Anula73 17.01.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Witam. Mam na scianach w lazience kafle pomaranczowawe przy podlodze, w gornej czesci scian - kremowe jasne. Opoczno (Arkadia zolta i krem). Fuga na calosci scian jasna (Ceresit Jasmin). Na podlodze prawie takie same jak scian przy podlodze (Itaka zolta).Na podlodze chce miec fuge ciemna (kolor ciemny ceglasty-brazowy Mapei Teracotta). Zastanawiam sie czy powinien byc wypelniony styk podlogi ze sciana ? Najpierw bedzie kladziona podloga, na nia kafle scienne dochodzace do podlogi bezszczelinowo. Czym powinna byc wypelniona ewentualna szczelina. Czy fugą czy silikonem i w jakim kolorze ? Teracotta bedzie kontrastowo ciemna, jasmin - kontrastowo jasny. A moze niczym, jesli wyjdzie dobry styk ? Mam wokol calej lazienki tasme gumowa tytan'a wtopiona w gume. Prosze o porady, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 17.01.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Ja bym dał silikon w kolorze fug teracoty... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 18.01.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Nasz glazurnik będzie wypełniał silikonem wszystkie narożniki łazienkowe. Przy podłodze na pewno w koloorze fugi terakoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 18.01.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Jaki byś kolor nie dała, to i tak ściemnieje (przybrudzi się), bo to w końcu podłoga. A więc najlepiej od razu ciemny. Co do silikonu to osobiście mam sceptyczne podejście i unikam go gdzie jest tylko alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.01.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Dziś się przyjrzałem dokładniej jak jest u mnie. W górnej łazience mam fugę taką samą na podłodze i na ścianach, więc z silikonem nie było problemu.W łazience dolnej na ścianie i podłodze mam kafelki w tym samym odcieniu szarości. Na ścianie fuga zlewająca się z kafelkami, na podłodze ciemno-szara. Silikon w kolorze fugi ściennej. Tutaj troszkę widać:http://foto.onet.pl/upload/23/31/_331631_n.jpg Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 19.01.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Jaki byś kolor nie dała, to i tak ściemnieje (przybrudzi się), bo to w końcu podłoga. A więc najlepiej od razu ciemny. Co do silikonu to osobiście mam sceptyczne podejście i unikam go gdzie jest tylko alternatywa. Ja też nie lubię silikonu - szczególnie na styku podłogi ze ścianą - fatalnie się go myje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachu 19.01.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Trzeba dać silikon aby uszczelnić to połączenie i tylko silicon porządnej firmy, żaden tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 20.01.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Jaki byś kolor nie dała, to i tak ściemnieje (przybrudzi się), bo to w końcu podłoga. A więc najlepiej od razu ciemny. Co do silikonu to osobiście mam sceptyczne podejście i unikam go gdzie jest tylko alternatywa. Ja też nie lubię silikonu - szczególnie na styku podłogi ze ścianą - fatalnie się go myje Trzeba dać silikon sanitarny - grzybobójczy znanego producenta to wtedy nie kwitnie pleśnią!! i umiejętnie położyć tzn. na gładko: Najlepiej obkleić szczelinę taśmą klejącą, potem wycisnąć w miarę równo silikon, następnie paluszkiem zwilżonym wodą z płynem do naczyń wyrównać lico energicznym pociągnięciem. Teraz trzeba na świerzo oderwać taśmy i ostatecznie wygładzić jednym pociągnięciem zwilżonego palca. Bez obaw - palec nie boli tak jak przy fugowaniu Tak wykonana spoina jest gładka, świecąca i nie przyjmuje brudu. ... a fatalnie to wyglądają listwy plastikowe [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiKz 20.01.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Ja miałam takiego fachowca, który kładąc bialutki silikon miał takie brudne łapy, że mi się wszystkiego odechciało Na szczęście brudu nie widać, ale umiejętnie tego nie zrobił... kurcze, fachowiec z przypadku ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 20.01.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Anula73, jak nie robisz z podłogi basenu to możesz miec i zwykłą fugę, bez paniki, nim powszechnie zaczęliśmy używać silikonu były zwykłe fugi cementowe.oczywiście jak to na podłodze daj możliwie ciemną. aaa żeby nie było, że silikon jest beee, owszem jest super, często tam gdzie zwykła fuga cementowa mogłaby się wykruszyć. silikonową zastosuję do szczeliny 1mm na gres polerowny pod podłogówkę na całym parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 21.01.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 Anula73, jak nie robisz z podłogi basenu to możesz miec i zwykłą fugę, bez paniki, nim powszechnie zaczęliśmy używać silikonu były zwykłe fugi cementowe. oczywiście jak to na podłodze daj możliwie ciemną. aaa żeby nie było, że silikon jest beee, owszem jest super, często tam gdzie zwykła fuga cementowa mogłaby się wykruszyć. silikonową zastosuję do szczeliny 1mm na gres polerowny pod podłogówkę na całym parterze. Nim zaczeliśmy używać silikonu nie było czegoś takiego jak podłogi pływające i płyty grzejne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts