deha 20.01.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Witam Np. zdarzyło się 2 lata temu, że w bud. w stanie surowym półzamkniętym zimą (... ) nastąpiło wysadzanie wylewek - chudziaka przez wodę (pojawiły się rysy w gwiazdę centralnie od środka pomieszczenia) , która dostała się pod ten chudziak i przy większych mrozach zamarzła. Reasumując, jest to bardzo ważna sprawa i nie można tego bagatelizować gdy jest wysoki poziom wód gruntowych i występuje stały napór wód. Trochę mnie przestraszyłeś, bo też mam zamiar zostawić przez następną zimę stan surowy otwarty. Może w takim przypadku bezpieczniej jednak będzie nie wykonywać wylewki na etapie stanu zerowego a dopiero przy zamykaniu i wykańczaniu budynku? Jeśli zima będzie taka jak w tym roku to nie ma większego problemu ale jeśli przyjdą prawdziwe mrozy... U siebie mam wysoki poziom wód (pisałem o tym wcześniej) i umnie wystąpiło takie zjawiskoi myślę, że jeśli nie musisz to nie śpiesz się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-516973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 20.01.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 deha - nie strasz mnie. My pod chudziaka folii nie daliśmy, na podstawie porad właśnie z forum. Zamierzamy niedługo dom ogrzewać. Jeśli dom będzie grzany, to czy takie podejście wody i jej zamarznięcie może nastąpić? Izolacje poziome planujemy dopiero po chudziaku (to jest b15 z betoniarni, raczej porządny) Dodam, że geologicznie teren bardzo ciekawy - u nas raczej OK, ale u sąsiada na działce jest podziemna rzeka (tak, rzeka), a na jednym końcu mojej działki jest sucho - piasek, na drugim z kolei trzciny Przewidujemy że dom nie będzie stał w wodzie bo został podniesiony o jakieś pół metra, dodatkowo drenaż, więc wody nie powinno być. Nie przypominam sobie też nic o specjalnym izolowaniu rur przy przejściach przez ściany (np. rura do szmba) - czy do wody (właśnie podłączają do wodociągu) też jakieś specjalne izolacje są potrzebne przy przejściu rury przez ścianę? brzoza - pozdrówka Izolację posadzki dałem dopiero na chudziaku, jako warstwę dodatkową, ponieważ całą wodę odprowadze taraz skutecznie drenaż. Natomiast w temacie izolowania przejść, to wydaje mi się całkowicie logiczne, że gdy mam wysoki poziom wód ( czytaj wyżej ) i mam wykonaną solidną izolację pionową ściany to właśnie wykuty otwór na przepust od rury kanalizacyjnej to otwarta droga dla wody w przerwanej izolacji pionowej ściany i muszę to bezwzględnie dokładnie zaizolować . Inaczej wszystkie izolacje nie mają prawie sensu istnienia. Dodam że otwór mam ok 1m poniżej poziomu gruntu, a poziom wód mam o wiele wyższy. A nawet jeśli nie to okresowo może się podnieść i muszę to zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-516980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 20.01.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 No właśnie tu też mam pewne wątpliwości. W przypadku ściany z bloczków izolacje poziomą daje się pomiędzy ławą a ścianką fundamentową i druga warstwa na górze ściany fundamentowej. Ja w projekcie mam ścianę wylewana i z ławy wystaje zbrojenie, które łączy ją ze ścianą fundamentu. W takiej sytuacji chyba nie mogę dać w tym miejscu izolacji. W projekcie pierwsza warstwa izolacji jest pomiędzy chudziakiem a ławami. Czy takie rozwiązanie + pomalowanie boków ław i fundamentów jakimś mazidłem będzie wystarczające? w takiej sytuacji nie możesz "przerwac" słupka zelbetowego jakakolwiek izolacją ... to błąd projektowy ... Darku woda ma to do siebie, ze poziom cieczy zawsze sie wyrównuje - na tej zasadzie wykonana jest poziomica murarska ... o ile poziom wody gruntowej wzrosnie - to przez miejsca niezaizolowane - czyli te "słupki " w Twoim fundamencie - woda podciagnie kapilarnie ... dlatego uważam, ze izolacja pionowa nic Ci nie daje ewentualna woda nie dostanie sie do Twoich fundamentów z boku a od spodu ... dla niektórych jest to ważne zeby nie dostała sie z boku ... dla mnie to bez róznicy - którędy podsiąknie ... dlatego moja rada - przeznacz te pieniądze na coś innego - przydadza sie bardziej ... inna rzecz, że nawet w najdokładniej rozsmarowanym dysperbicie - znajdziesz mikroskopijna dziurke ... a jak przecieka ... nawet minimalnie - statek zatonie ... wolniej ale zatonie pozdro Własnie dlatego w przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych bardzo ważne jest dokładne wykonanie wszystkich elementów, czyli izolacji poziomej, pionowej i drenażu. Zaniechanie czy zlekcewżenie któregoś elementu może się kiedyś zemścić i drogo kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-516985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 20.01.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 deha - nie strasz mnie. My pod chudziaka folii nie daliśmy, na podstawie porad właśnie z forum. Zamierzamy niedługo dom ogrzewać. Jeśli dom będzie grzany, to czy takie podejście wody i jej zamarznięcie może nastąpić? Izolacje poziome planujemy dopiero po chudziaku (to jest b15 z betoniarni, raczej porządny) Sorry nie doczytałem . W przypadku grzania ten efekt nie wystąpi, u nas był to dom całkowicie nie grzany i niedokładnie zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-516988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekm 21.01.2005 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 U siebie mam wysoki poziom wód (pisałem o tym wcześniej) i umnie wystąpiło takie zjawiskoi myślę, że jeśli nie musisz to nie śpiesz się. Ala jak rozumiem Ty masz piwnicę i posadzkę w piwnicy poniżej poziomu wody. Ja buduję dom niepodpiwniczony i u mnie chudziak będzie ok 30 cm nad poziomem terenu czyli co najmniej 80cm powyżej maksymalnego poziomu wody. Czy w takiej sytuacji może dojść do wysadzenia chudziaka? Oczywiście przy założeniu odpowiedniej warstwy piasku/żwiru pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-517081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 21.01.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 U siebie mam wysoki poziom wód (pisałem o tym wcześniej) i umnie wystąpiło takie zjawiskoi myślę, że jeśli nie musisz to nie śpiesz się. Ala jak rozumiem Ty masz piwnicę i posadzkę w piwnicy poniżej poziomu wody. Ja buduję dom niepodpiwniczony i u mnie chudziak będzie ok 30 cm nad poziomem terenu czyli co najmniej 80cm powyżej maksymalnego poziomu wody. Czy w takiej sytuacji może dojść do wysadzenia chudziaka? Oczywiście przy założeniu odpowiedniej warstwy piasku/żwiru pod spodem? Jeśli będziesz grzał to nie wystąpi napewno, ale jeśli nie to nie wiem. To jest wysoki poziom i przecież prawie wszyscy zostawiają na zimę stany surowe otwarte lub zamknięte i nic się nie dzieje. Także spoko, myśle że nie masz czego się obawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/27860-izolacja-przeciwwodna/page/2/#findComment-517177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts