Gość Szczypioryna 17.01.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Od pewnego czasu poszukuję pomysłów na "poprawienie" domu. Jest to kostka, bliźniak, o łącznej powierzchni użytkowiej 150m2, częściowo podpiwniczona, z dwuspadowym dachem. Zastanawiamy się z mężem nad podniesieniem dachu i wykorzystaniu poddasza, rozważamy możliwość niewielkiej przebudowy (ograniczenie stanowi usytuowanie domu na działce). W materiałach muratora znalazłam wiele ciekawych propozycji na przebudowę typowej kostki oraz doświadczeń "kostkowiczów" - poszukuję czegoś na temat takiej, jak moja - bliźniak i ten dach...). W grę wchodzi przebudowa tylko jednej z części... Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom72 19.01.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 witaj; wg mnie taka inwestycja to trudny orzech do zgryzienia i do każdej trzeba podchodzić indywidalnie; tu nie ma dobrych, seryjnych rozwiązań; bedzie potrzebny ci baaaaardzo dobry architekt, który sobie poradzi z twoimi oczekiwaniami i jeszcze z sąsiadem; musisz mieć tez bardzo wyrozumiałego sąsiada, który ci tego nie oprotestuje; a gdyby protestował, to jas bym sie wcale nie zdziwił, w końcu ta nadbudowa będzie wpływała na wizerunek też i jego kawałka domu; kiedyś w "muratorze" omawiano podobny problem i ktos zaproponował rozbudowę w "głąb" działki, a nie w "górę"; wydaje mi się, że to całkiem zacny pomysł; nie ma nic gorszego niż opłakany efekt własnych poczynań i wróg za ścianą; powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.04.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Tak niedaleko mojego bloku znajduje sie osiedle starych kostek, zblizniaczonych. Wygląda to starsznie, jedni podnieśli dach, inni zostawili płaski... Nieciekawe, a faktycznie trudny orzech do zgryzienia. Ale może coś nowoczesnego hmmm?? A sasiad się dostosuję. A swoja drogą kim jest sąsiad?? P.S Kostka z dwuspadowym dachem:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 No i jak tam u Ciebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Szczypioryna 27.01.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Sporo się zmieniło od czasu mojego pytania Ostatecznie podjęliśmy decyzję o niewielkich zmianach w bryle budynku (rozbudowa wejścia i dobudowa ogródka zimowego - w głąb działki, zgodnie z sugestią tom72 - który miałby pełnić funkcję jadalni na duże rodzinne spotkania). Po przeanalizowaniu i skonsultowaniu problemu z róznymi osobami, w tym architektami, stwierdziliśmy, że tak poważna zmiana w bryle budynku byłyby wielkim wyzwaniem - nie tylko konstrukcyjnym, nie tylko finansowym, ale przede wszystkim estetycznym. Obydwoje przywiązujemy ogromną wagę do ładu architektonicznego i porządku naszego otoczenia i od samego początku założeniem było, że stworzenie potwora nie wchodzi w grę. Dom zatem pozostanie małym domem Ale nie tym samym! Zabraliśmy się ostro za poprawę jego funkcjonalności i jego strony estetycznej. Planujemy generalny remont na wiosnę/lato tego roku. Pozdrawiam serdecznie Damiangajda: A co do tego, że to dwuspadowa kostka - no coż, wszysko, co udało mi sie do tamtego momentu przeczytać o kostkach, pasowało do naszego Poza dachem Teraz wiem, że "kostka" to pojęcie profesjonalne i zastrzeżone tylko dla wybranych Ale na poważnie - wiele z tego, co tutaj o kostkach jest napisane, naprawdę pasuje do problemów, z którymi sami się borykamy. Jedną przewagę mają kostki nad takimi domami jak nasz - tu odpowiedź na sugestię o unowocześnieniu - kostki, ze swoimi płaskimi dachami poprostu stworzone są - tak mi się zdaje - do przebudowy w stylu nowoczesnym. Szalenie mi się podobają nawiązania do architektury miejskiej z okresu międzywojennego w Polsce (stara a nowoczesna ). Jeśli więc pasuje to tylko do otozenia, w którym dom stoi... W moim odczuciu - dach ze spadkami (30-40st.) zamyka raczej tę drogę (chyba, że w grę wchodzi pełna wymiana, no ale nie to mieliśmy na myśli). No i najważniejsze - nasza ulica to takie raczej tradycyjne domy i niech tak pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 27.01.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Szczypioryna mam pytanie apropo tego ogrodka zimowego. Masz juz jakies zalozenie, a moze projekt, wycene ? Moja kostka, jak to kostka miala balkon na parterze.... wysokim parterze, moi poprzednicy zabudowali balkon powiekszajac tym pokoj. Ale ze jest to czesc wystajaca poza bryle domu, to wstawilismy drzwi balkonowe z boku i zrobimy azurowe schody ze stali nierdzewnej, zeby miec mozliwosc zejscia do ogrodka z gory a nie przez piwnice. I caly czas meczy mnie zeby jednak balkon odkryc i zrobic konstrukcje tego wystajacego dachu nad balkonem i sciany przedniej do wysokosci parapetu okiennego wlasnie w takiej konstrukcji ogrodka zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts