Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY NALEŻY DZIELIĆ SIĘ DOBRYM DOŚWIADCZENIEM-jak to robić

Recommended Posts

.

Dlaczego zrezygnowałem ? Chyba dlatego, że jak ktoś na Forum stwierdził przygotowania do budowy domu powinny trwać co najmniej tyle czasu ile jego budowa. U mnie tego czasu na przemyślenia i analizy zabrakło :(.

Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o budowie domu nieco ponad rok temu i za miesiąc dom będzie nadawał się w pełni do zamieszkania. .

Najważniejsza jest decyzja. Nie możemy poprzestać na marzeniach.Trzeba wybrać sposób ich realizacji tak,aby trudy budowy nie zabrały nam radości osiągnięcia celu.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 7 months później...
a to efekt -domek 116m2 z możliwością zagospodarowania poddasza ok510m2
Chyba 51m2 ?
,oczywista pomyłka.

http://images6.fotosik.pl/307/166ee316f9e1d6c0.jpg,

taki dom wybudujesz sam.

patrząc na Twoje wcześniejsze wypowiedzi drogi Janie to nie wiem za bardzo gdzie tu pokrycie w tym co wcześniej starałeś się udoodnić :cry:

150 tys / 116m2 to prawie 1300zł/m2

ps. a co z podpiwniczeiem??? też w tej cenie??

i ten dodatkowy styropian ... to w końcu ile jest tgo styropianu???

Byłem na picassaweb i nie kumam tego do końca.

• 4 weeks później...
Czy warto dzielić się swoim doświadczeniem?

NIE ! .Ja odkrywam karty, a firmy sprzedają gotowe domy w technologi z niewielkimi zmianami pod nazwą"ENERGOOSZCZĘDNE PREFABRYKOWANE DOMY W SZWECKIEJ TECHNOLOGII".-MABUDO ze Zduńskiej woli.

Wybierając nazwę dla swojego pomysłu,w pierwszej chwili intuicyjnie miało być "technologia amerykańska" :-? .

Pomyślałem jednak ,że my Polacy nie musimy się ukrywać z pomysłami za plecami innych nacji. A jednak "cudze chwalicie,swegoi nie znacie" to wrosło w naszą mentalność.

:-? poraz pierwszy zwątpiłem w sens" dawania wendki",no cóż niektórzy forumowicze mieli rację....??

Witam Pana serdecznie, Panie Janie.

Pojawiłem się tu dzisiaj, ponieważ dostałem link na forum muratordom.pl wpisałem sobie nazwę naszej firmy, i ze zdziwieniem czytam, co Pan tu pisze. :o

wynika z tego ze Pan nie bardzo zna MABUDO. :cry:

Firma zakupiła w roku 1996 licencje ze SZWECJI, dlatego używa się zwrotu SZWEDZKA TECHNOLOGIA, a nie np.amerykańska, czy chińska. (poza opłatami licencyjnymi , które płaciliśmy przez 10 lat) firma posiada kapitał w 100% POLSKI (już od 20 lat (dwudziestu)), więc możemy mówić że MAMY NASZE !!! POLSKIE !!! właśnie w Zduńskeij Woli, w centrum kraju.

(szkoda że wcześniej nie wiedziałem o tym forum i odpisuję dopiero po ponad 4 latach...

Nawiązując jeszcze do kolejnego postu z 21 mar 2005 roku, nadmieniam iż .... wnioskuję, że powinien Pan liznąć najpierw trochę więcej informacji na temat Mabudo i tych "dziwnych" porównań i tekstów takich jak dziwny zbieg okoliczności? OWT75 też była podobna, pewnie jeszce wcześniejsza i wiele innych "technologii" pomysłów i patentów.

Ale ma Pan również częściowo rację, np. w sprawie dwóch ludzi na budowie przy betonarce. u nas jest inaczej. Jest Technologia, zautomatyzowany węzeł betoniarski, laboratorium, zakładowa kontrola produkcji, magazyn kruszyw, zbrojarnia itp. wszystko pod dachem - nienarażone na warunki atmosferyczne.... a wszystko po to, aby zapwenić jak najlepszy produkt, jak najlepszej jakości.

ps. mnożenie jest przemienne. (dwóch ludzi przez miesiąc - to 50 roboczych dni, lub 5 osób przez 10 dni)

Nowe samochody osobowe mają przeważnie cztery koła, wszyskie jeżdżą, chronią od deszczu, a TAK się różnią..................

Serdecznie Pana pozdrawiam

i zapraszam do fabryki, jeśli będzie Pań w okolicach.

Witam ponownie,

MABUDO jest duża firmą i nie neguję jej słusznych działań co do idei budowanych przez nią domów.

Ale to jest firma,a wiec biznes.Nowe samochody,hale,specjalistyczne maszyny i sprzęt-to wszystko ma przełozenie na koszty finalne produktu.

Wątek dotyczył mojego doświadczenia.Mój pomysł z przed wielu lat oparty jest na prefabrykatach Stanisława Kowalskiego z koszalina ,które to zostały opatentowane jako wzór użytkowy.Jego ideą było budowanie metodą gospodarczą właśnie z takich elementów.Kupiłem od niego licencję na jeden domek i stawiając go ulepszyłem system .

I twierdzę że to szansa dla każdego kto marzy o domku przy nieporównie mniejszych nakładach finansowych na materiały(budulec).Warunkiem jest pewna zdolnośc do majsterkowania i parę miesięcy pracy wraz z rodziną.

Przedmiotem mojego zgłoszenia do U.P RP jest sposób budowania.

Nie trzeba opłacać podatku od nieruchomosci (zakład predukcyjny),starac się o certyfikaty,pilnowac parku maszynowego,składowac ,transportowac itp...

Wystarczy dwóch ludzi przy produkcji ścian,i czterech do mintażu.

Mnie jako firmie wygodniej jest budować z tradycyjnego budulca

pieniądze takie same ,a odchodzi czas na przygotowanie elementów i ich pielęgnacje.Wiemy że biznes to obrót pieniedzy w czasie.

Lecz jak wczesniej pisałem budował bym własnie w ten sposób kolejne domy dla siebie.

Pozdrawiam wszystkich budujacych,tych co maja taki zamiar oraz firmy które w tym pomagaja.

kiedyś była fascynacja prefabrykatami, nawet więźby prefabrykowano, więc zapewne Pan Stasio z Koszalina też tej fascynacji uległ

ludzie mając dość tego, co kojarzyli z wielką płytą, odwrócili się do "tradycji", nie ma co się dziwić;

Ci co budują - lubią czysto szybko i wygodnie, ot cała tajemnica małej popularnosci takich, j.w., rozwiązań

sama prefabrykacja nie jest zła (ba - ma się dobrze, moze trochę słabiej w mieszkaniówce), ale poligonowe ćwiczenie tego to już (moim zdaniem) masochizm

jednynm rozsądnym wyjściem może być angażowanie ekipy, która tak się lubi w to bawić

równie dobrze można propagować budowę ze słomy i gliny, jak prefabrykację w tym stylu

• 11 months później...

83-letni Stasio z Koszalina wyjaśnia.

Przyszłość budownictwa to są lekkie konstrukcje szkieletowe realizowane metodą przemysłową tak jak to ma miejsce z w najbogatszych krajach świata.

Klejenie budynków z kawałków pod deszczową chmurką przy użyciu nadmiernej ilości ciężkich materiałów to jest przeżytek ze średniowiecza.

W mojej propozycji element ścienny konstrukcyjno-osłonowy jest usytuowany stroną betonową na zewnątrz, a izolowaną termicznie do wewnątrza pomieszczeń. Nie ma to nic wspólnego z wielką płytą i gołym betonem, bo do ocieplenia można wykorzystać najbardziej ekologiczne i dostępne materiały izolacyjne.

Dalsze wyjaśnienia będą opublikowane na stronie internetowej, która jest w przygotowaniu.

W imię przyzwoitości należałoby informować, że licencja szwedzka dotyczy wyłącznie wiązarów dachowych.

Na tak ideowo zbliżoną innowacyjną technologie w zakresie elementów ściennych nie uzyskałbym z Urzędu Patentowego PRL ochrony licencyjnej w 1979r Nr 35118.

Zadaniem Urzędu Patentowego jest sprawdzenie czy zgłoszony wniosek jest nowatorski w skali światowej.

Blokowanie postępu w tak ważnej dziedzinie życiowej, jakim jest przysłowiowy dach nad głową jest szkodliwe dla społeczeństwa.

Tradycyjne wiązary kratowe, które też stosuje w swoich projektach objęte PN, są łatwiejsze w produkcji i nie wymagają opłaty licencyjnej.

• 2 months później...
Załączam sygnalizowaną stronę internetową systemu k77. Obiekty w tym systemie mogą być realizowane w obiegu całorocznym. Czasochłonne roboty przygotowawcze (siatki zbrojeniowe, listwy drewniane, uformowany styropian} w ogrzewanym pomieszczeniu o powierzchni zależnej od zakresu zadań. Roboty wykończeniowe po zamknięciu stanu surowego( w przypadku okresu zimowego) dogrzane prowizorycznie lub instalacją wbudowaną. file:///C:/Documents%20and%20Settings/Użytkownik/Moje%20dokumenty/K77/System%20K-77%20-%20Projekty.htm

• 9 months później...
  • 1 year później...