Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto budowa? z betonu komórkowego grubo?ci 42 cm ?

Jasiu

Recommended Posts

Jasiu, Jubba, Kisiel, Jezier i Anonimowy odpowiadam Wam wszystkim bo dziwnym trafem i tu i w innych miejscach wspólnie działacie.

PRIT (Jasiu) doskonale pasuje do działalności tych producentów którzy na potwierdzenie swoich parametrów mają tylko SWOJE deklaracje. Deklaracja zgodności, zgodnie ze swoją nazwą, ma potwierdzić zgodność parametrów z dokumentem odniesienia. Czyli Polską Normą lub Aprobatą techniczną. W normie lambda OBLICZENIOWA dla betonu komórkowego 400 ma 0,14. Wartość tę potwierdzają badania większości wyrobów. Niektórzy producenci potrafią produkować lepsze wyroby. Aby mieć potwierdzenie tych lepszych parametrów muszą uzyskać Aprobatę.

Producent nie będzie mieszkał w domu który my budujemy. Producentowi zależy na wmówieniu nam że jego wyrób jest ekstra. Dlatego są te Normy i Aprobaty aby klient, czyli ten który buduje dom, mógł sprawdzić jakie są rzeczywiste właściwości wyrobów. W NASZYM INTERESIE JEST SPRAWDZAĆ WIARYGODNOŚĆ DEKLARACJI PRODUCENTÓW, CZYLI PYTAĆ CZY NA POTWIERDZENIE MAJĄ NORMĘ CZY APROBATĘ.

Takie "rewelacje" z prefbetu z bielska nadają się, albo do Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki, albo do sądu jako działanie nieuczciwej konkurencji. Innej możliwości nie ma.

Dziwne, że te "autorytety" o których wspomina Kisiel nie reagują na "rewelacje" z bielska. Ale pewnie mają podobną wiarygodność.

Kisiel twój "autorytet", jak piszesz, dostał materiał z partii próbnej. Czytaj: specjalnie dla niego zrobinej. A teraz "niezależnie" i "obiektywnie" potwierdza wspaniałą jakość. Rachunek był za materiał czy za reklamę? Czysta kpina.

Życzę dalej dobrego samopoczucia!

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś obok robiliśmy porównanie kosztów ogrzewania, dla k=0,32 i 0,29, sam robiłem obliczenia i sam się zdziwiłem że tak mała różnica wyszła. 50 złotych rocznie, max 100 złotych, kosztów ogrzewania na średniej powierzchni domek.

W tej sytuacji nie warto przepłacać za materiał. Straty ciepła przez ściany to około 20-25% strat domku. Reszta idzie przez dach, podłogę, okna i wentylację...

To wcale nie jest takie oczywiste. Z moich obliczeń wyszło, że opłaca mi się zrobić ściany, które mają współczynnik u=0,15. Prawdą natomiast jest, że nie warto wydawać na dodatkowe 0,03 50 zł za m2. W tamtym wątku o którym piszesz chodziło o to czy jeśli chodzi o współczynnik przenikalności cieplnej warto zamienić polski BK na ytong i wyszło, że się nie opłaca ale to chyba nie jest jedyny parametr, którym się różnią bloczki z betonu komórkowego. Inną sprawą jest czy parametry podawane przez polskich producentów są prawdziwe.

Witam!

do Hanny:

>Dziwne, że te "autorytety" o których wspomina Kisiel nie >reagują na "rewelacje" z bielska. Ale pewnie mają podobną >wiarygodność.

wymiekam - jezeli chcesz sie spierac z AUTORYTETEM naukowym, to moze przybliz, kim jestes - handlowcem czy przedstawicielem Ytonga? a moze amatorem, ktory przytaczajac dane z materialow reklamowych chce sie pomadrzyc na Forum. Ja wierze naukowcom i fachowcom, a nie opowiadaczom i to moja sprawa - jestem inzynierem i potrafie czytac opracowania naukowe; a na rewelacje z Bielska pewnie zareaguje w nastepnej publikacji naukowej, bez Twojej pomocy Hanno

>Kisiel twój "autorytet", jak piszesz, dostał materiał z partii >próbnej. Czytaj: specjalnie dla niego zrobinej. A >teraz "niezależnie" i "obiektywnie" potwierdza wspaniałą >jakość. Rachunek był za materiał czy za reklamę? Czysta kpina.

haha, oczywiscie - specjalnie wyprodukowano partie materialu, zeby potem naukowiec chodzil po Polsce i reklamowal ta wytwornie... ludzie! gdzie my jestesmy??? Hanno - troche wiecej rozsadku, nie wszyscy w tym kraju sa skorumpowani

Witam!

do Hanny:

>Dziwne, że te "autorytety" o których wspomina Kisiel nie >reagują na "rewelacje" z bielska. Ale pewnie mają podobną >wiarygodność.

wymiekam - jezeli chcesz sie spierac z AUTORYTETEM naukowym, to moze przybliz, kim jestes - handlowcem czy przedstawicielem Ytonga? a moze amatorem, ktory przytaczajac dane z materialow reklamowych chce sie pomadrzyc na Forum. Ja wierze naukowcom i fachowcom, a nie opowiadaczom i to moja sprawa - jestem inzynierem i potrafie czytac opracowania naukowe; a na rewelacje z Bielska pewnie zareaguje w nastepnej publikacji naukowej, bez Twojej pomocy Hanno

>Kisiel twój "autorytet", jak piszesz, dostał materiał z partii >próbnej. Czytaj: specjalnie dla niego zrobinej. A >teraz "niezależnie" i "obiektywnie" potwierdza wspaniałą >jakość. Rachunek był za materiał czy za reklamę? Czysta kpina.

haha, oczywiscie - specjalnie wyprodukowano partie materialu, zeby potem naukowiec chodzil po Polsce i reklamowal ta wytwornie... ludzie! gdzie my jestesmy??? Hanno - troche wiecej rozsadku, nie wszyscy w tym kraju sa skorumpowani

Kisiel, poczytałem forum, wysłuchałem przedstawicieli Ytonga, Śniadowa, popytałem, poszukałem i też pociągnę 42-ką ze Śniadowa.

Jest jeden problem. Dają strasznie niskie rabaty. 7% z transportem i rozładunkiem to wszystko co udało mi się dostać a ty kiedy zaczynasz i ile udało ci się wynegocjować?

Kisiel ta ksywa zobowiązuje. Prawdziwy Kisiel nie miał problemów z postrzeganiem naszej polskiej rzeczywistości taką jaka jest. Co do korupcji, to rozumiem że jesteś w Polsce przejazdem i nie zdążyłeś się jeszcze zorientować w panujących tu zwyczajach.

Co do rewelacji z bielska-białej to na konferencji w Mrągowie (wcześniej już o tym było) był profesor który na to dobitnie zwrócił uwagę. Po szczegóły warto jest się zwrócić do ITB. Można tam kupić zbiór referatów z tej konferencji. Przeczytaj to wtedy podyskutujemy.

Jubba myślę że wszyscy się zastanawiają który to już dom z "42 ze Śniadowa" budujesz. Mnie wychodzi że trzeci. Popraw jeżeli się mylę, albo zmień płytę bo ta się zdarła.

Ta wiadomosc pisze prawdziwy Kisiel:

Hanno:

Ten prawdziwy i ten "falszywy" przynajmniej na Forum, to ta sama osoba czyli ja :smile:

A jezeli mowimy o sp. Stefanie Kisielewskim - to owszem, facet tez dobrze wiedzial, czym pachnie "polaczkowo", ale nie walczyl ze swoimi obsesjami tylko z idiotyzmem szarej rzeczywistosci.

Nie jestem w tym kraju przejazdem - mieszkam tu od urodzenia i bede tu mieszkal do smierci (no chyba ze Lepper dojdzie do wladzy - wtedy proklamuje na mojej dzialce wlasne panstwo :smile: ). I wydaje mi sie, ze znam problemy, z jakimi przychodzi nam spotykac sie na kazdym kroku - sam tego doswiadczam. Jednym z nich jest chamstwo. Kolejnym - chec dokopania innemu nie wiadomo dlaczego - tak dla sportu.

Koncze wiec z Toba polemike Hanno, bo nie warto probowac rozmawiac na argumenty z kims, kto obraza nie tylko mnie, ale tez innych Forumowiczow.

Jubba:

Startuje z budowa na wiosne przyszlego roku - materialu jeszcze nie kupilem :smile: Wiem, ze daja male rabaty, ale coz, nic na to nie poradze. I tak sa tansi od Ytonga.

Nie wiem, ktory z kolei dom budujesz - wg. mnie buduj ile wlezie! Moze jeden z dobrej woli podarujesz Hannie - bo chyba ma jakis problem :smile:

Pozdrawiam wszystkich "prawdziwych"! Forumowiczow :wink:

Witam wszystkich.

Haniu, ja buduję ciągle ten sam, ale z tego co zauważyłem to z tych emocji że nikt nie chce budować z twojego Ytonga to nie tylko mylą ci się osoby tu na forum ale także ich wypowiedzi. O Ytongowskich cenach z kosmosu nie wspomnę.

Kisiel - Powodzenia. Obydwaj będziemy jechali na tych samych murach. Proponuję być w kontakcie. Trzymam kciuki.

Solbet? Słyszałem same superlatywy. Niestety w okolicy Warszawy ma słabą sieć dystrybucji. Z Polskich betonów właśnie Solbet i Śniadowo są najczęściej polecane. Mnie kierownik polecił Śniadowo, ponieważ produjuje bloczki na 42 cm i wyglądają na solidniejsze, Solbet najszersze jakie ma to 36, 42-ka Śniadowa jest tańsza niż 36-ka Solbetu.

Jubba wyglądasz na niezłego fachurę skoro potrafisz w tak nietypowy sposób budować, że zaczynasz od dachu. Na "Jak długo kładli u Waz więźbę dachową" masz już dach gotowy. Jak zabierasz głos w sprawie ścian to deklarujesz że "pewnie pociągniesz z 42". A może napisz coś więcej o tak nietypowym budowaniu.

Pozdrawiam i przypominam że najtańsze podróbki są na stadionie, (na bazarze). Tylko, jak to przy podróbkach, kiepsko z jakością.

Hanna

Hanno głowa muru nie przebijesz a zwłaszcza z betonu komórkowego hihihihi

Pewni ludzie są niereformowalni i nie wiedzą ze coś co jest potwierdzone badaniami laboratoryjnymi i ma dokument musi spełniać te normy Czytam to forum i zastanawiam sie dlaczego wszyscy na Ytonga że jest be i kontra jednej osobie która próbuje cos udowodnic i co najgorsze ze ona ma racje

On 2002-09-20 09:14, Anonymous wrote:

Hanno głowa muru nie przebijesz a zwłaszcza z betonu komórkowego hihihihi

Pewni ludzie są niereformowalni i nie wiedzą ze coś co jest potwierdzone badaniami laboratoryjnymi i ma dokument musi spełniać te normy Czytam to forum i zastanawiam sie dlaczego wszyscy na Ytonga że jest be i kontra jednej osobie która próbuje cos udowodnic i co najgorsze ze ona ma racje

Droga Hanno i wy uczeni Anonimowi.

Uczono mnie w zkole, ze udowadnianie czegokolwiek polega na przedstawieniu empirycznie potwierdzalnych argumentów przemawiających za postawioną tezą. Tymczasem Hanna uraczyła nas propagandą w stylu: Ytong jest fajny bo... jest fajny, jest tani bo.... można dostać rabaty, a inne bloczki są niefajne bo.... ktoś kiedyś tak powiedział. I gdzie tu są jakiekolwiek argumenty !?

Żeby nie gadać po próżnicy zadam wam kilka prostych pytań, na które spodziewam się równie prostych odpowiedzi.

Dane:

1. BLOCZKI YTONG PP2/0.4S+GT z uchwytem montazowym profilowane na pióro i wpust gr.360 - cena (bez transportu i rabaów) za m.kw. 109,00 PLN netto

2. BLOCZKI WP600/360 Z PROFILOWANĄ POWIERZCHNIĄ CZOŁOWĄ NA "PIÓRO I WPUST", PALETYZOWANE, FOLIOWANE + KLEJ - cena (bez transportu i rabaów) za m.kw. 73,57 PLN netto

3. Różnica w cenie 48%

Pytania:

1. Czy bloczki Ytong mają wytrzymałść o 48% większą od zwyczajnych bloczków BK ?

2. Czy bloczki Ytong mają wsp.lambda lepszy o 48% od wsp.lambda zwyczajnych bloczków BK ?

3. Jakie są praktycze korzyści ze stosowania bloczków o wytrzymałości większej od zwyczajnych bloczków BK do budynków jednokondygnacyjnych ?

4. Jakie są praktyczne korzyści w ogrzewaniu domów zbudowanych z Ytonga w stosunku do domów zbudowanych ze zwyczajnych bloczków BK ?

Miłośnicy Ytonga zarzucają innym, że "są niereformowalni i nie wiedzą ze coś co jest potwierdzone badaniami laboratoryjnymi i ma dokument". A ja twierdzę z całą odpowiedzialnością za słowa, że stronnicy Ytonga są bardzo podatni na sugestie i mają problemy z samodzielnym i logicznym myśleniem.

Teraz wy udowodnijcie mi, że się mylę 'o)

Ze zacytuje ze znanego wesolego filmu:

"I brawo Jasiu! Jogibabu..."

Lepszy motyw jest na watku "producenci betonu komorkowego" :smile: Poczytajcie - mozna sie pozwijac ze smiechu :smile:

Cos w stylu: "O, widze handlowcow innych firm a nie ma jeszcze Ytonga? Ojej! To ja cos powiem o Ytongu - jest fajny :smile:"

Lubie to Forum!

Pozdrawiam!

Kisiel