Jan Przestrzelski 11.05.2008 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 . Dlaczego zrezygnowałem ? Chyba dlatego, że jak ktoś na Forum stwierdził przygotowania do budowy domu powinny trwać co najmniej tyle czasu ile jego budowa. U mnie tego czasu na przemyślenia i analizy zabrakło . Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o budowie domu nieco ponad rok temu i za miesiąc dom będzie nadawał się w pełni do zamieszkania. . Najważniejsza jest decyzja. Nie możemy poprzestać na marzeniach.Trzeba wybrać sposób ich realizacji tak,aby trudy budowy nie zabrały nam radości osiągnięcia celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.08.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 a to efekt -domek 116m2 z możliwością zagospodarowania poddasza ok51m2http://images6.fotosik.pl/261/d2ebedffe7ff651c.jpgkoszt stanu surowego zamkniętego z ociepleniem 150 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.09.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 a to efekt -domek 116m2 z możliwością zagospodarowania poddasza ok510m2Chyba 51m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.09.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 przy alternatywnych technologiach wszystko możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 21.10.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 a to efekt -domek 116m2 z możliwością zagospodarowania poddasza ok510m2Chyba 51m2 ?,oczywista pomyłka. http://images6.fotosik.pl/307/166ee316f9e1d6c0.jpg, taki dom wybudujesz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logika 14.06.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 a to efekt -domek 116m2 z możliwością zagospodarowania poddasza ok510m2Chyba 51m2 ?,oczywista pomyłka. http://images6.fotosik.pl/307/166ee316f9e1d6c0.jpg, taki dom wybudujesz sam. patrząc na Twoje wcześniejsze wypowiedzi drogi Janie to nie wiem za bardzo gdzie tu pokrycie w tym co wcześniej starałeś się udoodnić 150 tys / 116m2 to prawie 1300zł/m2 ps. a co z podpiwniczeiem??? też w tej cenie?? i ten dodatkowy styropian ... to w końcu ile jest tgo styropianu??? Byłem na picassaweb i nie kumam tego do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 15.06.2009 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 a co mi tam,róbcie jak chcecie.(Logika wam podpowie), Wszyscy mamy rację pozdrawiam wszystkich i na tym kończę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrezesM 09.07.2009 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Czy warto dzielić się swoim doświadczeniem? NIE ! .Ja odkrywam karty, a firmy sprzedają gotowe domy w technologi z niewielkimi zmianami pod nazwą"ENERGOOSZCZĘDNE PREFABRYKOWANE DOMY W SZWECKIEJ TECHNOLOGII".-MABUDO ze Zduńskiej woli. Wybierając nazwę dla swojego pomysłu,w pierwszej chwili intuicyjnie miało być "technologia amerykańska" . Pomyślałem jednak ,że my Polacy nie musimy się ukrywać z pomysłami za plecami innych nacji. A jednak "cudze chwalicie,swegoi nie znacie" to wrosło w naszą mentalność. poraz pierwszy zwątpiłem w sens" dawania wendki",no cóż niektórzy forumowicze mieli rację....?? Witam Pana serdecznie, Panie Janie. Pojawiłem się tu dzisiaj, ponieważ dostałem link na forum muratordom.pl wpisałem sobie nazwę naszej firmy, i ze zdziwieniem czytam, co Pan tu pisze. wynika z tego ze Pan nie bardzo zna MABUDO. Firma zakupiła w roku 1996 licencje ze SZWECJI, dlatego używa się zwrotu SZWEDZKA TECHNOLOGIA, a nie np.amerykańska, czy chińska. (poza opłatami licencyjnymi , które płaciliśmy przez 10 lat) firma posiada kapitał w 100% POLSKI (już od 20 lat (dwudziestu)), więc możemy mówić że MAMY NASZE !!! POLSKIE !!! właśnie w Zduńskeij Woli, w centrum kraju. (szkoda że wcześniej nie wiedziałem o tym forum i odpisuję dopiero po ponad 4 latach... Nawiązując jeszcze do kolejnego postu z 21 mar 2005 roku, nadmieniam iż .... wnioskuję, że powinien Pan liznąć najpierw trochę więcej informacji na temat Mabudo i tych "dziwnych" porównań i tekstów takich jak dziwny zbieg okoliczności? OWT75 też była podobna, pewnie jeszce wcześniejsza i wiele innych "technologii" pomysłów i patentów. Ale ma Pan również częściowo rację, np. w sprawie dwóch ludzi na budowie przy betonarce. u nas jest inaczej. Jest Technologia, zautomatyzowany węzeł betoniarski, laboratorium, zakładowa kontrola produkcji, magazyn kruszyw, zbrojarnia itp. wszystko pod dachem - nienarażone na warunki atmosferyczne.... a wszystko po to, aby zapwenić jak najlepszy produkt, jak najlepszej jakości. ps. mnożenie jest przemienne. (dwóch ludzi przez miesiąc - to 50 roboczych dni, lub 5 osób przez 10 dni) Nowe samochody osobowe mają przeważnie cztery koła, wszyskie jeżdżą, chronią od deszczu, a TAK się różnią.................. Serdecznie Pana pozdrawiam i zapraszam do fabryki, jeśli będzie Pań w okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 10.07.2009 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Witam ponownie,MABUDO jest