basinek 17.01.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 mam nie lada problem, latem kupiłam dom z działką, wcześniej wynajmowałam górę. warunkiem zakupu domu było to, że mieszkałaby w nim matka byłej właścicielki. Ja jestem właścicielem a ona użytkuje pomieszczenia na dole. Wszystko było do tej pory w porządku, natomiast od jakiegoś czasu zarządała zwrotu mebli z mojego pokoju, które wcześniej uzytkowałam jak byłam loka torem, spór dotyczy równiez pieca gazowego. Pierwszy remont jaki dokonałam dotyczył wymiany instalacji grzewczej, ale podłączonej do starego pieca. Teraz słyszę że wyłączy piec-bo należy do niej???!!!! Czy piec stanowi integralną część domu? czy teraz pare miesięcy po sprzedaży domu teraz już obcy człowiek ma prawo rządac zwrotu mebli? Czy to nie jest przypadkiem tak, że zanim dosżło do podpisania umowy sprzedaży powinna była zabrac wszystko to, co należało do niej? Proszę o poradę może i was to spotkało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.01.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 A w umowie sprzedaży domu nie ma nic na temat mebli i innego wyposażenia? Jeśli nie, to kobieta ma sporo racji co do mebli (rozumiem, że chodzi o meble wolnostojące, a nie wbudowane). Oczywiście można się kłócić, że sprzedaż mebli była dorozumiana, bo właścicielka nie zabrała ich od razu, ale Twoje szanse oceniam nie najlepiej, gdyby sprawa trafiła do sądu. Z kotłem jest odwrotnie. Można co prawda twierdzić, że nie jest on częścią składową (czyli integralną) domu jako nieruchomości - bo można go łatwo zdemontować - ale prawie na pewno jest tzw. przynależnością (rzeczą niezbędną do normalnego korzystania z domu), więc został objęty umową sprzedaży - art. 51 i 52 Kodeksu cywilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 17.01.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 To jest tak, jak by drzwi wewnętrzne, szyby itd. nie były objęte umową.Piec stanowi częśc systemu ogrzewania domu i jako jego istotny element przez dommysł zostal objęty umową.Faktycznie na wytrzeźwienie dobrze działa sąd dla takich osób. meble to ruchomości.Jeśli umowa nie zawierała ich, to należą do pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts