba mieć aby korzystać z ulgi. Powiedzieli - pozwolenie i co najmniej jedna faktura VAT (oczywiście nie mam tego na piśmie). Teraz mam nadzieję, że to rzeczywiście wystarczy. Więcej i tak nie zdążyłbym załatwić.

Szczęśliwego Nowego Roku dla budujących i rozliczających !

Mam nadzieję , że nie zapomniałeś o poinformowaniu gminy o rozpoczęciu budowy. Ten fakt określa moment rozpoczęcia budowy a nie samo zezwolenie na budowę. Zezwolenie możesz mieć a budowę rozpocząć dopiero po np. 8 miesiącach.

W moim urzędzie skarbowym w Gdyni żądają dziennika budowy oczywiście z wpisami inaczej nici z ulgi.

Pozdrowienia.

Według mnie to na ulę załapują się budowy rozpoczęte w 2001r zgodnie z ustawą podatkową. Rozpoczęciem budowy jest zgłoszenie jej rozpoczęcia 7 dni przed w organie który wydał pozwolenie na budowę z dołączonym oświadczeniem kierownika budowy.

Dobrze wypisał Jacek punkty bo zgodnie z Prawem Budowlanym rozpoczeciem budowy jest wykonanie jednego z tych punktów, a więc formalnie co wpisane w dzienniku budowy i to jest niepodważalne, a wszystkie inne dewagacje to tylko do dyskusji ze skarbówką w/g ich widzimisie. NOWY.