JasiekL 17.01.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Witam wszystkich bardzo serdecznie,Mam wiele pytan na temat budowy domu w Polsce. Jestem obywatelem USA i Polski. Szukam kontaktu z osobami budujacymi lub majacymi zamiar budowac dom w Polsce i bedacymi w sytuacji podobnej do mojej. Dzieki i prosze o kontakt Pozdrowienia Jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 18.01.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witaj, a co konkretnie chcialbys wiedziec? Czy masz zamiar budowac na odleglosc? Czy mieszkasz w Polsce? W ktorej czesci kraju chcesz budowac? Jak widzisz pytan jest troche, podaj wiecej informacji, a moze bedziemy w stanie tobie pomoc. ozzie (obywatelka Zjednoczonego Krolestwa i Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasiekL 18.01.2005 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witam, Postaram sie podac wiecej szczegolow. Mieszkam w tej chwili w USA. Czy budowanie na odleglosc ma sens -trudno mi powiedziec,trzeba miec kogos na miejscu. Nie mam prawde mowiac konkretnej lokalizacji-jest nam raczej wszystko jedno-do pewnego stopnia oczywiscie. Nie musimy byc blisko pracy,ale nie checemy byc na "pustyni".Mysle ze ceny ziemi sa bardzo rozne. Nie wiem tez jak wyglada sytuacja wlasnosci-czy konieczne jest zameldowanie w Polsce? Jak bylbym traktowany przez US-kwestia dochodow.Jak widzisz jestesmy we wstepnej fazie planowania. Dzieki Jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 18.01.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Witaj ponownie JasiekL, myślę, że sprawy , które chciałbyś rozgryźć teraz (podatkowe,własnościowe, ceny ziemi ) mogą wyglądać zgoła inaczej za 6 lat ( a w takiej perspektywie widzisz tutaj powrót i emeryturę - tak przynajmniej zrozumiałam). Zbyt dużo niewiadomych. Trochę trudno więc radzić dziś , gdy to na razie krucha zaledwie " przymiarka " powrotu. Można tylko oczekiwać, że ze względu choćby na przynależnośc do Unii, prawo będzie w szerokim tego słowa znaczeniu sprzyjało mobilności ludzi. pozdrawiamara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JasiekL 18.01.2005 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Jestesmy zdecydowani na kupno ziemi w tym roku,jezeli uda nam sie znalezc cos. Jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOA 26.01.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 witam ! Z tego co słyszałem jako obcokrajowiec musisz posiadać pozwolenie na zakup w Polsce nieruchomości czy też ziemi , ale nie wiem jakie są szczegóły tych przepisów.Można by sprawdzić na stronach odpowiednich urzędów. Jeżeli chodzi o budowanie (to jest mi bliższe) na odległość to są dwa wyjścia : wyjście A - posiadanie zaufanego przyjaciela który poprowadzi budowę wyjście B - zawarcie umowy z projektantem na projekt i tzw. zastępstwo inwestorskie - tzn. że powstaje projekt zgodnie z ustaleniami i projektant nadzoruje i prowadzi budowę w zastępstwie inwestora mając do dyspozycji określony budżet . Wydaje mi się , że to żadne mecyje i takie inwestycje prowadzi się przy o wiele bardziej skomplikowanych obiektach. W dobie internetu nawet koncepcje można konsultować na odległość , pozostaje wybór działki , którego chyba bez osobistej wizyty nie należy podejmować , chyba ,że chcesz kupić działkę w zabudowie szeregowej na osiedlu z dobrym dojazdem do centrum. Myślę ,że takie warunki można stwierdzić mając do dyspozycji parę zdjęć i mapę miasta , no ale gdyby chodziło o coś więcej to nieradzę . Jestem projektantem i radzę działkę kupować również konsultując z fachowcem bo wiem z doświadczenia ,że często największe problemy stwarza lokalizacja terenu pod budowę domu , a nie sam dom i niestety nie są to inspirujące problemy. pozdrawiam