Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pies a ogrzewanie podłogowe

Nikson

Recommended Posts

Zrobiłem "Szukaj" i nie znalazło, więc ośmielam się tu zapytać: czy ktoś może powiedzieć o negatywnych skutkach użytkowania ogrzewania podłogowego w przypadku posiadania czworonoga? Do tej pory byłem zdecydowany na to rozwiązanie, jednakże dziś pewna osoba dała mi poważnie do myślenia.

Za wszelkie przemyślenia z gówy dziękuje ;)

Moja czarna terierka rosyjska jest zdecydowanie zimnolubna - chłodzi się na zimnych płytkach i śpi w zimie "na uszczelkę" przy drzwiach wyjściowych w wiatrołapie (bo ma całoroczne futro). Natomiast basset przytula się do kaloryferów i życzy sobie, żeby go przykrywać kołderką :) .

Potrzebny będzie zatem kompromis - we wnęce, gdzie będzie psie łoże, nie będzie podłogówki, wszędzie indziej owszem.

miałem podobną sytuację, już pisałem w którymś wątku o tym, że mojemu piesowi troszkę za ciepło.

Zmniejszyłem więc temperaturę zasilania podłogówki, zwiększyła się przez to bezwładność ogrzewania, ale widzę, że pies już "odżył".

Póki co nie było jeszcze np. -15C na zewnatrz i niższa temp. zasialania wyrabia w ogrzewaniu mojego domku.

Cz.

Zrobiłem "Szukaj"

powinneś być przykładem

Ja myślę jak poprzednik, iż pieso nie powinien leżeć na ziemi, tylko mieć swoje legowisko, tam umieszczone gdzie nie ma podłogówki. Optymalna temperatura dla psa jest niższa niż dla człowieka i zależy od rasy i to jest powiązane z długością sierści. Taki owczarek kukazki by się gotował przy temperaturze 21 stopni, nie wspominając iż by dostał klaustrofobi (miłośnicy tej rasy wiedzą o co chodzi, przestrzeń, przestrzeń :D ). Natomiast taki łysy grzywacz, pewnie dobrze by się czuł.

Przecież psy nie śpią na podłodze. One śpią na łóżku...

To prawda mój pies (posokowiec bawarski) uwielbia ciepło w dzień śpi na ciepłej podłodze, lub kanapie jak napalę w kominku to kładę mu koc przed kominkiem i tam jest mu najlepiej. A w nocy to oczywiscie spi na łóżku w tym czasami w nogach a najlepiej przy moich plecach - włazi pod kołdre.

Natomiast pies moich teściów ( długowłosy poliras) wybiera chłodne miejsca np płytki w korytażu gdzie nie ma ogrzewania, a najchtniej noca spi w budzie na dworzu.. Z tego wynika że to wszystko zalezy od psa. Podobnie jest z ludzmi ,czytajac forum jedni pisza ze mają 18-19 stopni w domu dla innych to lodówka i odwrotnie.

Pies znajdzie sobie miejsce gdzie bedzie mu dobrze.

mam podłogowe w całym domu i stanowi jedyne ogrzewanie

mam również 2 psy

1. malutki, chudziutki - najlepiej zawsze pod kocykiem, w promieniach słońca, etc

2. owczarek niemiecki - też nie narzeka, sypia na podłodze, kanapach, nie przykrywa się kocykiem :lol: .

jak jest za gorąco wynosi się na taras, albo pod drzwi

a tak na marginesie to już są dwie teorie:

1. pies nie powinien leżeć na zimnym betonie

2. pies nie powinien leżeć na ciepłej podłodze

to gdzie w końcu?

Jak czytam o tym ze pies spi w lozku to mi wlos na glowie staje :o

Moja psia tylko raz byla na lozku i to troche z rozpedu wskoczyla.

Ale zeskakiwala szybciej niz sie tam znalazla :)

I nie wyobrazam sobie zeby spala na podlogowce.

Jej ulubione miejsce jest pod drzwiami wejsciowymi :)

Albo inne bezposrednio na plytkach :)

Mój kundlos w ciągu dnia ma "kojo" na podłogówce - nie wygląda, aby jej przeszkadzała (rozkłada się i chrapie :o ).

W nocy śpi obok naszego łóżka (na podłodze bez podłogowego ogrzewania) .... i też chrapie (kojo przenoszę na noc do nas).

Jedyny minus podłogówki (zauważony obecnie) : jej miska z wodą stoi właśnie na płytkach z ogrz. podł. i dość szybko "wyparowuje" - muszę dużo częściej dolewać jej wody do miski!!!!!!