mario29 17.01.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czy ktoś ma wzór/tekst prełnomocnictwa do rozporządzania nieruchomością na cele budowlane ? Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.01.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czy na pewno chodzi o pełnomocnictwo? Rozporządzanie to jedna rzecz - obejmuje np. sprzedaż, darowiznę (wtedy potrzebne pełnomocnictwo notarialne), wydzierżawienie; a wykorzystywanie na cele budowlane to trochę co innego (może Ci chodzić nie tyle o pełnomocnictwo, co o zgodę właściciela). Może mógłbyś opisać całą sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.01.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czy ktoś ma wzór/tekst prełnomocnictwa do rozporządzania nieruchomością na cele budowlane ? Będę wdzięczny Ach ta lakoniczność wypowiedzi.... Czy chodzi o umowę użyczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.01.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 u nas ograniczylo się to do jednego zdania: Oświadczenie Oświadczam, że wyrażam zgodę na budowe domu przez moich rodziców imię i nazwisko i dziadków imię i nazwisko na gruncie będącym moją własnością położonym w nazwa miejscowości przy ul...., nr geod. działki .... . Oświadczenie zostało złożone w Starostwie wraz z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 17.01.2005 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Ożwiadczenie to jedna rzecz, a pełnomocnictwo, które stanowi podstawę tego oświadczenia to insza inszość. Opisuję więc sytuację: Potrzebuję uniwersalnego umocowania właściciela nieruchomości (mojej teściowej) do wykonywania wszelkich czynności związanych z rozbudową/przebudową domu, tj. w szczególności:- załatwiania spraw urzędowych (pozwoleń, map etc) związanych z budową,- negocjowania i zawierania umów z wykonawcami (architekt, geodeta, ekipy etc)- złożenia wniosku o kredyt hipoteczny - wiem, wiem - hipoteka ma swoje prawa i obowiązki (i tak tesciowa musi przedłozyć nieruchomośc jako zabezpieczenie kredytu), ale chodzi mi tu o umocowanie prawne. Umocowanie to chciałbym w formie pełnomocnictwa notarialnego, żeby uniknąc zbędnych zatargów w urzędach, w banku et caetera. Ja będę finansował przebudowę (czyli będę Inwestorem w rozumieniu Prawa budowlanego), a nieruchomością będę tylko rozporządzał. Wg mnie takie pełnomocnictwo wystarczy określić mianem do rozporządzania nieruchomością na cele budowlane i ew. dookreślić szczegółowy zakres pełnomocnictwa. Pełnomocnictwo nie będzie obejmowało prawa do zbycia, zastawu nieruchomości etc. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 17.01.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Umocowanie to chciałbym w formie pełnomocnictwa notarialnego, żeby uniknąc zbędnych zatargów w urzędach, w banku et caetera.... Skoro i tak chcesz to zrobić notarialnie, to proponuję wizytę u notariusza. Powinien ci wyjaśnić dokładnie formę pełnomocnictwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 17.01.2005 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Skoro i tak chcesz to zrobić notarialnie, to proponuję wizytę u notariusza. Powinien ci wyjaśnić dokładnie formę pełnomocnictwa.... Żeby to było takie proste. Dzwoniłem - mam przyjśc z gotowym dokumentem Notariusz jak nie ma dokumentu z określoną wartością przedmiotu (a więc i odpowiednią taksą notarialną tak min. z 500 zł) to ma to gdzieś - co mu z 25 zł za 1 podpis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 17.01.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 a próbowałeś u innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 17.01.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jeśli chcesz brać kredyt na swoje nazwisko na hipotekę nieruchomości teściowej , to musi być akt notarialny i notariusz Ci całą umowę sporządzi. On jest prawnikiem i musi wiedzieć co w tym akcie zawrzeć, Ty mu tylko powiedz co chcesz. Koszt sporządzenia takiego pełnomocnictwa w formie aktu jest taki sam niezależnie od treści. Jak przyjdziesz ze sporzadzonym pelnomocnictwem przez siebie też pobierze taką samą opłatę. Gdyby nie było kredytu obciążającego hipotekę wtedy możesz pełnomocnictwo sporządzić sam i pójść z teściową do notariusza , który tylko poświadczy złożony przez teściową podpis w jego obecności. I zainkasuje chyba 10,- za każdą poświadczoną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.01.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Mario29 (przy okazji - czy zaglądasz do Klubu Budującego - grupa Piaseczno i okolice ? - jeśli nie, zachęcam ), z tego co piszesz wygląda, że potrzebujesz jednego, maksymalnie dwóch dokumentów: 1a) umowa użyczenia nieruchomości na cele budowlane na Twoją rzecz przez teściową (nie musi, ale może mieć formę notarialną, albo z podpisami poświadczonymi notarialnie) - wówczas możesz stać się formalnie inwestorem, występować o wszystkie pozwolenia na swoje nazwisko i podpisywać umowy. Jeśli wszystko jest finansowane z Twoich pieniędzy, ew. z Twojego kredytu, nie potrzebujesz żadnego pełnomocnictwa od teściowej. lub 1b) Natomiast jeśli formalnie to teściowa ma być inwestorem - na nią pozwolenie na budowę, umowy itp., to potrzebujesz tylko pełnomocnictwa do prowadzenia w jej imieniu wszystkich spraw związanych z procesem inwestycyjnym, w tym występowania przed urzędami, zawierania umów itp. (też nie musi, ale może być w formie notarialnej albo z poświadczonym podpisem); 2) jeśli na nieruchomości teściowej ma być ustanowiona hipoteka i chcesz sam to robić w jej imieniu, potrzebujesz od niej notarialnego pełnomocnictwa. Swoją drogą, ciekaw jestem czy po rozbudowie ten dom ma być jakoś podzielony, np. na odrębne lokale, bo jeśli nie, to musisz mieć świadomość, że teściowa będzie właścicielką wszystkiego co własnym kosztem wybudowałeś. W najgorszym układzie możesz zostać bez mieszkania, za to z kredytem (oczywiście możesz uważać, że hipoteka jakoś Cię zabezpiecza, ale pamiętaj, że dla banku Ty przede wszystkim będziesz dłużnikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 17.01.2005 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Nareszcie ktoś kto wie o czym mówi. Brzmi sensownie. Mario29 (przy okazji - czy zaglądasz do Klubu Budującego - grupa Piaseczno i okolice ? - jeśli nie, zachęcam ) Jestem tam dopisany. Tylko, że tam się mało dzieje Swoją drogą, ciekaw jestem czy po rozbudowie ten dom ma być jakoś podzielony, np. na odrębne lokale, bo jeśli nie, to musisz mieć świadomość, że teściowa będzie właścicielką wszystkiego co własnym kosztem wybudowałeś. W najgorszym układzie możesz zostać bez mieszkania, za to z kredytem (oczywiście możesz uważać, że hipoteka jakoś Cię zabezpiecza, ale pamiętaj, że dla banku Ty przede wszystkim będziesz dłużnikiem) Taki durnowaty bym nie był Po to przebudowa jest m,- podział domu na dwa oddzielne mieszkania. Nie mogę podziału formalnie załatwić przed przebudową, bo nie będę się mógł ubiegać o premię gwarancyjną do książeczki mieszkaniowej (tak, tak, mam coś takiego) Dzięki za troskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 17.01.2005 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Czyli mamy tak: 1. potrzebuję wzoru umowy użyczenia nieruchomości an cele budowlane. kto ma taki wzór ? ) nie musi ona miec formy aktu notarialnego, aczkolwiek lepiej zeby miala. 2. potrzebuje spisac jakis dodatkowy dokument ktory mi zapewni wlasnoc lokalu (lub polowy budynku) po przebudowie - jakis aneks alboco. Jakaś porada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.01.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Ad 1 - nie mam wzoru, niestety. A szukałeś w dziale Dokumenty własne?Ad 2 - to co jest potrzebne to albo umowa zobowiązująca do ustanowienia odrębnej własności lokalu, albo umowa przenosząca udział we współwłasności nieruchomości (jeśli chcesz mieć szybko prawa do nieruchomości, nie czekając na załatwienie wszystkich formalności w zwiazku z wydzieleniem lokalu lub podziałem działki), albo zobowiązująca do takiego przeniesienia - wszystko to w formie aktu notarialnego, żeby było w pełni skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts