Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odpowiedz sobie na pytanie czy będzie ci się chciało zawracać głowę konserwacją takich okien ? Cena nie gra roli bo dobre plastiki w okleinie są w cenie okien drewnianych. Wizualnie trudne do odróżnienia. Wybraliśmy plastikowe. W obecnym mieszkaniu spisują się super. Kocham drewno ale zamierzam je zastosować tylko w taki sposób by nie wkurzać się konserwacją i naprawami.

Właśnie jestem po dokonaniu wyboru.

Padło na PCV, bo... bardziej przypominały drewniane, niż te prawdziwe drewniane...

... czyli moim zdaniem są... "podobniejsze niż prawdziwe", :D :wink:

a dużo mniej kłopotliwe, latanie z pędzelkiem i malowanie co kilka lat mnie nie urządza!

Wybrałam w okleinie złoty dąb, wyglądają, moim zdaniem rzecz jasna, bardzo naturalnie.

Pozdr.

:D

Ja kupiłem drewniane, cena taka sama jak plastików ale: mam świadomość że to orginał a nie imitacja drewna (bo niby dlaczego PCV i okleiny imitują drewno a nie np. aluminium?), można konserwować drewno np. myjąc i nacierając Pronto i montażysta okien twierdzi że ma okna już ponad 10 lat i ich jeszcze nie malował, to są moje za... + inne w różnych czasopismach....

Gorąco polecam drewniane.

Pozdrawiam

Moim zdaniem drewniane mają duszę i są po prostu stylowe - tylko taki argument przemawia u mnie za drewnianymi, jakby nie to, to też bym się zastanawiała bardzo długo jakie okna wybrać, ponieważ nie istnieje powalający argument przemawiający za którymś rodzajem. Nie ma takiego argumentu, prawda?

Przeciwnicy drewnianych wysuwają zawsze swoje obawy o konserwację. A ja już wiele razy słyszałam z różnych źródeł, że 10 lat drewno wytrzyma bez malowania.

My będziemy zakłądać drewniane. Nikogo przez to nie chcę do nich namawiać, ale śmieszą mnie opinie w stylu: "rodzice założyli drewniane 20-30 lat temu i... (tu pada lista co się im przydażyło złego, jaką mają z nimi drogę przez mękę). przecież tego się nie da porównać z obecnymi.

Moi rodzice mają około 7-8 lat drewniane i jeszcze ani razu ich nie malowali, nie widać pęknięć czy odprysków farby. Takie sprzed 20-30 lat byłyby już kilkukrotnie odmalowane... i co tu porównywać...

Jeśli nie masz określonych preferencji to pozostaje rzut monetą z grona polecanych producentów. Pomijam Garażową Fabrykę Okien w Koziej Wólce...

• 5 weeks później...

Ponieważ bardzo lubię dewno zdecydowałem się na drewniane. Moi rodzice mają i drewniane i PCV ok. 8 lat i mogę stwierdzic, że nie ma między nimi różnicy. Ani jedne, ani drugie konserwacji nie wymagają i żadne nie były traktowane żadnymi środkami do ochrony np. Pronto.

No może poza tym, że wypaczyły się drzwi balkonowe z PCV i się nie domykają, ale z drewnem ich porównać nie mogę, bo drugich drzwi balkonowych (z drewna) nie ma.

• 6 months później...
przeczytales dokladnie tresc zawarta w linku? przeciez pisze tam ze same okana sa ok tylko jest problem z reklamacja

czytaj uwaznie a jak Cie to nie intersuje to nie komentuj bez sensu..

Wydaje mi się, że Rafałek jak najbardziej sensownie się wypowiedział.

To fajnie, że ostrzegasz przed niesolidną firmą, ale mówiąc szczerze z tresci Twojego postu wynika, że jesteś przeciwko oknom drewnianym.

Konkluzja o treści: okna drewniane są ok, a tylko czasami (tzn. w niektórych firmach) trudno o rozpatrzenie reklamacji, mozliwa jest do odczytania między wierszami.