Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w bloku, czy własny dom?

Mieszkanie czy domek?  

141 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mieszkanie czy domek?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój kolega kupił ostatnio mieszkanie w apartamentowcu i jak tak sobie oglądam zdjęcia ( bo zarówno mój dom jak i mieszkanie kolegi na zdjęciach tylko oglądać mogę ) , to chwilami zazdroszczę koledze.

Jeśli wybór ma być pomiędzy wielką płytą a domem , to dom zdecydowanie ( jednak za osiedlem z wielkiej płyty gdzie się wychowałem tęsknić będę na pewno ). Wybór , luksusowy apartament - dom , byłby dla mnie trudny , ale chyba ze względu na korzystniejszą lokatę kapitału , choć nie tylko , wybrałbym apartament.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Teściowie coraz starsi (teść po udarze + brat męża z zespołem Downa) - czyli dodatkowo 3 osoby pod opieką. Lepiej nie będzie i pora już coś roić w tym kierunku. Ja mam 2 dzieci. Wychodzi co najmniej 3 pokoje dla nas (2+2) i 2 pokoje dla teściów. Razem 5 pokoi + salon = 6 pokoi. Super - takie mieszkanie to raczej 7 cyfr w Warszawie.

A dom to jakieś 400.000 z dobrym wiatrem i rozłożone w czasie.

Na szczęście mamy działkę 1100 na Zaciszu. Bez tego nie ma co marzyć, bo jakieś 200k na działkę w W-wie to minimum.

Czsem wyboru nie ma :D

Ja cale zycie mieszkalam w bloku i generalnie dobrze mi z tym. Moje obecne mieszkanko jednak zaczyna byc zbyt ciasne, wiec stanelam przed dylematem: kupic jeden pokoj wiecej czy maly domek poza miastem. A ze w dodatku znalazlam przepiekna dzialke... to postanowilam isc na zywiol i sprobowac zupelnie nowego zycia. Za 2 tygodnie przeprowadzka... ciekawe jak bedzie na tym nowym :wink:

Dzisiaj wyszliśmy na sanki. Ganialiśmy się z dzieciakami i psem po pustych polach a potem lepiliśmy bałwana w ogrodzie. Parę godzin później moje dzieci same wyszły wydurniać się na śniegu a ja mogłam spokojnie zająć się czymś w domu. Nawet nie musiałam kontrolować ich przez okno, bo są tu zupełnie bezpieczne. W bloku na nic takiego nie mogłabym sobie pozwolić. Nawet w apartamentowcu najwyższej klasy.

• 5 weeks później...

Ja wychowałam się w domku i ciężko było mi się do bloku przyzwyczaić, ale mam znajomych, którzy cenią wygodę mieszkań. Bo o nic sie człowiek nie martwi, ani o ogrzewanie, ani o wygląd otoczenia, jest ochrona, ktoś kto sprząta, podlewa trawniczki i drzewka...

My zdecydowaliśmy się na domek na niewielkiej działce, ale gdyby była możliwość zakupu dużego mieszkania w fajnej okolicy za niewielką cenę, to jeszcze bym to przemyślała :lol:

Nie wiem jak będzie jak się wybudujemy, ale teraz lubię mieć blisko sąsiadów, bo dziecko może sobie pobiec w skarpetkach do koleżanki obok, jak wychodzę na plac zabaw to jest z kim porozmawiać, czuję się dość bezpiecznie, a w moim przyszłym domu... czas pokaże

Witam !!!

DoPablo --Czy ty się aby nie pomyliłeś :napisałeś że w Lodzi mieszkanie 70 m kosztuje 90 tyś .Rety to gdzie ja żyję ???W Lublinie ku mojej uciesze moje mieszkanie o pow. 47m zostało wycenione na 130 tyś ( komunistyczny blok z 1973 roku . !!!!!! )

Ludzie kochani! w Krakowie za 50-metrowe mieszkanie w nowym bloku trzeba zapłacić 200 tyś!!!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...