Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem kolejnym fanem konkursowego M-02 (wersja a lustro).

Działkę już mam 1475 i w 2007 chciałbym zrobić same fundamenty.

Czy ktoś w kujawsko-pomorskim buduje lub zbudował już M-02?

Czy mógłbym liczyć na jakiś aktualny kosztorys poszczególnych etapów?

na priv: [email protected]

Dziękuję i pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1541528

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

Dziękuję i pozdrawiam!

ja wprawdzie w zachodniopomorskim, ale też wersja lustrzana. co do kosztów możesz zajrzeć do mojego dziennika, ale weź pod uwagę, że to ceny zeszłoroczne :D

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1541561

szydas - nie masz komentarzy, więc tu swoje trzy grosze na temat Twojeg domku wstawię :wink: .

No - po prostu SUPER !

Widzę że planujesz jak donoszoną ciążę - 9 miesięcy, myślę że Ci się uda, życzę tego !

Jaki planujesz kolor, bo mnie bardzo się podoba tak jak jest na Twoich zdjęciach tzn. biały,

ja mam mieć też grafitową dachówkę, biały, może lekko złamany szrością tynk,

i raczej bez klinkieru czy płytek, tylko ciemny szart tynk na słupach i podmurówce.

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1541798

szydas - nie masz komentarzy, więc tu swoje trzy grosze na temat Twojeg domku wstawię :wink: .

No - po prostu SUPER !

Widzę że planujesz jak donoszoną ciążę - 9 miesięcy, myślę że Ci się uda, życzę tego !

Jaki planujesz kolor, bo mnie bardzo się podoba tak jak jest na Twoich zdjęciach tzn. biały,

ja mam mieć też grafitową dachówkę, biały, może lekko złamany szrością tynk,

i raczej bez klinkieru czy płytek, tylko ciemny szart tynk na słupach i podmurówce.

dziękuję bardzo za życzenia :D co do koloru to planujemy coś jasnego, może nie biały, ale jakiś jasny beż, ecru, czy kremowy. myślę, że klinkier na słupkach jest dobrym pomysłem z tego powodu, że słupy lubią się brudzić, zwłaszcza jak są dzieci i jakiś zwierzak :D my prawdopodobnie obłożymy klinkierem także ściany przy wejściu do domu. podmurówkę powinno się obłożyć klinkierem, bo ta część ściany bardzo się brudzi w czasie np. deszczu rozchlapanym podłożem....

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1542126

salinski my będziemy budować mam nadzieje w tym roku naszego konkursowego.

Budujemy pod Bydgoszczą w Przyłękach, konkursowego w wersji lustrzanej , powiekszonego od strony salonu i garażu o 90 cm.

Jak masz jakies pytanka pisz ;-)

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1542131

Witajcie :) ,

od dawna śledzę forum i dołączam do grona pozytywnie zakręconych na punkcie konkursowego i budowy własnych czterech ścian.

Szydas - właśnie prześledziłam Twój dziennik i galerię. Wiesz co, tak Ci zazdroszczę, że chyba dzisiaj nie zasnę. A jak obejrzałam galerię to zrobiłam tak - :o :o :o Rewelacja! Zrobiłeś kawał dobrej roboty opisujac postępy prac i robiac zdjecia, a przede wszystkim dzieląc się z nami tym, wszystkim. DZIĘKI!! Poza zazdrością tchnąłeś we mnie sporą dawkę optymizmu, że może mi też się uda w tak krótkim czasie dotrzeć do tak zaawansowanego etapu. Mam kilka pytań: czy prace wykonuje u Ciebie jedna firma?, czy koszty, które podałeś w dzienniku zawierają wszystkie koszty, które poniosłeś do tej pory?, co pozostało do wykonania i jakie przewidujesz wydatki (jeśli chcesz się z tym podizelć), czy dysponujesz kosztorysem do banku?

Mój mąż i ja od wczoraj jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki (2 tys. m2) i jesteśmy na etapie tzw. papierków, ale dzięki "uprzejmości znajomych w urzędach" powinno pojść w miarę sprawnie. Jak tylko dostaniemy warunki zabudowy kupujemy projekt. Naturalnie M02 konkursowy! ale z poprawkami: napewno większy pokój dzienny z jadlanią i większa kuchnia, co automatycznie powiększy naszą sypialnię i łazienkę na górze. Zostawiamy dwie łazienki u góry bo spodziewamy się w marcu drugiego maleństwa (mamy już 10-cio miesięczną cudowną córeczkę) i chcemy uniknąć porannych korków za kilka lat. Pozostawimy na pewno duże okna, ale planujemy je trochę inaczej rozmieścić i poprowadzić od podłogi (te w pokoju dziennym i jadalni).

Nasz problem na dzień dzisiejszy: planujemy ogrzewanie gazowe, ale chcemy mieć jeszcze jedną alternatywę w ogrzewaniu - jakie wybrać?

Jak rozwiązać sprawę ogrzewania w pokoju dziennym i jadalni, jeśli chcemy miec okna poprowadzone od podłogi? No tak, podłogowe jest rozwiązaniem, ale z czego wówczas musi być zrobiona podłoga? Wolałabym uniknąć płytek. Czy jest jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam serdecznie.

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1542319

Witam wszystkich,

Dziękuję i pozdrawiam!

Witam,

przede wszystkim bardzo goraco chciałbym pozdrowić Wszystkich Miłośników Konkursowego:))

Mam na imię Albin i mieszkam w Toruniu. Od jesieni zeszłego roku buduję M02a w wersji podstawowej. Muszę się przyznać, że jest to mój już czwarty projekt gotowy, jaki miałem u siebie. Pierwsze dwa udało mi wymienić na trzeci, który to potem wyrzuciłem do kosza - a miałem już gotową adaptację. Powód był prosty - M02a! gdy go zobaczyłem, wiedziałem, że będzie to dom, w którym chciałbym spedzić reszte swojego życia!

Co do budowy, to na pewno nie wygląda ona tak, jak sobie zamarzyłem. Po pierwsze nie najszcześliwiej dobrana ekipa. Z spośród tych "resztek" budowlańców, którzy jeszcze nie wyjechali za chlebem za granicę, spośród cwaniaków - właścicieli firm budowlanych oraz totalnych amatorów, którzy jak widzą umowę o wykonanie robót na pięć stron - robią wielkie oczy i uciekają gdzie pieprz rośnie, wybrałem znajomego, który ma swoją firme budowlaną. Sądziłem, że lepiej nie moglem zrobić. Przyznam, że zalezało mi na tym, że budowe bedzie prowadził znajomy, ponieważ w lipcu urodziła mi się córeczka - i to jej chciałem poświecic jak najwięcej czasu (zresztą słusznie!;). Niestety moja córeczka zaraz po narodzinach zachorowała i przez ostatnie pół rok większy mam kontakt z lekarzami niż moją budową. niestety zbytnie zaufanie do zanjomego budowlańca odbiło się tym, że zamiast mieć teraz dom zamkniety dachem, nie mam jeszcze skończonego stanu zero. myśle że wiekszośc z Was wlaśnie teraz "wymiękła", ale musze koniecznie dodać, że zleciłem wykonie cześciowego podpiwniczenia - około 70 mkw. Może to jakoś tłumaczyc pewne opóźnienie, ale tempo pracy moich budowlańców i tak pozostawia wiele do życzenia (myślę, że miedzyczasie napisali wspólnie conajmniej kilka rozpraw filozoficznych, bo na tym to się znają chyba najlepiej;))

Do chwili obecnej mam już wszystko zaizolowane (dysprebit+stropian 8cm+folia kubełkowa), zrobioną piwnicę a w przyszłym tygodniu zasypujemy resztę budynku, ubijamy i zalewmy betonem.

Oczywiście gdyby kogos interesowało to, co już mam zrobione i ewentualna wymiana doswiadczeń to zapraszam.

Pozdrawiam

Al

[email protected]

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1543448

Szydas - właśnie prześledziłam Twój dziennik i galerię. Wiesz co, tak Ci zazdroszczę, że chyba dzisiaj nie zasnę. A jak obejrzałam galerię to zrobiłam tak - :o :o :o Rewelacja! Zrobiłeś kawał dobrej roboty opisujac postępy prac i robiac zdjecia, a przede wszystkim dzieląc się z nami tym, wszystkim. DZIĘKI!! Poza zazdrością tchnąłeś we mnie sporą dawkę optymizmu, że może mi też się uda w tak krótkim czasie dotrzeć do tak zaawansowanego etapu.

dziękuję bardzo za słowa uznania, ale to naprawdę nic wielkiego :oops:

Mam kilka pytań: czy prace wykonuje u Ciebie jedna firma?, czy koszty, które podałeś w dzienniku zawierają wszystkie koszty, które poniosłeś do tej pory?, co pozostało do wykonania i jakie przewidujesz wydatki (jeśli chcesz się z tym podizelć), czy dysponujesz kosztorysem do banku?

tak, mam jednego wykonawcę, choć plany były zupełnie inne :D cennik obejmuje w zasadzie wszystkie wydatki, jeśli nie ma to takich rzędu kilkuset złotych, gdzie faktura się "zapodziała" :wink: jesteśmy na etapie rozkładania ogrzewania i wody, potem posadzki, rygipsy na górze i wykończeniówka. co do przewidywanych kosztów... chyba jeszcze z 60-70 tysięcy, bez zagospodarowania działki. kosztorys do banku to abstrakcja, nic się nie sprawdziło, musieliśmy dobierać kredyt, mimo, że wydawało się na początku aż nadto.

Nasz problem na dzień dzisiejszy: planujemy ogrzewanie gazowe, ale chcemy mieć jeszcze jedną alternatywę w ogrzewaniu - jakie wybrać?

jeśli ma to być niezależna alternatywa, to raczej kominek z płaszczem, jeśli wspomaganie to solary, pompa ciepła czy coś w tym stylu

Jak rozwiązać sprawę ogrzewania w pokoju dziennym i jadalni, jeśli chcemy miec okna poprowadzone od podłogi? No tak, podłogowe jest rozwiązaniem, ale z czego wówczas musi być zrobiona podłoga? Wolałabym uniknąć płytek. Czy jest jakieś rozwiązanie?

możecie wpuścić w podłogę konwektory w kanałach przykryte kratkami. jeśli podłogówka to albo kafle, kamień itp. albo kompromis - cienkie drewno, wykładziny ze świadomością, że straty będą duże

Pozdrawiam serdecznie.

również pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1544942

Witam wszystkich miłośników Konkursowego. Właśnie kupiliśmy działkę, na której stanie - mamy nadzieję - Konkursowy w wersji lustrzanej. Zabieram się za dokładne przeczytanie wszystkich postów - po kilku ama już taką liczbę pomusłów w głowie, że aż boję się pomyśleć co będzie dalej. Nasz dom budujemy pod Warszawą.

W związku z tym pytanie: kto buduje Konkursowego w okolicach Warszawy albo w woj. mazowieckim - tak co by można było się wybrać na ewentualną wycieczkę i zobaczyć dom na żywo??

Pozdrawiam jeszcze raz

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1547202

Witam wszyskich miłośników Konkursowego. Właśnie zakupiliśmy działkę na której stanie Konkursowy w wersji lustrzanej. Nasz dom budujemy pod Warszawą. W związku z tym pytanie: gdzie w okolocach Wa-wy lub w mazowieckim jest/buduje się Konkursowy, co by można było ewntualnie zobaczyć dom na żywo.

Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich budujących Konkursowego

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1547211

Musze sie wam pochwalic. W srode odbieram drweno!!! Po prawie 4 miesiacach oczekiwania!!!! Zmienilem tartak i za 2 dni drewno bedzie na budowie. Ekipa dogadana ze wchodza w czwartek rano (molestowalem "majstra" i ma przyjechac nawet na rozladunek), mam nadzieje ze pogoda sie utrzyma i za 3-4 tyg bede mial dach!!!!

I dopiero wtedy sie zacznie wydawanie kasy :(

Wczoraj sprawdzalem ceny porothermu 11,5 - 5PLN!!!! jak zaczynalem budowe to za 25 placilem 4,80PLN - a jedenastka nieco ponad 3,50 kosztowala - koszmar dla rozpoczynajacych budowe teraz.

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1547269

Szydas - dziękuję za rady. Jak będą jakieś postępy w pracach to się pochwal na forum :)

Pogoda sprzyja postępom prac na budowach, czy coś się u Was dzieje? Jak wcześniej piasałam jestem na etapie tzw. papierków, ale chętnie poczytam co u Was słychać aby nieco bardziej optymistycznie podejść do inwestycji.

Czy ktoś dysponuje kosztorysem do banku? Będę bardzo wdzięczna za przesłanie na priv.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1549153

No, no :p

ale nam Konkursowiczów przybywa, fajnie :D - witam wszystkich nowych,

mariooo - widzę że my łeb w łęb, u mnie już zaczęli więźbę, ale po odeskowaniu i opapowaniu,

będziemy musieli poczekać na dachówkę, bo ją dopiero 30-tego stycznia dają do pieca,

a przyjedzie do nas może ok. 5 - 10-tego lutego.

Dziś pojechałam po południu na działkę, aby podziwiać choć odrobinę więźby, a tu nic, leżą tylko murłaty,

trochę elementów wniesionych na strop, coś pomontowane na dole,

ale panowie mówią, że to tak jest, najpierw nic nie widać, ale za to potem leci szybko :roll:

doczekać się nie mogę, aby zobaczyć choć zarys naszego domku :-?

Jak tylko coś będzie widać, to obiecuję zdjęcia, zasypię Was zdjęciami ...:wink:

szydas - co z Twoją Galerią ???

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1549481

ja juz sie srody nie moge doczekac - dzis potwierdzalem i wszystko jest ok. co do dachowki to moja czeka na mnie od polowy sierpnia :D - i do tego okna, rynny etc. (wplacilem zaliczke i mam przynajmniej zagwarantowane ceny i materialy). dowiezc maja 27 stycznia - mam nadzieje ze chlopaki skleca wiezbe do taj pory. my nie robimy deskowania. od razu folia i na to dachowka - oby nie wialo i nie padalo za mocno (chyba bede zaklinal pogode ) :)
https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1549667

Mimo, że nie chcieliśmy nic zmieniać, okna na poddaszu musieliśmy zrobić tylko 2, bo jak by były 3 to by się ocieplenie na krokwiach nie zmieściło. Ale nie wygląda to najgorzej, chyba.

Witam,

zastanawiam się nad tymi oknami? Zamierzasz dociepilć dach grubszą warstwą wełny niz w projekcie, czy jest to jakis kolejny bubel w tym projekcie. Ja buduje M02a, a więc troszke wiekszy, jednak z tych trzech okienek nie chciałbym rezygnować.

Do wszystkich: jakie macie wymiary krokwii oraz jak wykonaliście wieńce? Wieńce w projekcie są bardzo wysokie i dodatkowo zróżnicowane wysokosciowo (nawet do 41 cm). Moj inspektor, jak to zobaczył, to się za głowe złapał! Zapronował zrobic je o jednakowej wysokości, a strop teriva układać na 7-io centymetrowej wylewce betonowej. Napiszcie jak Wy sobie z tym poradziliście.

Pozdrawiam

Al

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1554487

Mimo, że nie chcieliśmy nic zmieniać, okna na poddaszu musieliśmy zrobić tylko 2, bo jak by były 3 to by się ocieplenie na krokwiach nie zmieściło. Ale nie wygląda to najgorzej, chyba.

Witam,

zastanawiam się nad tymi oknami? Zamierzasz dociepilć dach grubszą warstwą wełny niz w projekcie, czy jest to jakis kolejny bubel w tym projekcie. Ja buduje M02a, a więc troszke wiekszy, jednak z tych trzech okienek nie chciałbym rezygnować.

Do wszystkich: jakie macie wymiary krokwii oraz jak wykonaliście wieńce? Wieńce w projekcie są bardzo wysokie i dodatkowo zróżnicowane wysokosciowo (nawet do 41 cm). Moj inspektor, jak to zobaczył, to się za głowe złapał! Zapronował zrobic je o jednakowej wysokości, a strop teriva układać na 7-io centymetrowej wylewce betonowej. Napiszcie jak Wy sobie z tym poradziliście.

Pozdrawiam

Al

w projekcie w zasadzie wieńce jako takie były opisane symbolicznie, żeby nie powiedzieć, że na projekcie ich nie było :evil:. my dodatkowo zmieniliśmy strop z gęstożebrowego na żelbetowy, więc wieńce zostały przeprojektowane całkowicie i nie było z nimi problemu. co do krokwii - nasze mają długość 6.45 m, ale podnosiliśmy ścianę kolankową i kąt dachu mamy 45 stopni

https://forum.murator.pl/topic/27866-projekt-m02-konkursowy/page/37/#findComment-1554572