AL PS. A nie masz ochoty na działkę w górach z widokiem na Tatry(znajomy sprzedaje)? AL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacja 07.02.2005 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Jestesmy w podobnej sytuacji, mieszkamy w Barrington Hills, IL USA i powaznie zastanawiamy sie nad budowa/inwestycja w Polsce, a dokladniej we Wiśle, Szczyrku lub w okolicach. Interesowala by nas budowa pensjonanu na ok. 10-15 pokoji goscinnych plus jakies mieszkanko dla prowadzacego pensjonat. I tez mamy kilka pytan:Jaki zakres dzialania/obowiazkow ma kierownik budowy ?Czy moze zajac sie budowa domu pod klucz ?Ile kierownik bierze za taka usluge ?Jak wyglada to z punku prawnego/gwarancyjnego zatrudnienie takiego kierownika ? Czy sa dostepne gdzies gotowe plany lub propozycje/zdjecia pensjonatow ktore mozna by nastepnie zakupic po przez internet/telefonicznie ? Wszelkie inne informacje, opinie za i przeciw sa mile widziane !! Pozdrawiamy !!. rpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.02.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 I tez mamy kilka pytan: Jaki zakres dzialania/obowiazkow ma kierownik budowy ? Czy moze zajac sie budowa domu pod klucz ? Ile kierownik bierze za taka usluge ? Jak wyglada to z punku prawnego/gwarancyjnego zatrudnienie takiego kierownika ? Czy sa dostepne gdzies gotowe plany lub propozycje/zdjecia pensjonatow ktore mozna by nastepnie zakupic po przez internet/telefonicznie ? Wszelkie inne informacje, opinie za i przeciw sa mile widziane !! Pozdrawiamy !!. rpg. Kierownik budowy ma prowadzic budowe zgodnie z przepisami prawa budowlanego, dokonywac stosownych zgloszen, prowadzic dokumenacje budowy i zapewaniac jej prowadzenia zgodnie ze sztuka budowlana. Kierowniek budowy pewnie moglby wybudowac dom pod klucz jesli bylby wlascicielem firmy budolanej i pelnil w stosunku do Ciebie role Inwestora zastepczego ale w tym przypadku na pewno nalezaloby zatrudnic Inwestora zastepczego i prawnika do sporzadzenia stosownej umowy. Ceny sa b. zroznicowane w zaleznosciod powierzonego zakresu obowiazkow. Nie widzialem typowych projektow pensjonatow. Widzialem natomaist pensjonaty do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_ADAS 26.02.2005 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Witam serecznie Mieszkam w Chicago IL i od roku buduje dom w Polsce(przez Internet ), jak masz jakieś pytania , chętnie coś podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 09.07.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 Witajcie my z mezem wlasnie uzyskalismy pozwolenie na budowe i ruszamy!!!Mysle ze za 2 latka bedziemy sie pakowac i spadamy do kraju!Budowac bedziemy przez inernet z pomoca rodziny!Maz moj pracuje od rana do nocy - uroki aaameryki - a ja niestety sama musialam poszukac dzialki, upowaznic rodzina do jej zakupu, wyszukac projekt, itp.Obecnie szukam wykonawcy!Wszystko bedzie dobrze a domek bedzie taki:http://www.domnahoryzoncie.pl - dom WIERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.07.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2005 Witam wszystkich bardzo serdecznie, Mam wiele pytan na temat budowy domu w Polsce. Jestem obywatelem USA i Polski. Szukam kontaktu z osobami budujacymi lub majacymi zamiar budowac dom w Polsce i bedacymi w sytuacji podobnej do mojej. Dzieki i prosze o kontakt Pozdrowienia Jasiek Ja i moja rodzina jestesmy w podobnej sytuacji .Mielismy dylemat czy wracac wogole .Decyzja zapadla .Wracamy . Budowac zaczniemy po powrocie . Przez internet sie nie odwaze kupic czegokolwiek , nie bardzo miesci mi sie w glowie jak wybrac dzialke nie widzac Poza tym nie mam takiej pomocnej Rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts