Marx 24.01.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 poniewaz stoje dopiero na poczatku drogi budowlanej,a koszty sa dla mnie niezwykle istotne, analizowalem i ta technologie.Praca zawodowa nie pozwala mi na zrobienie czegos podobnego, a zadnej ekipy ktora tak buduje - nie znajde (zreszta wtedy skad by sie mialy wziasc oszczednosci, nie wspominajac o dokladnosci wykonania)Generalnie idea domu szkieletowego do mnie przemawia, niekoniecznie w formie prefarbrykatuDom drewniany - szkieletowy ma wady, ktore mnie zniechecilyInne szkielety sa niestety rzadko spotykane. Podsumowujac - oszczednosci na tym etapie budowe beda niewielkie, a nalezy wziasc pod uwage iz ryzyko jest znacznie wieksze (nieznana technologia, brak fachowcow)Moim zdaniem oszczednosci nalezy szukac na etapie wykonczeniowki, ktory w koncu jest najdrozszym etapem, i ma najwiekszy wplyw na wyglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 24.01.2005 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 poniewaz stoje dopiero na poczatku drogi budowlanej,a koszty sa dla mnie niezwykle istotne, analizowalem i ta technologie. Praca zawodowa nie pozwala mi na zrobienie czegos podobnego, a zadnej ekipy ktora tak buduje - nie znajde (zreszta wtedy skad by sie mialy wziasc oszczednosci, nie wspominajac o dokladnosci wykonania) Generalnie idea domu szkieletowego do mnie przemawia, niekoniecznie w formie prefarbrykatu Dom drewniany - szkieletowy ma wady, ktore mnie zniechecily Inne szkielety sa niestety rzadko spotykane. Podsumowujac - oszczednosci na tym etapie budowe beda niewielkie, a nalezy wziasc pod uwage iz ryzyko jest znacznie wieksze (nieznana technologia, brak fachowcow) Moim zdaniem oszczednosci nalezy szukac na etapie wykonczeniowki, ktory w koncu jest najdrozszym etapem, i ma najwiekszy wplyw na wyglad Marx,przeczytaj artyjuł http://www.fotodom.xon.pl-bo chyba nie czytałeś. Zadziwiające jest to,że na prawie trzysta wyświetleń,mojej oferty wybuduję dom wzorcowy zdecydowanej rodzinie po kosztach nikt się nie odważył skorzystać z tej szansy.Natomiast 800zł -stan surowy zamknięty niektórych zachęcił.Za tyle mogę budować tym,którzy nie mają czasu.Za 1600 zł mieszkasz w podwyższonym standarcie. Za 500zł/m2 zrobisz to własnymi siłami{surowy zamk)300zł na metrze to dużo.Niektórym opłaci się wziąść kilkumiesięczny urlop bezpłatny,żebytyle kasy zaoszczędzić .Każdego inwestora przeszkolę.A wykonawców w przyszłości pozyskam z byłych inwestorów. Uff...,powoli zaczyna mi brakować,argumentów. Ale puki się sezon nie rozpoczął,służyć mogę wskazówkami. Tylko trzeba chcieć to zobaczyć z mojej perspektywy. Odciąć się od tego co inni sądzą. MÓWIĘ UPORCZYWIE O ZALETACH. ale są i wady: WYMAGANA jest idealna dokładność przy poziomowaniu fundamentów. oraz to że chociaż wykonawca nie musi być fachowcem to musi robić to z sercem.Niedopuszczalna jest masówka oraz komercyjne nastawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marx 24.01.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 na w/w stronie nie znalazlem wspomnianych cenco do moich przemyslen - przeczytalem artykul i moje uwagi sa wciaz aktualne.Proponujesz oszczednosci nie tam gdzie ucieka najwiecej pieniedzyAle zycze powodzenia - jesli to sie sprawdzi, to technologia sama sie obroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 24.01.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 zastanawia "freudowskie" przejęzyczenie(?):"Moim zamiarem jest wykorzystanie tego inwestora, który nie zostałby klientem innych technologi ze względu na barierę kosztową". Jak ktoś już raz rozgrzebie budowę to praktycznie nie może się wycofać bez względu na koszty bo traci jeszcze więcej. (za ile można sprzedać stan surowy otwarty szczególnie w nieznanej technologii ?). Porównanie kosztów ścian żelbetowych z suporeksem wypada blado. Ludzie tu rozważają "czy się da za 170kpln". Mamienie ich że koszty spadną o połowę (dom za 100kpln) jest po prostu nieuczciwe. tym bardziej, że 60% to są koszty wykońcenia, identyczne w każdej technologii. Co pan powie inwestorowi, który kupi i uzbroi działkę zaś później wierząc w kosmicznie niskie koszty nowej technologii zepsuje tą działkę porywając się na budowę, na którą go po prostu nie stać, a która bedzie kosztować dokładnie tyle samo ile dom tradycyjny ? pozdr PS: Uporczywe reklamowanie "Radości" nie wynika z zamiłowania do dzielenia się doświadczeniem choćby dlatego, że patent kosztuje. Więc o co chodzi, o sprzedaż licencji jeśli rynek się rozwinie ? od jakiegoś czasu zrobiłem się nieufny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 24.01.2005 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 zastanawia "freudowskie" przejęzyczenie(?): "Moim zamiarem jest wykorzystanie tego inwestora, który nie zostałby klientem innych technologi ze względu na barierę kosztową". Zybi2 -myszką trąca twoja podejrzliwośc.Czytasz między wierszami? ,dobrze. A może powiedz mi jaką widzisz szansę dla tych ":nie wykorzystanych potencjalnych inwestorów",żeby mieszkali we własnym lokum. Wiesz ,być wykorzystanym i mieć z tego satysfakcję zdarza się niezmiernie rzadko.Ale tym którzy będą ze mną współpracować zapewniam pełną satysfakcję z podjętej decyzji. Zybi2 wiem, że czytasz powoli i między wierszami, dlatego piszę do Ciebie powoli żebyś treść właściwą zdążył przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.A.M.P. 24.01.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Panie Janie Kupiłem jakiś czas temu pismo "Domowy Fachowiec" nr 01/2003,w którym opisany był "System 02" budowy domów jednorodzinnych.Oparty był na płytach żelbetowych grubości 5 cm, słupkach 10x15 cmwszystko odlewane na budowie. Wygląda to bardzo podobnie do tego o czym Pan pisze na forum, tyle że w gazecie napisali :"Ciekawą i obiecującą technologię budowy domów jednorodzinnych opatentował mgr inż. Jacek Sternowski." Czy orientuje się Pan czy jest to podobna technologia rozwijana równolegle z Pańską, czy może coś innego? Trudno mi jest porównać dokładnie, ponieważ w artykule w Fotodomu nie było żadnych dokładnych danych. W "Domowym Fochowcu" technologia opisana jest dość szczegółowo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 24.01.2005 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Panie Janie Kupiłem jakiś czas temu pismo "Domowy Fachowiec" nr 01/2003, w którym opisany był "System 02" budowy domów jednorodzinnych. Oparty był na płytach żelbetowych grubości 5 cm, słupkach 10x15 cm wszystko odlewane na budowie. Wygląda to bardzo podobnie do tego o czym Pan pisze na forum, tyle że w gazecie napisali :"Ciekawą i obiecującą technologię budowy domów jednorodzinnych opatentował mgr inż. Jacek Sternowski." Czy orientuje się Pan czy jest to podobna technologia rozwijana równolegle z Pańską, czy może coś innego? Trudno mi jest porównać dokładnie, ponieważ w artykule w Fotodomu nie było żadnych dokładnych danych. W "Domowym Fochowcu" technologia opisana jest dość szczegółowo. pozdrawiam Nie mam pojęcia,sprawdzę o co chodzi.Z obawy przed plagiatem czekałem z ujawnieniem pomysłu do chwili opatentowania. Nr P 353125. Rzecznik Patentowy przed zgłoszeniem w U.P przeprowadził analizę pod kątem uzyskania patentu i nie dopatrzył się zgłoszeń podobnych do mojej treści. Dziękuję za sygnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.01.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Włożyłeś Janie jak widzę w tę technologię bardzo dużo pracy. Przedstawiasz alternatywne rozwiązanie budowy.Jednak jest pewne ale. Każdy, kto budował (100%) mówi, że gdyby jeszcze raz zaczynał, to zrobiłby masę rzeczy inaczej. Inna sprawa, to chyba nie ma inwestora, który w trakcie już budowy nie zmienił czegoś. Chęć zmiany jest silniejsza niż straty spowodowane np. przestawieniem juz wybudowanej ściany. Czy za oszczędności nie zapłacimy w przyszłości niezadowoleniem trwającym latami? Bo, że można taniej wybudować, to wierzę. Ale..... No właśnie. Jak to widzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Jezeli chodzi o pytanie zawarte w tytule watku to jak najbardziej skoro sie tu pisze to nalezy sie dzielic swoja wiedza i doświadczeniem. Ale do rzeczy propnujesz Janie "system" który ma dac oszczedności na etapie stanu surowego. Naprawde ciezko jest je dostrzrec bo cena 500 zł za m2 nie mówie juz o tym 800zł nie jest wg mnie rewelacja. Buduje dom parterowy sciany z gazobetonu 24 +12 styropian, na górze sciany będzie wieniec zelbetowy i na to dźwigary dachowe dreniane i blachodachowka. Na chwile obecna mam praktycznie stan zero , zakupiny material na sciany (brakuje mi cegly na kominy 1500zł) i mam okna (brakuje mi drzwi wejsciowych ~2000 oraz bramy garazowej ~xxx) Wydalem na to co mam okolo 36 000. Więźba wyniesie mnie ~10000, pokrycie wraz z orrynnowaniem mam wycena na 20 000. Jak to podsumuje wychodzi mi ze 36000(wydane) + 10000(wieźba)+20000(pokrycie)+10000(cegla, murarz, klej, pewnie te drzwi wejsciowe , folie do iolacji itd)=76 000 Wezmy 80 000 / 160m2 =500zł/m2, nawet jak sie walnolem tu o pare tysiecy to i tak jestem na poziomie 530zł/m2, a więc prosze o przedstawienie mi i forumowiczom na czym polega fenomen taniego budowania za 800zł za m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 24.01.2005 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Włożyłeś Janie jak widzę w tę technologię bardzo dużo pracy. Przedstawiasz alternatywne rozwiązanie budowy. Jednak jest pewne ale. Każdy, kto budował (100%) mówi, że gdyby jeszcze raz zaczynał, to zrobiłby masę rzeczy inaczej. Inna sprawa, to chyba nie ma inwestora, który w trakcie już budowy nie zmienił czegoś. Chęć zmiany jest silniejsza niż straty spowodowane np. przestawieniem juz wybudowanej ściany. Czy za oszczędności nie zapłacimy w przyszłości niezadowoleniem trwającym latami? Bo, że można taniej wybudować, to wierzę. Ale..... No właśnie. Jak to widzisz? Troszkę grzebałem za Domowym Fachowcem.Muszę przyznać że technologie są bardzo podobne -Można popatrzeć ładnie zrobiona strona firmy e-domek.com-prospekt. Zrobiłem wywiad.Pan Jacek Sternowski podobnie jak i ja jesteśmy uczniami-inwestorami domu Kowalskiego.O tym człowieku wspominałem.To jego domy stoją 28lat.Pan Jacek zaczynał w Koszalinie,dzisiaj jest w Warszawie.Właśnie w Koszalinie mieszka do dzisiaj ten zacny ,emerytowany -bardzo życzliwy człowiek Stanisław Kowalski.Był czas , że słyszała o nim cała Polska. Przemyślenia Pana Jacka i moje są niezależne,choć dziwnym trafem zbieżne w czasie. Nie znam szczegółówjego patentu , ale ze zdjęć widać podobieństwo. To świadczy,że nie tylko ja jestem przekonany do tego typu budowy. Wracając do pytania Janusza.Nie ma obawy , Sposób ten jest idealny do rozbudowy ,przebudowy i aranżacji.A nawet cały budynek można przenieść w drugie miejsce odzyskując 100 % elementów.Nie zrobisz tego z innym budulcem małogabarytowym.