duża firmą i nie neguję jej słusznych działań co do idei budowanych przez nią domów.Ale to jest firma,a wiec biznes.Nowe samochody,hale,specjalistyczne maszyny i sprzęt-to wszystko ma przełozenie na koszty finalne produktu.Wątek dotyczył mojego doświadczenia.Mój pomysł z przed wielu lat oparty jest na prefabrykatach Stanisława Kowalskiego z koszalina ,które to zostały opatentowane jako wzór użytkowy.Jego ideą było budowanie metodą gospodarczą właśnie z takich elementów.Kupiłem od niego licencję na jeden domek i stawiając go ulepszyłem system .I twierdzę że to szansa dla każdego kto marzy o domku przy nieporównie mniejszych nakładach finansowych na materiały(budulec).Warunkiem jest pewna zdolnośc do majsterkowania i parę miesięcy pracy wraz z rodziną.Przedmiotem mojego zgłoszenia do U.P RP jest sposób budowania.Nie trzeba opłacać podatku od nieruchomosci (zakład predukcyjny),starac się o certyfikaty,pilnowac parku maszynowego,składowac ,transportowac itp...Wystarczy dwóch ludzi przy produkcji ścian,i czterech do mintażu. Mnie jako firmie wygodniej jest budować z tradycyjnego budulcapieniądze takie same ,a odchodzi czas na przygotowanie elementów i ich pielęgnacje.Wiemy że biznes to obrót pieniedzy w czasie.Lecz jak wczesniej pisałem budował bym własnie w ten sposób kolejne domy dla siebie. Pozdrawiam wszystkich budujacych,tych co maja taki zamiar oraz firmy które w tym pomagaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.07.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 kiedyś była fascynacja prefabrykatami, nawet więźby prefabrykowano, więc zapewne Pan Stasio z Koszalina też tej fascynacji uległludzie mając dość tego, co kojarzyli z wielką płytą, odwrócili się do "tradycji", nie ma co się dziwić;Ci co budują - lubią czysto szybko i wygodnie, ot cała tajemnica małej popularnosci takich, j.w., rozwiązań sama prefabrykacja nie jest zła (ba - ma się dobrze, moze trochę słabiej w mieszkaniówce), ale poligonowe ćwiczenie tego to już (moim zdaniem) masochizmjednynm rozsądnym wyjściem może być angażowanie ekipy, która tak się lubi w to bawićrównie dobrze można propagować budowę ze słomy i gliny, jak prefabrykację w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Autor K77 18.06.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 83-letni Stasio z Koszalina wyjaśnia. Przyszłość budownictwa to są lekkie konstrukcje szkieletowe realizowane metodą przemysłową tak jak to ma miejsce z w najbogatszych krajach świata. Klejenie budynków z kawałków pod deszczową chmurką przy użyciu nadmiernej ilości ciężkich materiałów to jest przeżytek ze średniowiecza. W mojej propozycji element ścienny konstrukcyjno-osłonowy jest usytuowany stroną betonową na zewnątrz, a izolowaną termicznie do wewnątrza pomieszczeń. Nie ma to nic wspólnego z wielką płytą i gołym betonem, bo do ocieplenia można wykorzystać najbardziej ekologiczne i dostępne materiały izolacyjne. Dalsze wyjaśnienia będą opublikowane na stronie internetowej, która jest w przygotowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Autor K77 22.06.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 W imię przyzwoitości należałoby informować, że licencja szwedzka dotyczy wyłącznie wiązarów dachowych. Na tak ideowo zbliżoną innowacyjną technologie w zakresie elementów ściennych nie uzyskałbym z Urzędu Patentowego PRL ochrony licencyjnej w 1979r Nr 35118. Zadaniem Urzędu Patentowego jest sprawdzenie czy zgłoszony wniosek jest nowatorski w skali światowej. Blokowanie postępu w tak ważnej dziedzinie życiowej, jakim jest przysłowiowy dach nad głową jest szkodliwe dla społeczeństwa. Tradycyjne wiązary kratowe, które też stosuje w swoich projektach objęte PN, są łatwiejsze w produkcji i nie wymagają opłaty licencyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klikier 28.08.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Załączam sygnalizowaną stronę internetową systemu k77. Obiekty w tym systemie mogą być realizowane w obiegu całorocznym. Czasochłonne roboty przygotowawcze (siatki zbrojeniowe, listwy drewniane, uformowany styropian} w ogrzewanym pomieszczeniu o powierzchni zależnej od zakresu zadań. Roboty wykończeniowe po zamknięciu stanu surowego( w przypadku okresu zimowego) dogrzane prowizorycznie lub instalacją wbudowaną. file:///C:/Documents%20and%20Settings/Użytkownik/Moje%20dokumenty/K77/System%20K-77%20-%20Projekty.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klikier 05.06.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 W związku z nieporozumieniami ponownie załączam adres stony Internetowej,http://k-77.pl/page1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer666 07.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli już chodzi o budowę sposobem gospodarczym, to o wiele lepsza jest budowa metodą szalunku traconego z pustaków styropianowych. Prostsza i mniej pracochłonna (przypuszczalnie docelowo tańsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts