Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY NALEŻY DZIELIĆ SIĘ DOBRYM DOŚWIADCZENIEM-jak to robić

Recommended Posts

Postanowiłem podzielić się z wami swoim doświadczeniem w budowaniu

domu.Domu dostępnego,przyjaznego środowisku,a zarazem trwałego.l

ACzy mają sęs powtarzające się wypowiedzi o tym co znamy.Wymienianie niejednoktrotnie złych doświadczeń na zasadzie sąsiad sam zrobił..

Dlaczego wprowadzenie nowego ducha w alternatywne budowanie napotyka na sprzeciw tych którym powinno zależeć na rozwoju ,a nie kręceniu się w wokół tego co już mamy?

A może by stworzyć dla takich jak ja -twórców nie znanych jeszcze sposobów budowania-specjalny temat?

Co wy na to?

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

weszłam na to forum......ale nic tam nie ma.....czy to dopiero poczatek???

"nie bój się budować-mam sprawdzoną technologię"to wątek o który chodzi.Sporo zapytań na mojej poczcie.A próba wypowiedzi na forum traktowana jes jak krypto reklama.A zgodnie z regulaminem nie wolno umieszczać reklam o charakterze komercyjnym.Czy zachęcanie budowania upragnionego domu sposobem gospodarczym ,mniej pracochłonnym i kosztownym niż dotychczas jest reklamą komercyjną?

Panie Janie.

Dołożenie wątku o tytule "Wybuduję dom ambitnej rodzinie" pogłębia pierwsze wrażenie nachalnego promowania się i osób bliskich.

Znamy się poprzez GG i sugerowałem umiar.

Forum jest miejscem dla osób chcących pogadać a nie zdobywać klientów, ponieważ pomijając niestety tylko nieliczne wyjątki na tym forum, takie promowanie i korzystanie kończyłło się stratą inwestora.

Jest tu parę osób, zajmujących się zawodowo tym o czym piszą, ale one nie narzucają się 3 razy dziennie ze swoimi ofertami.

Doradzają co i jak ktoś powinien zrobić.

Jeśli ktoś się do nich zwróci o wykonawstwo, to wtedy mają zysk.

czy kot lubi musztardę? nie?

Posmaruj mu pod ogonem ,a zobaczysz jak ją szybko ją wyliże.

To zasada dobrowolnego przymusu jak sądzę nie powinna obowiązywać przy wymianie doświadczeń na forum.Co zmieni mówienie jednym głosem.Propagowanie ogólnie znanych metod budowy z cegły pustaków i drewna jest bez sęsu.A wskazywanie na konkretny produkt w dyskusji to już kryptoreklama.

Natomiast wątek "radości" nie jest negacją tego co dotychczas uznane,jest sposobem na pozyskanie domu mimo mniejszych zasobów finansowych.Ma za zadanie uświadomić inwestorowi ,że ma wybór.I ,że nie musi wdepnąć w przysłowiową musztardę.

Proponowałem wybudowanie po kosztach-to tak jak czyn społeczny,gdzie tu komercja.Chodzi głównie o to, żeby uświadomić iwest.że ma możliwość budowania met.gospodarczą,.Na czym inwestor może stracić?

Przecierz zanim podejmie decyzję napewno będzie chciał dotknąć tego co już istnieje.Na etapie obecnym traktuję wymianę swojego doświadczenia przy budowie domu nie jak komercyjną reklamę ,a jak spełnienia swoich ambicji -być przydatnym.Tyle po nas zostanie jak nas zapamiętają.

Panie Janie.

Tu nie chodzi o treść /chociaż tez mozna by sie przyczepić/, a o formę. Wchodzi Pan i krzyczy "JA WIEM LEPIEJ, SŁUCHAJCIE MNIE".

Nie każdy ma na to ochotę, mamy dość na codzień prób "prania mózgu", na forum wiekszość osób jej się nie podda.

Proszę spróbować zmienić formę, a może jakaś rozmowa się zacznie.

Panie Janie.

Tu nie chodzi o treść /chociaż tez mozna by sie przyczepić/, a o formę. Wchodzi Pan i krzyczy "JA WIEM LEPIEJ, SŁUCHAJCIE MNIE".

Nie każdy ma na to ochotę, mamy dość na codzień prób "prania mózgu", na forum wiekszość osób jej się nie podda.

Proszę spróbować zmienić formę, a może jakaś rozmowa się zacznie.

Królowo Olimpu- mam coś do powiedzenia, o czym nikt nie ma pojęcia-i chociaż nie wszystkich to może interesować to Olimp powinien wiedzieć co

mówi pospólstwo.Chociaż dla zasady,zwłaszcza ,że nie kryje się pod pseudonimem.Elieta musi być w temacie, aby zabierać głos kompetentnie

A za większość to radzę się nie wypowiadać.Oni sobie mózgu nie dadzą wyprać-liczy się czysta kalkulacja zalet i wad.

Panie Janie,

Muszę przyznać rację przedmówcom. Śledziłem i poprzedni Pana wątek i ten i wydaje mi się, że trochę za dużo Pan robi wokół siebie zamieszania. Może gdyby przedstawiał Pan swoje pomysły w nieco inny sposób, znalazłby Pan więcej słuchaczy. Jak na razie zbytnio mi się Pana posty kojarzą z cudownym i jedynym sposobem na schudnięcie bez ćwiczeń rodem z TeleShopu. Szczerze powiedziawszy wątpię w ogólnoforumowy spisek przeciwko Panu :wink:

wróćmy do tematu- czy warto .. i jak to zrobić ?

Moja osoba tu się nie liczy.

Ważny jest temat.Czytelników jest sporo,tylko nieliczni się wypowiadają-jak na razie na zasadzie kontry.Reszta być może do tematu"radości" powróci budująco .Z nadejściem wiosny zrezygnuję z marnotrawienia czasu na niechciane tematy.Już mam dwóch zdecydowanych .To starczy.

W postach na priwate radzą mi skończyć walkę z wiatrakami.Ogrodzić działkę ,wybudować i sprzedać z dużym zyskiem.To dobryu pomysł.Ale nie o to chodzi.

Janku - powiem Ci tak - prefabrykaty nie sa złym pomysłem na szybkie budowanie i nie krytykuje idei - lecz plac budowy powinien byc do tego profesjonalnie przygotowany ...

robienie pseudo zakładu prefabrykacji na placu budowy - uwazam za kiepski pomysł

przygotowanie (w warunkach poligonowych) dokładnych form z desek na wielkogabarytowe elementy żelbetowe jest - dla mnie - mało powazne

to nie budowanie - a wielka improwizacja

pzdr

Janku - powiem Ci tak - prefabrykaty nie sa złym pomysłem na szybkie budowanie i nie krytykuje idei - lecz plac budowy powinien byc do tego profesjonalnie przygotowany ...

robienie pseudo zakładu prefabrykacji na placu budowy - uwazam za kiepski pomysł

przygotowanie (w warunkach poligonowych) dokładnych form z desek na wielkogabarytowe elementy żelbetowe jest - dla mnie - mało powazne

to nie budowanie - a wielka improwizacja

pzdr

I tu się mylisz Brzozo.Wszelkie zło w wielkiej płycie wzięło się w jej przemieszczaniu na odlęgłość.Transport ją podrażał i niszczył.Powstałe w niej naprężenia niejednokrotnie prowadziły do pęknięć odkrywających zbrojkeni.A to z kolei z biegiem lat korodowało i stawało się niebezpieczne.

Widzisz tak to jest jak z góry zakładamy że to nie wykonalne.

Może warto spytać jak to możliwe i dlaczego tak łatwe?

Ja to robiłem.Dom w stanie surowym zamkniętym od wykopów ,w czterech

ludzi nie związanych z budownictwem -w 1920r-g,i zaręczam przetrwa nie krócej niż inne z tradycyjnego materiału.Podstawowym elementem jest modół 60x 260 cm.

To wszystko zrobione na kawałku wypoziomowanej powierzchni ziemi.

Janku

nie ze wszystkim sie zgodze - transport owszem był i zdarzały sie uszkodzenia w transporcie jak równiez przy niewłasciwym składowaniu elementów na placu budowy - niszczenie więc tak

ale podrazanie ... :-?

Ty dowozisz ten sam materiał i w tej samej ilości - tylko partiami - czyli piasek, cement stal i styropian ... moze mniej niszczysz tym droge (ładunek lzejszy) lecz czy oszczedzisz duzo ...

jak oglądałem zdjęcie z Twojego placu budowy - masz te fundamenty obłozone wokół elementami - utrudniona masz komunikacja wokół i trudności z dowozem kolejnej partii materiału ... z powodu ciasnoty - na takiej budowie nie masz utwardzonego placu ... i z pewnościa nie pracujesz jak napada Ci deszczu w ten prowizoryczny plac i robi sie tam bajoro ... podobnie po podlewaniu elementów wodą

Przyznaje, ze moduł elementu masz dość "wygodnie" dobrany i moze byc łatwy w montażu

Utrzymanie wymiarów ramek (zbitych z desek jako "formy") lezacych w mokrym srodowisku - wydaje sie trudne i watpliwe - wilgoc je deformuje i skręca (profesjonalni wykonawcy posiadaja formy stalowe lub stendy i wibratory zageszczajace beton na "szkło")

Wierze ze to robiłeś ... i że przyuczyłes do tej pracy ludzi przypadkowych ...ale sądze ze trafiłeś na dość bystrych i odpowiednio pokierowałeś nimi

- ktos kto tego nie robił ... moim zdaniem - najpierw zniszczy sporo - zanim element wykona prawidłowo ... dlatego ta doza sceptycyzmu w poradach, ze moze to zrobic każdy ... :-?

jesli miałbym wykonywac sciany w takiej technologi - zrobiłbym to podobnie jak napisał jajmar - w szalunku slizgowym pionowym wylewajac beton i podnoszac formy co ok. 90 cm w góre ...

niemniej - ja Ci zycze powodzenia i uwazam w dogodnych warunkach terenowych można i tak budowac ...

pzdr

A gdzie podstawowy wątek można znaleźć? W którym dziale? W ogłoszeniach nie ma go.

ariete

ten od którego sie zaczeło - zilustrowany tym zdjeciem

http://www.fotodom.xon.pl/images/foto/porady/user/wszystkie.jpg

jest w fotodomu

natomiast ten przesunięty w ogłoszenia

jest tu

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=518384&highlight=#518384

pzdr

Dzięki Brzoza.

Mam wrażenie, a nawet jestem pewien, że ta technologia ma co najmniej 20 lat. Tylko z duchem czasu została urealniona trochę.

Coś około 20 lat temu mój szwagier odwiedził mnie z wypiekami na twarzy i zaczął namawiać do super interesu. Tym interesem miała być prefabrykacja materiałów na domki jednorodzinne. Miało to wygladać tak jak pisze Jan. Różnica polegała na tym, że zbrojenie miało być z gałęzi, chyba wierzbowych, a zamiast betonu miał być gips. Czy dobrze pamiętam Janie? Wtedy cement był na przydziały i to w aptekarskich ilościach. Nie pamiętam co było przyczyną porzucenia tematu przez szwagra, bo mnie nie namówił :)

Jestem pełen szacunku dla konsekwencji Jana. Jednak uważam, że przebić się z takim pomysłem można wydając publikację książkową z opisem od A do Z.

Życzę powodzenia i wytrwałości.