(mam na myśli materiały tradycyjne) Jednak kochani,mamy tyle pięknych rozwiązań projektowych ,że nie powinno być większych przeróbek.To niepotrzebne koszta. Jestem pewien,łatwiej będzie wam sprzedać budynek w moim systemie niż taki sam w innym.Sprzedacie go taniej i jeszcze zarobicie. A dziusiaj jest trudno zarobić ,sprzedając coś w co włożyło się oszczędności całej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.01.2005 01:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Jezeli chodzi o pytanie zawarte w tytule watku to jak najbardziej skoro sie tu pisze to nalezy sie dzielic swoja wiedza i doświadczeniem. Ale do rzeczy propnujesz Janie "system" który ma dac oszczedności na etapie stanu surowego. Naprawde ciezko jest je dostrzrec bo cena 500 zł za m2 nie mówie juz o tym 800zł nie jest wg mnie rewelacja. Cena 1 m2 jest orientacyjna.I w znacznym stopniu jest zależna od wielkości budynku. Dziwi mnie ,dlaczego sądaże na forum wskazują na znacznie wyższe kalkulacje stawek za m2,skoro znasz równie tani sposób jak mój. W cenie są zawarte:Prace ziemne,fundamenty,izolacja fundamentów,izolacja poziom i pionowa fdundamentów p.wilgotn.,kanalizacja,woda,podsypka,izolacja p.w. posadzki.Wylewka z chudego betonu do stanu zerowego.Produkcja elementów ,Postawienie ścian,Nadproża wieńce,oklejenie styropianem, przykrycie siatką.Osadzenie okien plastykowych k=1.1.Dach pokryty blachodachówką z obróbkami i orynnowaniem,ściany działowe.Drzwi zewnętrzne i garażowe -standart.ściany działowe,VAT.1500zł m2 -wykończenie: instalacja elektryczna wewnętrzna,tynki,podwieszenie sufitu,ocieplenie od góry i dołu ,posadzki w/g wyboru,łazienka w kafelkach wanna + natrysk kuchnia kafelki w cześci roboczej,biały montaż kominek lub inny system grzewczy.Tynk mineralny na zewnątrz,podbitki i inne drobne.Czy starczy? To jest cena umowna brutto.Czy sądzisz że będziesz miał taniej,przekalkuluj wszystko jeszcze raz na dzisiejsze ceny nie bierz pod uwagę robocizny.Przedstaw ilości materiałów w podobny sposób jak ja poniżej. Na dom parterowy ,z garażem i pomieszczeniem gospodarczym o wymiarach 15,5x13,5m-łączna długość fundamentów ok 85mpotrzebne są mmateriały: Fundamenty:85mb * Wykopy jamniste pod stopu fundamentowe 6,81m 3 * Beton B-7.5- 6,81m3 na stopy w ziemi * Deski na szalunki obrzynane 1,5m3 * Gotowe zbrojenie na belki teriwa -(3x8 żebrowana)-86mb x 7zł=602zł * beton B-15-6,56m3 * styropian na ocieplenie fundamentu 3,3m3 * Folia na fundament szer 20cm -82mb Sciany:201m2(liczone z otworami )-22,58m2 okna i drzwi =178,42m2 * Styropian do produkcji ścian 12m3-miękki * Stal w gotowej siatce 550kg x 5zł /kg=2750zł * Beton B-20 na ściany-7,7m3 * stal fi8 zebr na wieńce 71kg * nadproża nad drzwi i okna 22szt-ozł (w kosztach ściany * beton B-20 na wieńce 1,197m3 -------------------------------------------------------------------------------------- Koszta wykończenia się nie zmienią w sposób wyrażny.Ale robocizna jest bardziej przyjazna.Zalety przewyższające pod każdym wzgłędem bloczek komurkowy-to też beton ,tylko zmodyfikowany ----------------------------------------------------------------------------------- Czy ktoś pomoże mi to wyliczyć wstawiając średnie ceny? Ja liczę tak na oko 12000zł za materiały na fundamenty i ściany nośne z wieńcami pod dach. Czy gra warta świeczki ,czy warto zaryzykować taką gotówke? Trudno jest garaż kupić za tą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 25.01.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 "A może powiedz mi jaką widzisz szansę dla tych ":nie wykorzystanych potencjalnych inwestorów",żeby mieszkali we własnym lokum" widzę: żeby budowali dom o 1/2 mniejszy, taki na jaki ich naprawdę stać. Używając w reklamie nieprawdziwych argumentów o budowie domu za 1/2 ceny robisz krzywdę ludziom nieobeznanym z budownictwem.60% kosztów to wykończenie - na tym nie zaoszczędzą niezależnie od konstrukcji. z pozostałych 40% ile zaoszczędzą - 5% ?. Porównaliśmy ze ścianą tradycyjną i żadnej rewolucji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.01.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 "A może powiedz mi jaką widzisz szansę dla tych ":nie wykorzystanych potencjalnych inwestorów",żeby mieszkali we własnym lokum" widzę: żeby budowali dom o 1/2 mniejszy, taki na jaki ich naprawdę stać. Używając w reklamie nieprawdziwych argumentów o budowie domu za 1/2 ceny robisz krzywdę ludziom nieobeznanym z budownictwem. 60% kosztów to wykończenie - na tym nie zaoszczędzą niezależnie od konstrukcji. z pozostałych 40% ile zaoszczędzą - 5% ?. Porównaliśmy ze ścianą tradycyjną i żadnej rewolucji nie było. W moim przypadku relacja kosztów Wykończenia budynku do stanu surowego ma inne proporcje.Nie 60 do 40,a raczej 80 do 20. Z pozostałym wywodem się zgadzam.Należy budować domy na miarę swoich potrzeb,proste,przytulne.Należy dążyc do celu.Nie załamywać rąk i mówić ,że to się nie da.Jak byś się uparł to moją ścianę pokrywasz tapetą ,na posadzkę kładziesz wykładzinę dywanową z odzysku,wstawiasz kominek.dach pokrywasz onduliną. strop ocieplasz zmineralizowanymi trocinami.Sufit ,z boazeri.Okna ze Stolbudu typowe,parapety zewnętrzne o szer.15cm-blacha ocynkowana,elewacja -pomalowana warstwa kleju na siatce,w łazience przecierka,parapety wewnętrzne z resztek płyty meblowej 15cm szer,Przedpokój tynk minerakny własnyj produkcji:gips z piaskiem płukanym+malowanie, Co?-tak nie chcesz?.No to narzekaj że się nie da i mieszkaj z teściową. Ha,Ha, Ha.Ja robię krzywdę?-chyba przesadziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 25.01.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Widząc Janie Twoje zaangażowanie w tej sprawie mam pomysł na dowiedzenie Twoich racji.Otóz należy wziąć dowolny projekt z zasobów Muratora i rzetelnie przedstawić kalkulacje porównawcze. Całej skorupy chałupy, a nie jednej ściany. Nie malutkiego wycinka. Rzetelnie, wraz z kosztami pośrednimi.Inaczej dyskusja ta będzie mijała się z celem wywołując niepotrzebne negatywne emocje.W myśl zasady: ziarnko do ziarnka.......Przebijając się wskaźnikami do niczego nie dojdziemy. To nie jest przekonujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.01.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Zgadzam się Janie z przedmówcą. Należy zrobić kalkulację dla wybranego projektu i porównać z kalkulacją dla technologii tradycyjnej. Kiedyś nawet Ci to proponowałem.Biorąc sprawę na tzw. oko, popieram to co napisał Jajmar. Mam dom w stanie surowym (beton komórkowy). Koszt m2 jest zbliżony do tego co Ty proponujesz. Moja praca na budowie ogranicza się jedynie do logistyki i sprzątania. Zresztą na więcej nie miałbym czasu. Dla osób pracujących zawodowo Twoja technologia jest nie do zaakceptowania.Pamiętaj, że można także budować tradycyjnie i tanio. Pytam więc, gdzie tu oszczędność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.01.2005 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Widząc Janie Twoje zaangażowanie w tej sprawie mam pomysł na dowiedzenie Twoich racji. Otóz należy wziąć dowolny projekt z zasobów Muratora i rzetelnie przedstawić kalkulacje porównawcze. Całej skorupy chałupy, a nie jednej ściany. Nie malutkiego wycinka. Rzetelnie, wraz z kosztami pośrednimi. Inaczej dyskusja ta będzie mijała się z celem wywołując niepotrzebne negatywne emocje. W myśl zasady: ziarnko do ziarnka....... Przebijając się wskaźnikami do niczego nie dojdziemy. To nie jest przekonujące. Masz rację Janusz.Tak