Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w bloku, czy własny dom?

Mieszkanie czy domek?  

141 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mieszkanie czy domek?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wychowałem się w bloku z płyty. Wydawało mi się, że tylko mieszkanie w dobrej lokalizacji, ale

- ceny m kw w W-wie są olbrzymie

- za tą samą kwotę mogę mieć ok.2 razy tyle mkw co w bloku (nie mówiąc o grażu, miejscu do grilla i braku ciszy nocnej oraz sąsiada, co przychodzi do mnie zawsze o 24 jak sa goście i mówi, że jest za głośno - nawet jak uprzedzałem, że przyjdzie więcej osób :evil: )

- zobaczyłem jak wyglada ojca kanadyjczyk na działce i zapragnąłem zamieszkać w domku, a nie w bloku i jeździć sporadycznie na działkę

- poza tym duża płyta na prawdę jest do d... :D

Wychowałęm się w domku, mieszkałęm w bloku w dużym mieście, teraz w bloku na peryferiach :wink: .

Czo ma więcej piszać - przecież się buduję, a czemu? Sąsiedzi, sąsiedzi i jeszcze raz soąsiedzi - ile razy można bawić się u sąsiada na imieninach nie wychodząc z mieszkania, robić wspólnie remont (duchowo i akustycznie), oglądać TV, ustalać grafik sprzątania klatki schodowej który nigdy jest niedowyegzekwowania (mimo wcześniejszej zgody), wymieniać wymienione żarówki na klatce (taki mały cód - wkręcasz 40W a wykręcasz przepalone 75W), itd.

Proszę o wypowiedź, czy zdaniem szanownych forumowiczów lepiej jest kupić (i zamieszkiwać) mieszkanie w bloku (wielka płyta), czy wybudować sobie własny, niekoniecznie wielki - domek jednorodzinny. W miarę możliwości proszę przedstawić argumentację.

Pozdrawiam, MArcin :)

A ja bym wolał zamieszkać w mieszkaniu w wielkiej płycie niż wybudować niewielki dom jednorodzinny i w nim nie zamieszkać.

Czytajmy uważnie pytania. :wink:

w Łodzi mieszkanie w wierzowcu o pow 70 m2 kosztuje 90 a nawet 110 tyś

i to blok, zwykłe komunistyczne blokowisko, taki wczesny Gierek... jak miałbym to umieścic w ramach historycznych.

Oczywiscie są deweloperzy którzy buduja piekne osiedla strzeżone itp 90m2 na przykład piękny rozkład taras bajery ... tylko 2500zł/m2

wiem że za 90tyś domu sie nie zbuduje... ale "jak stac na krowe to stać na cielaka"

wszystko jest kwestią kasy i możliwosci posiadania kasy.

jak nie ma miedzi to sie w mieszkaniu na d... siedzi...

ale domek to wolnosc... to prawda

Witam !!!

DoPablo --Czy ty się aby nie pomyliłeś :napisałeś że w Lodzi mieszkanie 70 m kosztuje 90 tyś .Rety to gdzie ja żyję ???W Lublinie ku mojej uciesze moje mieszkanie o pow. 47m zostało wycenione na 130 tyś ( komunistyczny blok z 1973 roku . !!!!!! )

A dlaczego będę budował swój dom ???

- chce mieć własny ogród

- chce mieć więcej powierzchni użytkowej a nie 40 parę metrów

- chcę mieć taras

- chcę na nim pić zimne piwo jak wrócę z pracy

- chcę patrzeć jak moje dziecko bawi się na moim trawniku

- chcę oglądać nocne niebo przez teleskop

Wystarczy ??? Zyje się tylko raz !!!

pozdr D.RZ

Darek- to rze jest tak wycenione to nie znaczy ze tyle dostaniesz

a jezeli masz chwile to popatrz w gratke

ja teraz wszedłem na strone i co widze: budynek z lat 90, na 2 pietrze metrów 67, stan łazienki super, panele, aneks kuchenny, forma własnosciowa, wys czynszu 380 zł

95000 zł

takie są ceny, to za ile ci wycenią nie znaczy ze tyle dostaniesz...

a swoja droga nie wiedziałem ze Lublin jest taki drogi

Witam !!!!

Do Pablo - Nawet sobie nie zdajesz sprawy jaki Lublin jest drogi . W kilku biurach nieruchomości powiedzieli że za 130 tyś moje 47 m mieszkanie biorą od ręki . (dodam że jest w doskonałej lokalizacji ) >koleżanka sprzedawała obok mnie w gorszej lokalizacji 48m -- bez remontu 4 piętro blok z 1970 roku trwało to trzy dni . Wzięła 105 tyś .

pozdr D.RZ

To tak jakby zapytać czy chcesz być piękny, mądry, bogaty, zdrowy i szczęśliwy, czy brzydki, głupi, biedny, chory i nieszczęśliwy? :p Jeżeli kogoś mądrego zapytamy to wynik wiadomy do przewidzenia. :p Ale gdy zapytamy czy chcesz być bogaty czy szczęśliwy, to nikt tego nie przewidzi jak dana osoba odpowie, (bo nie wie jak bardzo bogaty miałby być):p

Domek, domek i tylko domek!!! To sprawa bezdysyjna. Po pierwsze: własne przestrzeń, intymność, spokój, cisza, swoboda, po drugie: nie trzeba drałować na któreś tam piętro i z powrotem (np. z psem albo ze śmieciami), po trzecie: własny ogród, latem rzecz niezastąpiona, po czwarte: garaż, po piąte: kominek, itd, itd., mogłabym wymieniać bez końca!!!

Pozdrawiam wszystkich miłośników własnego domku! :lol:

AMReclik - a jakiego rezultatu tej ankiety się spodziewasz zadając to pytanie na Forum budujących?

To tak jakbyś przed głodnym szympanasem postawił banana i kość i z wypiekami na twarzy oczekiwał co wybierze... :wink: :p

Gdybyś zaś jako respondenta wybrał psa to zaręczam, że wynik sondy byłby odwrotny niż u szympansa. :wink:

Pozdrawiam a w ankiecie której wynik jest ułożony udziału nie biorę.

Głosuję za szympansem :lol:

Wybieram domek.