chciałem zrobić proponując budowę zdecydowanej rodzinie po kosztach własnych. Nie było chętnych .Więc zróbmy to teoretycznie , a być może wtedy znajdzie się ktoś chętny zaryzykować.Proponuję projekt dla modelu 2+2-duże mieszkanie na działce. Ja wyliczę fundamenty i ściany.Resztę postaramy się zrobić razem tzn.z wszystkimi zaangażowanymi w dsyskusję.Proponował bym wybrać wykończenie w obcji najuboższej.Szukać pomysłów na wykończenie takich ,żeby można było zamieszkać na swoim i jednocześnie zostawić sobie furtkę do stopniowego podwyższania standardu wnętrza. Może powstanie ,żeczywiście tani domek. Przyjąć musimy ,że już mamy płaską uzbrojoną w media działkę. Acha. bardzo bym prosił o budujące ,mądre wypowiedzi i porzuceniu uprzedzeń.Myślmy tak jakbyśmy chcieli pomóc komuś bliskiemu,którego na wiele nie stać.Większość z nas ma wyższe aspiracje,ale jestem przekonani że są tacy co potrafią się cieszyć z miejszychrzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 25.01.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 "moją ścianę pokrywasz tapetą ,na posadzkę kładziesz wykładzinę dywanową z odzysku,wstawiasz kominek.dach pokrywasz onduliną. strop ocieplasz zmineralizowanymi trocinami" Sorry Janie, w ten sposób rzeczywiście mozna zbudować za 100tys a nawet za 50 tys np. z gliny i słomy - wtedy w ogóle jest niepotrzebna podłoga bo wystarczy gliniana polepa. A na instalacjach ile da się zaoszczędzić gdy ich nie wykonać. Tyle, że wykończenie czy to najtańsze czy full wypas nie należy do tematu, bo nie zależy od konstrukcji domu. Dołączam się do przedmówców - prosimy o rzetelną wycenę jakiegoś typowego projektu do stanu surowego z robocizną i wtedy skończą się przekomarzanki. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 25.01.2005 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 "moją ścianę pokrywasz tapetą ,na posadzkę kładziesz wykładzinę dywanową z odzysku,wstawiasz kominek.dach pokrywasz onduliną. strop ocieplasz zmineralizowanymi trocinami" Dołączam się do przedmówców - prosimy o rzetelną wycenę jakiegoś typowego projektu do stanu surowego z robocizną i wtedy skończą się przekomarzanki. pozdro No to co?.robimy to razem? Założenie takie ,że ściana ma optymalny współczynnik k=0,24. Zybi swojej ściany z pustaka nie pokryjesz tapetą,musisz ją otynkować. w mojej jest to możliwe.Wystarczy pomalować i będzie schludnie wyglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.01.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 No to do dzieła. Zaproponujmy jakiś projekt gotowy. Tu mam pytanie do Jana: czy może to być dom z użytkowym poddaszem czy raczej optowałbyś za parterowym? Zostawmy narazie dywagacje związane z wykańczaniem budynku: tapety prosto na beton itd. Chciaż nie da się ukryć, że jest to jedna z możliwości jaką daje Twoja technologia. Zgadza się, w moim przypadku na ściany z bloczków bk nie przykleję tapety. Zresztą na moim osiedlu jest kilkanaście bloków budowanych w taki sposób (sciana betonowa+tapeta) w późnych latach 80-tych. Z tego co wiem zczasem jakieś 80-90% mieszkań zostało otynkowanych własnym sumptem przez lokatórów. Nie muszę chyba pisać dlaczego. Niemniej, jest to dyskusja na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 25.01.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 "Zybi swojej ściany z pustaka nie pokryjesz tapetą,musisz ją otynkować. w mojej jest to możliwe.Wystarczy pomalować i będzie schludnie wyglądała." ok, w Twojej wersji odpuszczamy tynk wewnętrzny ścian. a co z sufitem ? teriva sie na pewno nie nadaje a gładkiego wylewanego jeszcze nie widziałem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts